Turizmusfejlesztési hozzájárulás: „nincs teendő”

2022. 02. 25., 12:39

A 2021. december 31-éig érvényes veszélyhelyzeti adózási könnyítési szabály alapján 2022. február 25-én nincs teendő az – áfabevallási időszakkal megegyezően – éves időszakra vonatkozó turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallásával és megfizetésével. Legközelebb majd a 2022. évre vonatkozóan kell turizmusfejlesztési hozzájárulást bevallani és megfizetni 2023. február 27-ei határidővel – hívja fel a figyelmet az adóhivatal.

2022. január 1-jétől a havi/negyedéves áfabevallásra kötelezettnek is újra meg kell állapítani, be kell vallani és meg kell fizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást az ellenérték fejében és nem közvetített szolgáltatásként nyújtott

– kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás, valamint

– az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom (TESZOR’15.56.10-ből)

után, az áfabevallási időszakkal megegyező időszakra.

A havi áfabevallásra kötelezettnek így például a 2022 januárjában nyújtott szolgáltatás után 2022. február 21-ig kellett bevallani és megfizetni a turizmusfejlesztési hozzájárulást.

Arra az időszakra, amelyről áfabevallást nem kell benyújtani, a turizmusfejlesztési hozzájárulást a szolgáltatásnyújtást követő év február 25-éig kell bevallani és megfizetni.

A bevallást az idei évben a 22TFEJLH-nyomtatványon lehet teljesíteni.

2021. január 1-jétől érvényes szabály, hogy nem kell hozzájárulást fizetni az Áfa tv. szerinti közvetített szolgáltatásként nyújtott szolgáltatások után. Így ha az éttermi vagy szálláshely-szolgáltatást például utazásközvetítő nyújtja a saját nevében, más javára, azaz közvetített szolgáltatásként, nem keletkezik hozzájárulás-fizetési kötelezettsége.

2021.január 1-jétől azt is rendezi a jogszabály, hogy a nem forintban meghatározott szolgáltatás-ellenértéket – melynek áfa nélküli összege a hozzájárulás adóalapja – hogyan kell forintra átszámítani. Ebben az esetben az Áfa tv. külföldi pénznemben kifejezett adóalap forintra átszámításának szabályait, vagyis az Áfa tv. szerinti árfolyamokat kell alkalmazni.

További információk a NAV közleményében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 17:22:00
Január 26-án, a budapesti SYMBOL-ban adták át a Marketing Diamond Awards 2022-es elismeréseit. Idén ismét a Billingo Technologies Zrt. lett „Az Év Megbízója”, a Kreatív Vonalak Kft. pedig a tavalyi évhez hasonlóan „Az Év Ügynöksége” díjat nyerte el. „Az Év Marketingnagykövete” címet pedig a Pentacom ügynökség érdemelte ki a 29 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS