Szerződésnek néz ki, mégsem az? Mit rejtenek a semmis szerződések?

2018. 11. 23., 11:24

Mikor és hogyan lesz semmis egy szerződés? Ki hivatkozhat rá? Mit tesz a bíróság, ha észreveszi, hogy a szerződés semmis? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Ami semmis mind érvénytelen?

Érvénytelen szerződésről akkor beszélhetünk, ha a szerződés törvényben meghatározott valamilyen oknál fogva nem alkalmas a kívánt joghatás előidézésére – kezdi friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd az Érthető Jogon.

Hogy ez mit jelent pontosan? Az érvénytelenséggel foglalkozó sorozat első részében jártuk körbe. Ha még nem olvastad, itt megteheted.

Az érvénytelenség két formája:

  • a semmisség és
  • a megtámadhatóság.

A sorozat második részéből kiderül, hogy ki, mikor és miért támadhat meg egy szerződést. Részletekért kattints ide.

Most a semmisséget nézzük meg közelebbről.

Mikor lesz semmis egy szerződés?

„A semmis szerződés megkötésének időpontjától érvénytelen” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.

Vagyis olyan, mintha kötöttünk volna szerződést, meg nem is.

A semmisség egyik fontos követelménye, hogy legyen egy olyan ok, amit törvény mond ki. Vagyis a semmisséget mindig törvény írja elő. Ilyen előírást nem csak a Polgári Törvénykönyvben találhatunk.

Nézzünk néhány példát, amiért egy szerződés semmis lesz:

  • Amikor a szerződés színlelt.
  • Bizonyos esetekben a jogszabályban előírt alakszerűség hiánya. Ilyen eset például, ha az ingatlan adásvételi szerződés nem az előírt módon írásban születne.
  • Tilos szerződések: amikor a szerződés jogszabályba ütközik, vagy jogszabály megkerülésével kötik.
  • Uzsorás szerződések. Uzsorás szerződésről akkor beszélhetünk, „Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki.” – mondja ki a Polgári Törvénykönyv.
  • Amikor a szerződés a jóerkölcsbe ütközik. Jóerkölcsbe ütközés miatt semmisnek mondta ki a bíróság például a kirívóan alacsony vételáron, közvagyonnak minősülő ingatlan tulajdonjogát közjogi funkciót betöltő személy részére átruházó adásvételi szerződést.

A fentieken kívül is vannak még olyan okok, ami miatt egy szerződés semmis.

Hogyan lesz semmis egy szerződés?

A semmisségi ok miatt a szerződés megkötésének időpontjától érvénytelen.

Ez alapján nem kell külön pert indítani, azért, hogy egy szerződés semmis legyen. Az más kérdés, hogy vita esetén továbbra is bírósághoz kell fordulni, hogy a bíróság a vitát eldöntve megállapítsa, hogy a szerződés valamilyen törvényi előírás alapján semmis.

Ki perelhet semmisség miatt?

„A szerződés semmisségére az hivatkozhat és a szerződés semmisségével kapcsolatos peres eljárást az indíthat, akinek ehhez jogi érdeke fűződik vagy akit erre törvény feljogosít.”

Mi történik, ha a bíróság észleli a semmisséget?

A semmisséget a bíróság is köteles hivatalból figyelembe venni.

Ez azt jelenti, hogy ha a bíróság egy előtte lévő peres ügyben észleli, hogy a perben szereplő szerződés semmis, akkor attól függetlenül, hogy erre valamelyik fél kifejezetten hivatkozott-e, köteles azt figyelembe venni az ítélet meghozatalakor.

Ezzel szemben, ha egy szerződés olyan hibában szenved, amiért jogszabály alapján megtámadható, akkor azt a bíróság csak akkor veszi figyelembe, ha erre az egyik peres fél kifejezetten hivatkozik a perben.

A sorozat következő és egyben az érvénytelenség témáját befejező részében arról lesz szó, hogy mi történik, ha egy szerződésről kiderül, hogy érvénytelen.

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

 

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS