Szerződések megszűnése: felmondás, felbontás vagy elállás?

2021. 03. 04., 17:30

Hogyan lehet megszüntetni egy szerződést? Mit jelent a felmondás, felbontás és elállás? Ugyanazt jelentik vagy teljesen mást? Mi a helyes, a szerződést felmondjuk vagy felbontjuk? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Szerződések megszűnése

Semmi sem tart örökké. Ez bizony a szerződésekre is vonatkozik. Egy szerződéses kapcsolat többféleképpen is véget érhet – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. A legjobb, ha azt a felek teljesítik. Ez azonban nem mindig így történik. Van, amikor anélkül ér véget egy szerződéses viszony, hogy azt teljesítették volna. De ekkor sem mindegy, hogy a megszűnés hogyan, milyen módon történik. Az egyes megszűnési lehetőségek között ugyanis nagy a különbség.

Hogyan érhet véget egy szerződés?

Egy szerződést többféle módon is meg lehet szüntetni. Még a szerződés megszűnése és megszüntetése sem ugyanazt jelenti. No, és ott van még a felmondás, felbontás és elállás is. De nézzük, hogy mi mit jelent pontosan. Ígérem, utána már nem lesz olyan zavaros a kép.

A szerződés megszűnése: felmondás, felbontás, elállás?

A szerződés megszűnése összefoglalva jelenti mindazt, aminek az az eredménye, hogy a szerződés véget ér.

A szerződések megszűnésénél lényeges, hogy csak az egyik fél akarja lezárni a kapcsolatot, vagy netán minden fél ezt látja a legjobbnak. A másik fontos tényező, hogy a megállapodástól a jövőre nézve vagy visszamenőlegesen akarnak-e szabadulni.

A szerződések megszűnésének 4 formája lehetséges:

  • a szerződés megszüntetése,
  • a felmondás,
  • a felbontás,
  • a szerződéstől történő elállás.

A szerződés megszüntetése

A megszüntetés a felek közös megegyezésével történik. A szerződő felek közösen, a jövőre nézve szüntetik meg a szerződést.

Például a bérleti szerződést közös akarattal megszüntethetik a következő hónap első napjával, de akár már másnaptól is. Azért mondjuk, hogy a szerződés megszüntetése a jövőre nézve történik, mert a szerződéses kapcsolatban addig eltelt időszakot a megszüntetés nem érinti. A megszüntetés napjától lesz igaz, hogy a szerződés már egyik felet sem kötelezi.

A felmondás, ami nem ugyanaz, mint a felbontás

A felmondás a jövőre nézve szünteti meg a szerződést. A közös megegyezéssel történő megszüntetéshez képest azonban lényeges eltérés, hogy itt csak az egyik fél akarja, hogy a szerződéses kapcsolat véget érjen. A felmondás esetén nem beszélhetünk a felek közös akaratáról, az csak az egyik fél döntése. Ezért mondjuk azt, hogy a felmondás egyoldalú jognyilatkozat. A felmondáshoz a másik szerződő fél hozzájárulása, elfogadása, beleegyezése nem szükséges. Nem véletlen, hogy egy szerződés felmondása esetén előfordulnak viták, hiszen ekkor a felek nem közösen döntöttek a megszűnésről. A felmondást jogszabály vagy a felek közötti szerződés teszi lehetővé.

A felbontás

Bár a felmondás és a felbontás között mindössze egy betű az eltérés, a kettő mégis teljesen mást jelent. Sokan tévesen keverik a felmondást és a felbontást.

A felbontás a felek közös akaratával történik. A szerződő felek egyetértenek abban, hogy véget vetnek a szerződéses kapcsolatnak. A felbontás azonban nem a jövőre nézve szünteti meg a szerződést, mint a közös megegyezéssel történő megszüntetés. Felbontás esetén a szerződés visszamenőlegesen szűnik meg, mintha a szerződés létre sem jött volna. A felbontással a szerződés a megkötésének idejére visszamenőleg szűnik meg. Úgy képzeld el, mintha egy filmtekercset visszafelé játszanánk le az elejéig, így eljutnánk ismét ahhoz a ponthoz, amikor a film, vagyis esetünkben a felek szerződéses kapcsolata, elkezdődött.

Akkor van lehetőség a felbontásra, ha a felek helyre tudják állítani az eredeti állapotot. Ez azt jelenti, hogy a felbontás eredményeként mindkét fél ismét olyan helyzetbe kerül, mintha meg sem kötötték volna a szerződést. Ha az eredeti állapot természetben nem állítható helyre, a szerződés felbontásának nincs helye.

A felbontás nem lehetséges minden esetben. Például egy tartási szerződés esetén nem lehet úgy tenni, mintha az egyik fél által nyújtott gondozás meg sem történt volna. Ugyanakkor egy életjáradéki szerződésnél már nincs ilyen probléma, hiszen a kifizetett pénz visszafizethető. A tartási szerződést tehát a jövőre nézve lehet megszüntetni és a megszüntetéskor a feleknek egymással el kell számolniuk. Az életjáradéki szerződés azonban felbontással is véget érhet. Ilyenkor a feleknek az eredeti állapotot kell helyreállítaniuk.

Elállás a szerződéstől

Az elállás mindig csak az egyik fél döntése, egyoldalú nyilatkozat. Ebben tehát a felmondásra hasonlít. Itt sem szükséges, hogy a másik fél ehhez hozzájáruljon vagy jóváhagyja az elállást. Az elállás visszamenőlegesen szünteti meg a szerződést, mintha a szerződés létre sem jött volna.

Elállási jogot jogszabály vagy a felek szerződése is tartalmazhat. Például sokak számára ismert az internetes vásárlásoknál biztosított elállási jog.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS