Transzferár-szabályozás: a kis ügyleteket elengedi, a nagyokat szigorúbban veszi a NAV

2022. 12. 12., 16:21

A Pénzügyminisztérium társadalmi egyeztetés céljából nyilvánosságra hozta a szokásos piaci ár meghatározásával – azaz a transzferárakkal – összefüggő nyilvántartási kötelezettséget szabályozó rendelet módosításának tervezetét.

Kicsire nem adnak

Az adózók adminisztratív terhei csökkennek az új szabályozás alatt, mivel a nyilvántartási kötelezettség értékhatára megemelkedik. Míg eddig a kapcsolt felek közti legalább 50 millió forint piaci értékű ügyleteket kellett dokumentálni, az új szabályozás szerint már 2022-re vonatkozóan is 100 millió forintra emelkedik a legkisebb dokumentálandó ügylet mérete.

Drágább lesz a mulasztás

A transzferár dokumentáció hiányosságai esetén kiszabható mulasztási bírság a vártnál jóval nagyobb mértékben emelkedik meg. Mint ahogyan eddig is ismert volt, ha az adózó nem (vagy nem megfelelően) tesz eleget nyilvántartási kötelezettségének, az adóhatóság a jövőben magasabb, akár 5 millió forintig terjedő, ismételt jogsértés esetén akár 10 millió forintig terjedő mulasztási bírságot szabhat ki a korábbi 2 milliós, illetve 4 milliós díjtételekhez képest.

„Fontos kiemelni, hogy egy definíció módosítása miatt jóval nagyobb lehet a büntetések növekedése. Eddig ugyanis az adózó teljes transzferár-dokumentációja egyetlen nyilvántartásnak minősült, így a mulasztási bírságot a hatóság legfeljebb egyszer szabhatta ki. Azonban a módosítás alapján a fődokumentum egy külön, a helyi dokumentumok pedig ügyletenként külön-külön nyilvántartásnak fognak minősülni, így a bírság az ügyletek számának függvényében megsokszorozódhat –például négy tranzakció dokumentálása esetén tehát a korábbi 2 milliós bírság akár tízszeresére is növekedhet” – magyarázza a változásokat Tóth Hedvig, a Deloitte adóosztályának igazgatója.

A pontosság kötelező

A legnagyobb adminisztratív változás a társasági adóbevallás részeként benyújtandó új adatszolgáltatási kötelezettség. A 2022. december 31. után benyújtott társasági adóbevallásokban számos információt kell majd megadni a kapcsolt felekkel folytatott ügyletekről, például az ügyletek besorolását, a felek adminisztratív adatait, a tranzakció volumenét, a szokásos piaci ár meghatározásának részleteit és a kapcsolódó adóalap-korrekció mértékét. Az adatszolgáltatási kötelezettség bizonyos kapcsolt ügyletekre is vonatkozik, amelyek mentesülnek a transzferár-nyilvántartás alól.

„Mivel az adóhatóság által az adatszolgáltatás során kért információk forrása a transzferár dokumentáció, a jövőben még fontosabb lesz annak időben, a társasági adóbevallás benyújtási határideje előtt történő elkészítése. Az új adatszolgáltatás bevezetése miatt mindenképp indokolt időben átgondolni és értékelni a kapcsolt feles tranzakciókat, mérlegelni az adatszolgáltatási kötelezettség teljesítésének erőforrásigényét” – hívja fel a figyelmet Tóth Hedvig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS