Vállalkozók szja-bevallása: tipikus hibák, hasznos tippek

2024. 05. 19., 10:45

A NAV által megküldött bevallás-tervezetet érdemes a vállalkozóknak figyelmesen ellenőrizni és kiegészíteni. A K&H összegyűjtött néhány tipikus hibát és hasznos tippet, hogy elkerüljük a tévedéseket.

Fontos határidő közeleg azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik személyijövedelemadó-bevallásra kötelezettek. Az szja-bevallás benyújtására május 21-éig maradt időt érdemes kihasználni, hogy elkerüljük a legtipikusabb hibákat, hiányosságokat. „Az első és legfontosabb, hogy a NAV által megküldött tervezet a beküldés után kizárólag a magánszemélyeknél válik elfogadottá, a vállalkozásoknál a cég adataival ki kell egészíti a tervezetet és be is kell küldeni. Szintén a 2023-as bevallásban lehet jelezni az adókedvezményt, ha év közben nem vették igénybe” – hívja fel a figyelmet Szilágyi Anita, a Vállalkozás Okosan tanácsadója, a „K&H: üzletet ide!” szakmai partnere.

A leggyakoribb banánhéjak:
– A tervezet elfogadása csak azután történjen, hogy a vállalkozás bevételi és egyéb adatait beírták.
– Az átalányadózóknak kizárólag az átalányadós bevételen kívüli szociális hozzájárulási adót kell feltüntetni, amennyiben volt ilyen.
– Ha valaki 2023-ban szüneteltette a vállalkozását, és az adóévben nem kezdte újra a tevékenységét, akkor ezt jelölni kell az szja bevallásban. A szünetelés esetén figyelni kell arra, hogy a bevallási időszak az aktív időszak legyen.  
– A magánszemélyek és a vállalkozók szja-bevallása egy szja tervezet, nem kell „másikat” keresni.
– Az egyéni vállalkozóknak az szja-bevallás mellett a helyi iparűzési adóról is bevallást kell benyújtani, ennek határideje 2024. Május 31.
– Az szja-bevallást az eszja oldalon és az Általános Nyomtatványkitöltő (ÁNYK) programban is ki lehet tölteni, azonban más névvel szerepel: a 23SZJA nyomtatványt az ÁNYK-ban 2353-as nyomtatványként kell keresni, vagy akár ki is lehet exportálni az eszja felületéről és az ÁNYK-ban kitölteni.
– Ha 2023-ban megszűnt az egyéni vállalkozás, akkor ezt jelölni kell az szja-bevallásban, és azt is, hogy az adóév folyamán nem kezdett új egyéni vállalkozói tevékenységet.

„A 2023-as évre csak akkor kérhető jövedelemigazolás – például hitelfelvételhez –, ha az szja-bevallás be lett nyújtva. Ha valaki hibásan nyújtotta be a bevallást, és ezért hibaüzenetet kap a rendszertől, érdemes szakértőhöz fordulni, hogy ne történjen nagyobb galiba” – tanácsolja a „K&H: üzletet ide!” szakmai partnere.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.
2024-06-25 10:45:10
James Suckling, a világ egyik legismertebb borszakírója és csapata a Disznókő Tokaji Eszencia 2013-at a maximális 100 pontra értékelte, míg a Disznókő Tokaji Eszencia 2012-t 97 ponttal jutalmazta.
2024-06-25 09:40:42
A kormány úgy döntött, hogy július 1-jétől megszünteti a kötelező akciózást, ugyanakkor a kiskereskedelmi árverseny fenntartása, élénkítése érdekében továbbra is működteti az online árfigyelő rendszert.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS