Tanulmányi szerződés: a legfontosabb tudnivalók

2023. 06. 27., 20:51

A munkaviszonyban gyakran felmerül az igény, hogy a munkáltató támogatni kívánja a munkavállaló tanulmányait. Különösen így van ez, ha a képzéssel megszerezhető ismeretek a munkáltatónak is előnyére válhatnak. A dolgozó tanulmányainak támogatását sokszor tanulmányi szerződés formájában valósítják meg. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó gergely ügyvéd foglalta össze,

Ki köthet tanulmányi szerződést?

Tanulmányi szerződést csak munkáltató és munkavállaló köthet. Tehát a felek között a szerződéskötéskor munkaviszonynak kell fennállnia. Természetesen a munkáltató megteheti, hogy egy olyan személy tanulmányait támogatja, akivel később kíván munkaviszonyt létesíteni, azonban az ilyen megállapodás nem számít tanulmányi szerződésnek.

Tanulmányi szerződés csak írásban köthető. A munkáltató a tanulmányi szerződésben arra vállal kötelezettséget, hogy a tanulmányok alatt támogatást nyújt a munkavállalónak. A munkavállaló pedig azt vállalja, hogy a megállapodás szerinti tanulmányokat folytatja, és a képzettség megszerzése után a támogatás mértékével arányos időn keresztül munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg. A tanulmányi szerződésben foglalt ezen időtartam nem lehet hosszabb 5 évnél.

Milyen tanulmányokra adható támogatás?

A tanulmányi szerződéssel támogatható tanulmányok körét tágan kell értelmezni. Tanulmányi szerződés nemcsak az iskolarendszerű képzésre köthető, hanem például gyakorlat megszerzésére és betanításra is. Fontos azonban, hogy a tanulmányi szerződés tárgya olyan képzés lehet, amellyel új ismereteket szerez a munkavállaló.

Nem köthető tanulmányi szerződés olyan tanulmányok elvégzésére, amelyre a munkáltató kötelezte a munkavállalót. Ebben az esetben a törvény írja elő, hogy a munkáltató külön szerződés nélkül is köteles megtéríteni a tanulmányi költségeket.

Milyen támogatás adható a tanulmányi szerződés alapján?

A munkáltató által a tanulmányok idején adott támogatást a szerződésben kell meghatározni. A problémák elkerülése végett érdemes ezeket a lehető legpontosabban körülírni. A támogatás formája nem szűkíthető le csupán a képzés költségeinek (tandíj, vizsgadíj) részbeni vagy teljes átvállalására. A támogatás más formában is megjelenhet. Például tankönyvekhez, taneszközökhöz nyújtott támogatás, fizetett felkészülési idő biztosítása, annak megengedése, hogy a dolgozó a tanuláshoz a munkáltató eszközeit, erőforrásait használja.

Nem köthető tanulmányi szerződés olyan kedvezmények biztosítására, amely a munkaviszonyra vonatkozó szabály alapján a munkavállalónak egyébként is jár. Így például nem köthető ki a szerződésben, hogy a dolgozó mentesül a munkavégzési kötelezettsége alól az általános iskolai tanulmányok folytatásához szükséges időre, mivel erre a törvény alapján is jogosult a munkavállaló.

Meddig nem mondhat fel a munkavállaló?

A tanulmányi szerződésben meg kell határozni azt az időtartamot, ameddig a dolgozó vállalja, hogy a munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg. Ez az időtartam legfeljebb 5 év lehet, de a tanulmányok elvégzésének ideje nem számít bele. Tehát az időszak a képzettség megszerzése után kezdődik.

Annak a szerződésben foglalt időnek, amíg a munkavállaló nem mondhat fel, arányosnak kell lennie a munkáltató által vállalt támogatás mértékével. Ha aránytalanság áll fenn az a tanulmányi szerződés részleges érvénytelenségéhez vezet. Ezt a bíróság a felmondási tilalommal érintett időszak arányosításával küszöbölhet ki.

Vannak olyan időszakok, amikor a munkavállaló nem végez munkát, de a tanulmányi szerződésben vállalt időszakba mégis beleszámít a törvény alapján. Ilyen például a szabadság, a szülési szabadság, és a gyermek gondozása céljából igénybe vett fizetés nélküli szabadság első 6 hónapja. A felek a szerződésben eltérően is szabályozzák, hogy mely időszak számít bele abba az időbe, amíg a dolgozó a munkaviszonyát felmondással nem szünteti meg.

Hogyan szüntethető meg a tanulmányi szerződés?

A munkavállaló mentesül a tanulmányi szerződésből folyó kötelezettsége alól, ha a munkáltató lényeges szerződésszegést követ el. Például, ha nem nyújtja a vállalt támogatást. Ebben az esetben a dolgozó nem köteles folytatni a tanulmányokat, vagy ledolgozni a szerződésben kikötött időt. 

Előfordulhat, hogy a munkavállaló szegi meg a tanulmányi szerződésben foglaltakat. Például nem teszi le a vizsgáit. Ebben az esetben a munkáltató elállhat szerződéstől és a nyújtott támogatást is visszakövetelheti. Ha a munkavállaló munkaviszonya a megállapodás szerint letöltendő idő előtt szűnik meg, akkor a támogatás arányos részét kell visszatérítenie.

Ha bármelyik fél körülményeiben olyan lényeges változás következik be, amely a tanulmányi szerződésben vállalt kötelezettsége teljesítését lehetetlenné tenné, vagy az aránytalan sérelemmel járna, akkor a szerződést az érintett fél azonnali hatállyal felmondhatja. Ha a dolgozó mondja fel erre hivatkozva a szerződést, a munkáltató a nyújtott támogatást visszakövetelheti. Ha a munkavállaló a szerződésben vállalt időtartamot csak részben töltötte ki, akkor a munkáltató a támogatás arányos visszatérítésére jogosult. Ha a munkáltató mondja fel a tanulmányi szerződést, az által adott támogatást nem követelheti vissza.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS