Turizmusfejlesztési hozzájárulás: „nincs teendő”

2022. 02. 25., 12:39

A 2021. december 31-éig érvényes veszélyhelyzeti adózási könnyítési szabály alapján 2022. február 25-én nincs teendő az – áfabevallási időszakkal megegyezően – éves időszakra vonatkozó turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallásával és megfizetésével. Legközelebb majd a 2022. évre vonatkozóan kell turizmusfejlesztési hozzájárulást bevallani és megfizetni 2023. február 27-ei határidővel – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

2022. január 1-jétől a havi/negyedéves áfabevallásra kötelezettnek is újra meg kell állapítani, be kell vallani és meg kell fizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást az ellenérték fejében és nem közvetített szolgáltatásként nyújtott

– kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint

– az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15.56.10-ből)

után, az áfabevallási időszakkal megegyező időszakra.

A havi áfabevallásra kötelezettnek így például a 2022 januárjában nyújtott szolgáltatás után 2022. február 21-ig kellett bevallani és megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást.

Arra az időszakra, amelyről áfabevallást nem kell benyújtani, a turizmusfejlesztési hozzájárulást a szolgáltatásnyújtást követő év február 25-éig kell bevallani és megfizetni.

A bevallást az idei évben a 22TFEJLH-nyomtatványon lehet teljesíteni.

2021. január 1-jétől érvényes szabály, hogy nem kell hozzájárulást fizetni az Áfa tv. szerinti közvetített szolgáltatásként nyújtott szolgáltatások után. Így ha az éttermi vagy szálláshely-szolgáltatást például utazásközvetítő nyújtja a saját nevében, más javára, azaz közvetített szolgáltatásként, nem keletkezik hozzájárulás-fizetési kötelezettsége.

2021.január 1-jétől azt is rendezi a jogszabály, hogy a nem forintban meghatározott szolgáltatás-ellenértéket – melynek áfa nélküli összege a hozzájárulás adóalapja – hogyan kell forintra átszámítani. Ebben az esetben az Áfa tv. külföldi pénznemben kifejezett adóalap forintra átszámításának szabályait, vagyis az Áfa tv. szerinti árfolyamokat kell alkalmazni.

További információk a NAV közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS