Szilveszteri házi tűzijáték: mit lehet és mit nem?

2018. 12. 27., 15:46

Szilveszterkor a pezsgős üvegdugók durranásai mellett egyre gyakoribb, hogy házi tűzijáték is szórakoztatja az ünneplőket. Kocsis Ildikó ügyvéd az Érthető Jog friss bejegyzésében foglalta össze, hogy mire kell figyelni, mit lehet és mit nem, hogy az új év ne bírsággal vagy kórházban induljon.

A tűzijátékot és robbanó, füstölgő „társaikat” összefoglalva pirotechnikai eszközöknek hívják. Használatukat jogszabály határozza meg. Részletesen szabályozzák, hogy mikor, ki, mivel, hogyan, hol mit tehet és mit nem. Ennek oka, hogy ezek bizony nem veszélytelen játékszerek – írja Kocsis Ildikó ügyvéd az Érthető Jogon megjelent friss bejegyzésben.

Mit jelent az, hogy pirotechnika?

Nem célunk, hogy képleteket, meg égési folyamatokat okítsunk. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, jogszerűen használhatsz-e valami robbanó, lángot szóró bigyót, nem árt tudnod, hogy mi a pirotechnika. Ezért utána néztünk (mert mi sem vagyunk vegyészek).

 • A pirotechnika a vegyészet (kémia) azon különleges területe, amely olyan anyagokat, vegyületeket, illetve azok keverékeit kutatja, fejleszti, gyártja és alkalmazza, melyek elégése előre meghatározott fény-, hang-, láng-, szikra-, füst-, köd– vagy gázképződéssel jár. Legismertebb és közkedvelt ágazata a tűzijátékipar – tudtuk meg a Wikipédiából.
 • A pirotechnika szó a „püro” (jelentése: tűz) és a „tekhnikosz” (jelentése: mesterséges) görög szavakból származik – írja a WikiSzótár.hu.

Ehhez hasonló meghatározást találunk a jogszabályban is. Pirotechnikai terméknek minősül:

 • „bármely olyan, robbanóanyagot, illetve pirotechnikai elegyet tartalmazó termék, amely önfenntartó exoterm kémiai reakción keresztül, szabályozott módon, előre meghatározott speciális (fény-, füst-, gáz-, hang-, hő-, köd-, láng- vagy szikra-) hatást, illetve ezeknek a hatásoknak a kombinációját fejti ki.”

Exoterm reakciónak a hőtermelő reakciókat nevezzük. – tudhatjuk meg a sulinetről.

Azért jó ezt tudni, mert nem csak a tűzijáték tartozik a szabályozott termékek közé. Ha bármi olyannal találkozol, ami robban, füstöl, szikrázik stb., akkor jobb „gyanakodni”, hogy valóban engedélyezett pirotechnikai termékről van-e szó, és ráadásul olyan-e, amit te is használhatsz.

A pirotechnika bugyrai, azaz mi minek minősül?

A pirotechnikai eszközöket több kategóriába sorolják attól függően, hogy mennyire veszélyesek, kell-e engedély, speciális végzettség a használatukhoz.

A szórakoztató célú termékek esetén 4 pirotechnikai osztályt különböztetnek meg:

 1. osztály: nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet behatárolt területen való használatra szántak.
 2. osztály: alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szánták.
 3. osztály: közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánták, de zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.
 4. osztály: nagy kockázattal jár, kizárólag szakember által használható és kezelhető, de zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

Minden esetben a csomagoláson kell szerepelnie, hogy melyik osztályba tartozik az adott termék. A fentieket F1, F2, F3, F4 jelöléssel is megtalálhatod a csomagoláson. Az F az angol fireworks, vagyis tűzijáték szó miatt került a képbe.

Ki, mikor és mit használhat engedély nélkül?

Fő szabály szerint a pirotechnikai termékek, így a tűzijátékok tárolása, értékesítése, felhasználása és megsemmisítése is engedélyhez kötött tevékenység. Nem véletlenül, hiszen ezek igen veszélyesek is lehetnek. Van azonban kivétel is.

Ha te is szeretnél egy kicsit a „tűzzel játszani”, akkor fontos tudnod, hogy mikor, hogyan és mivel teheted ezt meg szabályosan.

Ezek a legfontosabb szabályok:

 • 14 év alatt sehol és egyik tűzijáték használata sem megengedett, ha nincs ott egy nagykorú, aki felügyeli, mi történik. Vagyis nem jó ötlet a gyerek kezébe adni, hogy nyugodtan játsszon odakint, míg a felnőttek bent szórakoznak.
 • 14 év felett az 1. osztályba sorolt termékek engedély nélkül megvásárolhatók. Ne feledd, a petárda nem tartozik ide! Tárolni csak egy meghatározott mennyiségben lehet az 1. osztályba tartozó tűzijátékokat. Összesen nem haladhatod meg az 1 kg nettó hatóanyag-tartalmat.
 • 16 év alatt kötelező a nagykorú személy felügyelete a 2. osztályba tartozó tűzijátékok használatakor.
 • 16 év felett engedély nélkül lehet megvásárolni nem csak az 1. osztályba, de a 2. osztályba tartozó terméket is. Kivétel ez alól a petárda! A tárolásra itt is igaz a fenti 1 kg nettó hatóanyag-tartalmú határ, vagyis nem lehet egy saját raktárad.
 • Ha már nagykorú vagy, akkor a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot december 28-a és 31-e között vásárolhatod meg engedély nélkül. Ezeket azonban csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatod fel.
 • Mindig be kell tartani a használati és kezelési útmutatóban foglaltakat. Ne feledd, a biztonság csak akkor lehetséges, ha betartod az előírásokat.
 • Akármilyen idős is vagy, az 1., 2. és 3. osztályba tartozó tűzijátékot nem használhatod szakember irányítása nélkül közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény nyilvános helyszínén.
 • Felejtsd el a tűzijátékot a villamoson, buszon, vonaton. Egyik pirotechnikai termék sem használható fel tömegközlekedési eszközön.
 • Figyelj arra, hogy csak zárt csomagolásban szállíthatod ezeket.
 • Az utcán, kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen sem durrogtathatsz. Kivéve a szilveszteri időszakot, amikor az 1. és 2. osztályba tartozó tűzijáték használata december 28.-án 18 óra és január 1-jén 6 óra között megengedett. A 3. osztályba tartozót csak december 31-én 18 órától használhatod. És minden esetben csak a többi szabály betartása mellett.
 • Ha lejárt vagy hibás a termék, köteles vagy azt visszavinni a vásárlás helyére. Vagyis nem dobhatod ki egyszerűen a szemétbe. Az eladó pedig köteles azt visszavenni tőled.
 • fel nem használt vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot január 5-ig kell visszavinned a forgalmazónak, aki köteles azt visszavenni.
 • Ha nem vagy pirotechnikai szakember, akkor felejtsd el az összes 4. osztályba tartozó tűzijátékot. Ezek számodra tiltott területet jelentenek. Nem véletlenül.
 • Petárdát nem birtokolhatsz és nem használhatsz jogszerűen.

Ha a fentieket nem tartanád be, szabálysértést követnél el. Ennél is rosszabb azonban, hogy akár komoly sérülés is lehet a vége. Ennyit pedig egyik tűzijáték sem érne meg.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS