Transzferár-szabályozás: a kis ügyleteket elengedi, a nagyokat szigorúbban veszi a NAV

2022. 12. 12., 16:21

A Pénzügyminisztérium társadalmi egyeztetés céljából nyilvánosságra hozta a szokásos piaci ár meghatározásával – azaz a transzferárakkal – összefüggő nyilvántartási kötelezettséget szabályozó rendelet módosításának tervezetét.

Kicsire nem adnak

Az adózók adminisztratív terhei csökkennek az új szabályozás alatt, mivel a nyilvántartási kötelezettség értékhatára megemelkedik. Míg eddig a kapcsolt felek közti legalább 50 millió forint piaci értékű ügyleteket kellett dokumentálni, az új szabályozás szerint már 2022-re vonatkozóan is 100 millió forintra emelkedik a legkisebb dokumentálandó ügylet mérete.

Drágább lesz a mulasztás

A transzferár dokumentáció hiányosságai esetén kiszabható mulasztási bírság a vártnál jóval nagyobb mértékben emelkedik meg. Mint ahogyan eddig is ismert volt, ha az adózó nem (vagy nem megfelelően) tesz eleget nyilvántartási kötelezettségének, az adóhatóság a jövőben magasabb, akár 5 millió forintig terjedő, ismételt jogsértés esetén akár 10 millió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki a korábbi 2 milliós, illetve 4 milliós díjtételekhez képest.

„Fontos kiemelni, hogy egy definíció módosítása miatt jóval nagyobb lehet a büntetések növekedése. Eddig ugyanis az adózó teljes transzferár-dokumentációja egyetlen nyilvántartásnak minősült, így a mulasztási bírságot a hatóság legfeljebb egyszer szabhatta ki. Azonban a módosítás alapján a fődokumentum egy külön, a helyi dokumentumok pedig ügyletenként külön-külön nyilvántartásnak fognak minősülni, így a bírság az ügyletek számának függvényében megsokszorozódhat –például négy tranzakció dokumentálása esetén tehát a korábbi 2 milliós bírság akár tízszeresére is növekedhet” – magyarázza a változásokat Tóth Hedvig, a Deloitte adóosztályának igazgatója.

A pontosság kötelező

A legnagyobb adminisztratív változás a társasági adóbevallás részeként benyújtandó új adatszolgáltatási kötelezettség. A 2022. december 31. után benyújtott társasági adóbevallásokban számos információt kell majd megadni a kapcsolt felekkel folytatott ügyletekről, például az ügyletek besorolását, a felek adminisztratív adatait, a tranzakció volumenét, a szokásos piaci ár meghatározásának részleteit és a kapcsolódó adóalap-korrekció mértékét. Az adatszolgáltatási kötelezettség bizonyos kapcsolt ügyletekre is vonatkozik, amelyek mentesülnek a transzferár-nyilvántartás alól.

„Mivel az adóhatóság által az adatszolgáltatás során kért információk forrása a transzferár dokumentáció, a jövőben még fontosabb lesz annak időben, a társasági adóbevallás benyújtási határideje előtt történő elkészítése. Az új adatszolgáltatás bevezetése miatt mindenképp indokolt időben átgondolni és értékelni a kapcsolt feles tranzakciókat, mérlegelni az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének erőforrásigényét” – hívja fel a figyelmet Tóth Hedvig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-10 08:13:00
A 2013 óta futó kezdeményezés elsősorban bértámogatással ösztönzi a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatását, ami érdemben segíti elő a fiatalok munkatapasztalat szerzését. Idén nyáron 3,5 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a jogosultak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS