Tb-kifizetőhelyek: új időszámítás kezdődött 2024. április 1-jétől

2024. 04. 13., 18:10

A tb-kifizetőhelyek számára új időszámítás kezdődött 2024. április 1-jétől, ami jelentősen hozzájárul a társadalombiztosítási kifizetőhelyek adminisztratív terheinek csökkentéséhez – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

A TB-ellátások kifizetése bizonyos esetekben a társaságok, munkáltatók feladata, melyet megoldhatnak kiszervezett keretek között, TB-kifizetőhelyi szolgáltatást nyújtó szolgáltató segítségével – kezdi friss bejegyzését Pentz Edina, az RSM Hungary

Tb-kifizetőhelyek: mi változik 2024-ben?

A Magyar Államkincstár 2024. március 28-án tette közzé TB kifizetőhelyi tájékoztatóját, amely a társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére a segélyezési egyéni lap vezetésével kapcsolatos jelentős változtatásokat tartalmaz.

A 2023. november 20-án publikált „Tájékoztató a társadalombiztosítási kifizetőhelyek részére”* című kiadvány kiegészült a 1.12.6. A segélyezési egyéni lap vezetésének szabályai résszel, ami részletezi a Segélyezési egyéni lap és a pótlapok (KPE 200, KPE 210 és KPE 220 r. sz. nyomtatványok) vezetésének megszűnését 2024. április 1. naptól. 

Társadalombiztosítási kifizetőhelyek: jelentős adminisztratív könnyítés

Annak a társadalombiztosítási kifizetőhelynek, amely az Ebtv. 79/B. § (4) bekezdése szerinti havi adatszolgáltatását .xml előállításával teljesíti, 2024. április 1-jétől nem kötelező vezetnie a KPE 200 számú „Segélyezési egyéni lap”, a KPE 210 számú „Gyermek ápolása címén igénybe vett táppénz nyilvántartási pótlap”, valamint a KPE 220 számú „Segélyezési egyéni lap (pótlap)” elnevezésű nyomtatványokat.

Az a kifizetőhellyel rendelkező foglalkoztató, amely nem .xml előállításával teljesíti a havi adatszolgáltatását, az egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai és a baleseti táppénz folyósításáról az egyénenkénti nyilvántartást a KPE 200 számú „Segélyezési egyéni lap”, a KPE 210 számú „Gyermek ápolása címén igénybe vett táppénz nyilvántartási pótlap”, valamint a KPE 220 számú „Segélyezési egyéni lap (pótlap)” elnevezésű nyomtatványokon továbbra is köteles vezetni.

TB-ügyintézők, TB-ellenőrök: kevesebb dokumentáció

A tb-ügyintézők és az tb-ellenőrök munkáját is alapjaiban változtatja meg a jövőben a bejelentett változás azoknál a társadalombiztosítási kifizetőhelyeknél, akik a havonkénti kifizetőhelyi adatszolgáltatási kötelezettségüknek .xml állomány megküldésével tesznek eleget.

A tb-ügyintézők válláról lekerült a rengeteg adminisztrációs teherrel járó segélyezési egyéni lapok vezetése.

Kihívást jelent azonban ez a változás a kifizetett ellátások utólagos átláthatóságának teljesítésében. Tasakok hiányában a tb-kiskönyvek, ÜB iratanyagok és CSED/GYED ellátásokhoz tartozó iratanyagok, elutasító határozatok, táppénz lejárati értesítők rendszerezésének feladata is új kihívás elé állítja az ügyintézőket.

Ez a gyors, egyik napról a másik napra történő bejelentésnek köszönhetően a munkafolyamatok hosszútávon hasznosítható, megfontolt és átgondolt átalakítására van szükség, amihez elengedhetetlen a digitalizáció bevezetése.

A munkafolyamatok digitalizációs megvalósításához szükséges informatikai ismeretek és digitális alapokra a tb-ügyintézők részéről. Ezek az új kihívások, új ismereteket adnak és új tudás megszerzését várják el az ügyintézőktől a hatékony munkavégzés érdekében, ezáltal alapjaiban rengeti meg ez a változtatás az ügyintézők feladatmegoldásának teljesítését.

Továbbá a tb-ellenőrzések lefolytatásának gyökeres változtatását fogja maga után vonni ez az környezetbarát, papírmentes újítás.  

RSM-szakértők véleménye szerint a segélyezési lapok vezetésének megszűnése maga után vonja, hogy az ellenőröknek már az iratanyag személyes ellenőrzésére kevesebb időt kell a jövőben fordítani, mivel minden adatot elektronikusan is rendelkezésre állnak. Ez a személyes ellenőrzések időtartalmának nagymértékű csökkenését hozza maga után, miközben az ellenőrzések a Kormányhivatal épületén belül is könnyedén megvalósíthatók lesznek.

Ez a változtatás gyorsítja a munkavégzést a tb-ügyintézők részére, könnyíti az ellenőrzést a Kormányhivatalok részére és a digitalizáció óriás léptékben történő elindítása lehetővé teszi a papírmentes munkafolyamatok bevezetését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS