Távmunka: nagyobb rugalmasság a veszélyhelyzetre

2020. 11. 18., 18:16

A koronavírus második hulláma miatt bevezetett veszélyhelyzet sürgetővé tette a távmunka szabályainak rendezését, vagy legalábbis rugalmasabbá tételét. Ezt az űrt igyekszik most kitölteni egy friss rendelet.

A kormány hasonló utat választott, mint tavasszal, amikor lehetővé tette, hogy a munkáltatók és munkavállalók a Munka Törvénykönyvének rendelkezéseitől megállapodás alapján eltérjenek. Ezúttal a távmunka szabályai kapcsán nyílik lehetőség arra a 487/2020. számú kormányrendelet alapján, hogy a munkáltató és munkavállaló szabadon rendezzenek bizonyos kérdéseket – kezdi friss bejegyzését dr. Vakulya Csaba, az RSM Legal jogi szakértője.

Módosíthatóvá váltak a távmunka szabályai

A jogszabály szövege alapján azt láthatjuk, hogy a távmunka kapcsán mindössze egy, a 196.  paragrafus tekintetében megengedett az eltérés. Azt tudni kell, hogy a távmunkára vonatkozó rendelkezések kettő szakaszra korlátozódnak a Munka Törvénykönyvében. A rendelettel nem érintett második jogszabályi szakasz kizárólag olyan szabályokat állapít meg, amelytől a felek egyébként is eltérhetnek. Ezzel összességében a távmunka hatályos szabályozásának minden eleme szabadon módosíthatóvá vált.

Mit jelent a távmunka kapcsán a gyakorlatban az eltérés lehetősége?

A Munka Törvénykönyvének 196. §-a megfogalmazza ugyan a távmunka lényegét, de kevés keretet ad, így az eltéréssel nem lehet majd a munkaidő hosszát vagy a munkabért az általános szabályokhoz képest másként szabályozni. Az igazi lehetőség talán leginkább abban rejlik, hogy a rendelet nem írja elő az írásbeli megállapodás szükségességét! Így akár szóban is megállapodhatnak arról a felek, hogy távmunkavégzés történik, vagy magát a fogalmi kört tágítják ki a távmunkavégzés kapcsán. Mindamellett, hogy ez az értelmezés helyes, akkor is érdemes legalább írásban, e-mail formájában rögzíteni a megállapodás részleteit a munkaadó, munkavállaló között.

Költségáltalány: távmunkánál igen, távoli munkavégzésnél nem

A kormányrendelet nem csak a Munka Törvénykönyvét módosította, hanem személyi jövedelemadóra és a munkavédelemre vonatkozó rendelkezéseket is.

A személyi jövedelemadóval összefüggésben a rendelet egy kedvezményes lehetőséget biztosít a veszélyhelyzet időtartamára. A minimálbér 10 százalékáig - azaz 2020-ban 16.100 forintig -, most igazolás nélkül, költségként elszámolható költségnek minősülhet a távmunkavégzés során kifizetett költségtérítés. Ezzel – bár a rendszer egyes elemei mutatnak eltéréseket - a rendelet gyakorlatilag bevezeti a korábban beharangozott költségátalányt. Az elszámolás feltétele viszont, hogy a munkavállaló a munkaszerződése szerint is távmunkában legyen foglalkoztatva.

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás keretében, a munkáltató utasítása alapján otthonról munkát végző személyek foglalkoztatása – a rendelet szó szerinti értelmezése alapján – nem esik a módosítás hatálya alá, azaz ilyenkor a költségátalány sem adható!

Munkavédelem a távmunka időszakában

A munkavédelmi szabályok alkalmazásához kapcsolódó változások az egyszerűsítés irányába mutatnak. A távmunkára vonatkozó speciális munkavédelmi rendelkezések gyakorlatilag felfüggesztésre kerültek. Helyettük a rendelet a munkáltató feladatait a munkavégzéshez szükséges, egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkakörülmények szabályairól való tájékoztatásra szűkítette. Gyakorlatilag a munkavállaló felelősségévé tette, hogy ennek megfelelő munkavégzési helyet válasszon magának.

Mindazonáltal nem szabad elfelejteni, hogy a távmunkára vonatkozó munkavédelmi rendelkezések nem csak a felfüggesztett paragrafusban találhatók, hanem az általános szabályok között is, ezért ezek alkalmazása komoly jogalkalmazási probléma is lehet a későbbiekben.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS