Tisztességtelen kikötések lehetnek az ingatlanközvetítői szerződésben, pert indított az ügyészség

2023. 06. 06., 10:22

A Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség a fogyasztók jogainak védelme érdekében egy esztergomi székhelyű ingatlanközvetítéssel foglalkozó gazdasági társaság általános szerződési feltételeit vizsgálta meg. Az ügyészség a tisztességtelen feltételek érvénytelenségének megállapítása iránt keresetlevelet nyújtott be a Tatabányai Törvényszékhez.

Az ingatlanközvetítő cég az elmúlt két évben, valamint folyó év során több, mint háromszáz szerződést kötött az ügyészség álláspontja szerint tisztességtelen kikötéseket tartalmazó általános szerződési feltételek alapján – olvasható a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség közleményében.

A keresetlevélben az ügyészség annak megállapítását kérte, hogy tisztességtelenek, és így érvénytelenek azok a kikötések, amelyek az eladó számára meghatározzák, hogy a vevővel kötendő, és így csak rájuk tartozó szerződésben milyen birtokbabadási és fizetési feltételeket köteles alkalmazni. Tisztességtelen az általános szerződési feltételek azon kikötése is, amely előírja az ingatlanközvetítésre megbízást adó tulajdonosnak azt, hogy csak az ingatlanközvetítő részvételével tárgyalhat és egyeztethet a vevővel folytat.

Érvénytelenek azok a kikötések, amelyek díjfizetési kötelezettséget keletkeztetnek azon esetekben is, amikor az eladó a szerződéses ajánlatot alapos okkal utasítja vissza, továbbá tisztességtelen az ilyen esetekre kötbérfizetési kötelezettséget előírása is. Az ügyészség szerint az általános szerződési feltételek nemcsak tisztességtelenek, hanem túlzott mértékű kötbér fizetésére is kötelezik az ingatlanközvetítővel szerződő fogyasztókat. 

Ugyanígy érvénytelenek azok a kikötések, amelyek előre, a fogyasztó külön hozzájárulása nélkül lehetővé teszik azt, hogy meghatározott esetekben az az egyébként bizalmi jellegű ingatlanközvetítői szerződésbe az eredeti ingatlanközvetítő helyett másik, a franchise-ba tartozó cég lépjen be.

Az ügyészség szerint jogszabályba ütköznek, egyben tisztességtelenek azok a kikötések, amelyek a szerződésből fakadó jogvita elbírálására a megbízó lakóhelyétől eltérő bíróság kizárólagos illetékességét rögzítik. Ugyancsak tisztességtelenek azok a kikötések, amelyek a fogyasztót átalány költségtérítés fizetésére kötelezik akkor is, ha az ingatlanközvetítő eredményes közvetítés hiányában nem lenne jogosult a sikerdíjra.

A keresetlevélben az ügyészség kérte a bíróságot, hogy kötelezze alperest az általános szerződési feltételek tisztességtelenségének megállapítása esetén közlemény közzétételére, mégpedig valamennyi ügyfélszolgálati irodájában, és egy vármegyei hírportálon is.

Az ügyészség által indítható közérdekű perek jogkövetkezménye az, hogy ha a bíróság osztja az ügyészi keresetben foglaltakat, akkor jogerős ítéletében megállapítja a támadott feltételek érvénytelenségét. Az ilyen, a közérdekű perben hozott ítélet hatálya a törvény erejénél fogva kihat minden, az ítéletben megállapított időponttól kezdve a vállalkozással szerződő természetes személyre, ha a szerződést még nem teljesítették. A törvény szerint az ítélettel érintett szerződéses rendelkezésekre jogosultságot alapítani és annak alapján a fogyasztótól teljesítését követelni nem lehet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-18 14:44:41
Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS