Ügyvéd, bojtár, ügyész, bíró, jogász… De ki kicsoda?

2021. 07. 02., 10:00

Bár sokszor halljuk, hogy ügyvéd, bojtár, ügyész, bíró, jogász, közjegyző, de tulajdonképpen mi a különbség? Ki kicsoda, és mivel foglalkozik? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd ebben segít most eligazodni.

Minden ügyvéd jogász, de nem minden jogász ügyvéd?

A kérdést ugyanígy hangozna a bíró, ügyész, vagy akár közjegyző esetén is. Ugyanis, mindegyikük jogász, mégis másként hívjuk őket, és más a feladatuk – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

A jogász egy általános elnevezés azokra, akik elvégezték a jogi egyetemet. A későbbi szakosodás majd csak az egyetemet követően kezdődik. Vagyis minden ügyvéd, ügyész, bíró, közjegyző, ügyvédbojtár jogász.

A jogi egyetem elvégzése után következik egy 3 éves szakmai gyakorlat, amikor már jogi munkakörben, jogi feladatokat kell ellátnia annak, aki jogi pályára kíván lépni. A kötelező 3 éves szakmai tapasztalatszerzést egy több részből álló és több hónapon át tartó, igen átfogó jogi szakvizsga követi. Ennek sikeres teljesítése után válhat valaki ügyvéddé, ügyésszé, bíróvá vagy közjegyzővé.

Ki is az ügyvéd?

Ügyvéd az, aki az ügyvédi esküt követően jogosult másokat jogi ügyekben képviselni. Büntető ügyekben az ügyvéd képviseli a védelmet. De nem csak mások képviselete a feladata, jogosult még jogi tanácsot adni, szerződéseket készíteni és azt ügyvédi ellenjegyzéssel ellátni. Csak az lehet ügyvéd, aki valamelyik ügyvédi kamarában tag. Az ügyvéd igen széles körben láthat el jogi tevékenységet és képviselhet másokat.

Azok a jogászok, akik még a szakvizsga előtt állnak és a gyakorlati éveiket töltik, ügyvéd mellett dolgozhatnak ügyvédjelöltként, vagy ahogyan a köznyelvben él, (ügyvéd)bojtárként.

Ki az ügyész?

Az ügyész is jogi szakvizsgával rendelkezik, azonban ő nem másokat képvisel, mint az ügyvéd. A büntető ügyekben a vádat az ügyész képviseli. Emellett egyéb ügyekben is szerepe van, mint például alapítványok, egyesületek jogi eljárásainál, azonban legismertebb feladatai a vádemelés és vádképviselet a büntető eljárásokban.

A bíró

A vitás ügyek eldöntése a bíró feladata, aki szintén jogi szakvizsgával és törvényben előírt gyakorlattal rendelkezik. A bíró vezeti a peres eljárásokat. De nem minden eljárás peres, amiben a bírók részt vesznek. Például a cégeljárások is bírók keze alatt zajlanak.

A közjegyző is jogász

A közjegyzők szintén jogi szakvizsgával rendelkeznek és a közjegyzői kamara tagjai. A közjegyzők olyan hivatalos eljárásokat vezetnek, mint az örökség rendezésével kapcsolatos hagyatéki eljárás, vagy az adósságok behajtásában szerepet játszó fizetési meghagyásos eljárás. A közjegyzők előtti eljárások úgynevezett nem peres eljárások.

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS