Szerződésnek néz ki, mégsem az? Mit rejtenek a semmis szerződések?

2018. 11. 23., 11:24

Mikor és hogyan lesz semmis egy szerződés? Ki hivatkozhat rá? Mit tesz a bíróság, ha észreveszi, hogy a szerződés semmis? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Ami semmis mind érvénytelen?

Érvénytelen szerződésről akkor beszélhetünk, ha a szerződés törvényben meghatározott valamilyen oknál fogva nem alkalmas a kívánt joghatás előidézésére – kezdi friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd az Érthető Jogon.

Hogy ez mit jelent pontosan? Az érvénytelenséggel foglalkozó sorozat első részében jártuk körbe. Ha még nem olvastad, itt megteheted.

Az érvénytelenség két formája:

  • a semmisség és
  • a megtámadhatóság.

A sorozat második részéből kiderül, hogy ki, mikor és miért támadhat meg egy szerződést. Részletekért kattints ide.

Most a semmisséget nézzük meg közelebbről.

Mikor lesz semmis egy szerződés?

„A semmis szerződés megkötésének időpontjától érvénytelen” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.

Vagyis olyan, mintha kötöttünk volna szerződést, meg nem is.

A semmisség egyik fontos követelménye, hogy legyen egy olyan ok, amit törvény mond ki. Vagyis a semmisséget mindig törvény írja elő. Ilyen előírást nem csak a Polgári Törvénykönyvben találhatunk.

Nézzünk néhány példát, amiért egy szerződés semmis lesz:

  • Amikor a szerződés színlelt.
  • Bizonyos esetekben a jogszabályban előírt alakszerűség hiánya. Ilyen eset például, ha az ingatlan adásvételi szerződés nem az előírt módon írásban születne.
  • Tilos szerződések: amikor a szerződés jogszabályba ütközik, vagy jogszabály megkerülésével kötik.
  • Uzsorás szerződések. Uzsorás szerződésről akkor beszélhetünk, „Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki.” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.
  • Amikor a szerződés a jóerkölcsbe ütközik. Jóerkölcsbe ütközés miatt semmisnek mondta ki a bíróság például a kirívóan alacsony vételáron, közvagyonnak minősülő ingatlan tulajdonjogát közjogi funkciót betöltő személy részére átruházó adásvételi szerződést.

A fentieken kívül is vannak még olyan okok, ami miatt egy szerződés semmis.

Hogyan lesz semmis egy szerződés?

A semmisségi ok miatt a szerződés megkötésének időpontjától érvénytelen.

Ez alapján nem kell külön pert indítani, azért, hogy egy szerződés semmis legyen. Az más kérdés, hogy vita esetén továbbra is bírósághoz kell fordulni, hogy a bíróság a vitát eldöntve megállapítsa, hogy a szerződés valamilyen törvényi előírás alapján semmis.

Ki perelhet semmisség miatt?

„A szerződés semmisségére az hivatkozhat és a szerződés semmisségével kapcsolatos peres eljárást az indíthat, akinek ehhez jogi érdeke fűződik vagy akit erre törvény feljogosít.”

Mi történik, ha a bíróság észleli a semmisséget?

A semmisséget a bíróság is köteles hivatalból figyelembe venni.

Ez azt jelenti, hogy ha a bíróság egy előtte lévő peres ügyben észleli, hogy a perben szereplő szerződés semmis, akkor attól függetlenül, hogy erre valamelyik fél kifejezetten hivatkozott-e, köteles azt figyelembe venni az ítélet meghozatalakor.

Ezzel szemben, ha egy szerződés olyan hibában szenved, amiért jogszabály alapján megtámadható, akkor azt a bíróság csak akkor veszi figyelembe, ha erre az egyik peres fél kifejezetten hivatkozik a perben.

A sorozat következő és egyben az érvénytelenség témáját befejező részében arról lesz szó, hogy mi történik, ha egy szerződésről kiderül, hogy érvénytelen.

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-03-05 09:10:00
2023. IV. negyedévben a GDP volumene a nyers adatok szerint nem változott, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,5 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit – jelentette a KSH. A statisztikai hivatal közzétette a részletes IV. negyedévi, illetve a 2023 egészére vonatkozó adatokat is.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!
A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS