Szilveszteri házi tűzijáték: mit lehet és mit nem?

2018. 12. 27., 15:46

Szilveszterkor a pezsgős üvegdugók durranásai mellett egyre gyakoribb, hogy házi tűzijáték is szórakoztatja az ünneplőket. Kocsis Ildikó ügyvéd az Érthető Jog friss bejegyzésében foglalta össze, hogy mire kell figyelni, mit lehet és mit nem, hogy az új év ne bírsággal vagy kórházban induljon.

A tűzijátékot és robbanó, füstölgő „társaikat” összefoglalva pirotechnikai eszközöknek hívják. Használatukat jogszabály határozza meg. Részletesen szabályozzák, hogy mikor, ki, mivel, hogyan, hol mit tehet és mit nem. Ennek oka, hogy ezek bizony nem veszélytelen játékszerek – írja Kocsis Ildikó ügyvéd az Érthető Jogon megjelent friss bejegyzésben.

Mit jelent az, hogy pirotechnika?

Nem célunk, hogy képleteket, meg égési folyamatokat okítsunk. Ahhoz, hogy el tudd dönteni, jogszerűen használhatsz-e valami robbanó, lángot szóró bigyót, nem árt tudnod, hogy mi a pirotechnika. Ezért utána néztünk (mert mi sem vagyunk vegyészek).

 • A pirotechnika a vegyészet (kémia) azon különleges területe, amely olyan anyagokat, vegyületeket, illetve azok keverékeit kutatja, fejleszti, gyártja és alkalmazza, melyek elégése előre meghatározott fény-, hang-, láng-, szikra-, füst-, köd– vagy gázképződéssel jár. Legismertebb és közkedvelt ágazata a tűzijátékipar – tudtuk meg a Wikipédiából.
 • A pirotechnika szó a „püro” (jelentése: tűz) és a „tekhnikosz” (jelentése: mesterséges) görög szavakból származik – írja a WikiSzótár.hu.

Ehhez hasonló meghatározást találunk a jogszabályban is. Pirotechnikai terméknek minősül:

 • „bármely olyan, robbanóanyagot, illetve pirotechnikai elegyet tartalmazó termék, amely önfenntartó exoterm kémiai reakción keresztül, szabályozott módon, előre meghatározott speciális (fény-, füst-, gáz-, hang-, hő-, köd-, láng- vagy szikra-) hatást, illetve ezeknek a hatásoknak a kombinációját fejti ki.”

Exoterm reakciónak a hőtermelő reakciókat nevezzük. – tudhatjuk meg a sulinetről.

Azért jó ezt tudni, mert nem csak a tűzijáték tartozik a szabályozott termékek közé. Ha bármi olyannal találkozol, ami robban, füstöl, szikrázik stb., akkor jobb „gyanakodni”, hogy valóban engedélyezett pirotechnikai termékről van-e szó, és ráadásul olyan-e, amit te is használhatsz.

A pirotechnika bugyrai, azaz mi minek minősül?

A pirotechnikai eszközöket több kategóriába sorolják attól függően, hogy mennyire veszélyesek, kell-e engedély, speciális végzettség a használatukhoz.

A szórakoztató célú termékek esetén 4 pirotechnikai osztályt különböztetnek meg:

 1. osztály: nagyon alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár, és amelyet behatárolt területen való használatra szántak.
 2. osztály: alacsony kockázattal és alacsony zajszinttel jár, és a szabadban lévő behatárolt területen való használatra szánták.
 3. osztály: közepes kockázattal jár, a szabadban lévő nagy nyílt területen való használatra szánták, de zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.
 4. osztály: nagy kockázattal jár, kizárólag szakember által használható és kezelhető, de zajszintje nem ártalmas az emberi egészségre.

Minden esetben a csomagoláson kell szerepelnie, hogy melyik osztályba tartozik az adott termék. A fentieket F1, F2, F3, F4 jelöléssel is megtalálhatod a csomagoláson. Az F az angol fireworks, vagyis tűzijáték szó miatt került a képbe.

Ki, mikor és mit használhat engedély nélkül?

Fő szabály szerint a pirotechnikai termékek, így a tűzijátékok tárolása, értékesítése, felhasználása és megsemmisítése is engedélyhez kötött tevékenység. Nem véletlenül, hiszen ezek igen veszélyesek is lehetnek. Van azonban kivétel is.

Ha te is szeretnél egy kicsit a „tűzzel játszani”, akkor fontos tudnod, hogy mikor, hogyan és mivel teheted ezt meg szabályosan.

Ezek a legfontosabb szabályok:

 • 14 év alatt sehol és egyik tűzijáték használata sem megengedett, ha nincs ott egy nagykorú, aki felügyeli, mi történik. Vagyis nem jó ötlet a gyerek kezébe adni, hogy nyugodtan játsszon odakint, míg a felnőttek bent szórakoznak.
 • 14 év felett az 1. osztályba sorolt termékek engedély nélkül megvásárolhatók. Ne feledd, a petárda nem tartozik ide! Tárolni csak egy meghatározott mennyiségben lehet az 1. osztályba tartozó tűzijátékokat. Összesen nem haladhatod meg az 1 kg nettó hatóanyag-tartalmat.
 • 16 év alatt kötelező a nagykorú személy felügyelete a 2. osztályba tartozó tűzijátékok használatakor.
 • 16 év felett engedély nélkül lehet megvásárolni nem csak az 1. osztályba, de a 2. osztályba tartozó terméket is. Kivétel ez alól a petárda! A tárolásra itt is igaz a fenti 1 kg nettó hatóanyag-tartalmú határ, vagyis nem lehet egy saját raktárad.
 • Ha már nagykorú vagy, akkor a 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot december 28-a és 31-e között vásárolhatod meg engedély nélkül. Ezeket azonban csak december 31-én 18 órától január 1-jén 6 óráig használhatod fel.
 • Mindig be kell tartani a használati és kezelési útmutatóban foglaltakat. Ne feledd, a biztonság csak akkor lehetséges, ha betartod az előírásokat.
 • Akármilyen idős is vagy, az 1., 2. és 3. osztályba tartozó tűzijátékot nem használhatod szakember irányítása nélkül közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi helyiségben, védett természeti területen, valamint rendezvény nyilvános helyszínén.
 • Felejtsd el a tűzijátékot a villamoson, buszon, vonaton. Egyik pirotechnikai termék sem használható fel tömegközlekedési eszközön.
 • Figyelj arra, hogy csak zárt csomagolásban szállíthatod ezeket.
 • Az utcán, kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen sem durrogtathatsz. Kivéve a szilveszteri időszakot, amikor az 1. és 2. osztályba tartozó tűzijáték használata december 28.-án 18 óra és január 1-jén 6 óra között megengedett. A 3. osztályba tartozót csak december 31-én 18 órától használhatod. És minden esetben csak a többi szabály betartása mellett.
 • Ha lejárt vagy hibás a termék, köteles vagy azt visszavinni a vásárlás helyére. Vagyis nem dobhatod ki egyszerűen a szemétbe. Az eladó pedig köteles azt visszavenni tőled.
 • fel nem használt vagy hibás 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátékot január 5-ig kell visszavinned a forgalmazónak, aki köteles azt visszavenni.
 • Ha nem vagy pirotechnikai szakember, akkor felejtsd el az összes 4. osztályba tartozó tűzijátékot. Ezek számodra tiltott területet jelentenek. Nem véletlenül.
 • Petárdát nem birtokolhatsz és nem használhatsz jogszerűen.

Ha a fentieket nem tartanád be, szabálysértést követnél el. Ennél is rosszabb azonban, hogy akár komoly sérülés is lehet a vége. Ennyit pedig egyik tűzijáték sem érne meg.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-23 19:23:00
A Központi Nyomozó Főügyészség a külföldi hivatalos személy vonatkozásában üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt folyamatban lévő nyomozása során őrizetbe vett gyanúsított letartóztatását indítványozta.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS