Új ügycsoport az UJEGYKE-nyomtatványon

2023. 06. 23., 18:42

2023. június 28-án módosul az UJEGYKE-nyomtatvány, ettől az időponttól már külön a belföldön letelepedett adóalanyok külföldi áfa-visszatérítésével kapcsolatos ügyek intézésére is bejelenthető állandó meghatalmazás.

A külön erre szóló meghatalmazást a nyomtatvány UJEGYKE-1 lapján, az E/1/f) „Belföldön letelepedett adóalanyok külföldi áfa-visszatérítési jogának érvényesítésével kapcsolatos ügyek” új alrovat jelölésével lehet bejelenteni.

Az új ügycsoport jelölésével külön intézhetők az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 185. § (1) bekezdése szerinti, belföldön letelepedett adóalanyokat a Közösség más tagállamában megillető hozzáadottértékadó-visszatéríttetési jog érvényesítése iránti kérelmek (ELEKAFA- és ELEKAFA_KIIGNY-nyomtatványok) az Art. XXII. fejezete alapján. Ezekben az ügyekben a képviseletre az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) 17. §-ában foglalt szabályok vonatkoznak.

Azoknak az állandó meghatalmazottaknak, akik az E/1/a) ügycsoport intézésére jelenleg is jogosultak [„Áfához és egyéb közvetett adókhoz kapcsolódó ügyek (külföldi adóalany áfa-visszatéríttetésével kapcsolatos, OSS-, IOSS-, SA-ügyek kivételével)”], és az új ügycsoportban is el kívánnak járni, új bejelentést kell tenniük, azaz a módosított UJEGYKE-adatlapon igényelniük kell ezt a jogosultságot is.

Azok a képviselők, akik jelenleg is jogosultak az áfaügyek intézésére (E/1. „Áfához és egyéb közvetett adókhoz kapcsolódó ügyek”), valamint akik minden adóügy intézésére jogosultak [D/1. „ADÓÜGYEK (kivéve egyes jövedéki ügyek)”], egyúttal az új ügycsoport intézésére is jogosultak lesznek, azaz nem szükséges új adatlapot beküldeniük.

Az UJEGYKE-nyomtatvány az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA), valamint az Általános Nyomtatványkitöltő Keretprogramban (ÁNYK) is elérhető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS