Szerbiában letelepedett adóalanyok: fontos változásra figyelmeztet az adóhivatal

2019. 01. 28., 17:00

A Szerbiában letelepedett, illetve ott lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkező hozzáadottértékadó-alanyok részére is megnyílt a lehetőség a különös szabályok szerinti áfa-visszatérítésre belföldön – hívja fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium és a NAV.

A Szerbiában letelepedett, illetve ott lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkező hozzáadottértékadó-alanyok részére is megnyílt a lehetőség a különös szabályok szerinti áfa-visszatérítésre belföldön – hívja fel a figyelmet a Pénzügyminisztérium és a NAV.

Az a belföldön nem letelepedett adóalany, akinek (amelynek) gazdasági célú letelepedése, illetve ennek hiányában lakóhelye vagy szokásos tartózkodási helye – egyebek mellett – az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: Áfa tv.) 8/A. számú mellékletében felsorolt (ún. elismert) államok valamelyikében van, és belföldön (bizonyos, az Áfa tv. 244. § (1) bekezdés b) pontjában felsorolt szolgáltatások kivételével) nem teljesít termékértékesítést, szolgáltatásnyújtást, az Áfa tv. XVIII. fejezetének rendelkezései szerint, az ott meghatározott feltételek mellett, jogosult az áfa visszatérítésére.

Az egyes adótörvények és más kapcsolódó törvények módosításáról, valamint a bevándorlási különadóról szóló 2018. évi XLI. törvény (a továbbiakban: Mód tv.) 95. § a) pontja és 17. mellékletének 1. pontja alapján az Áfa tv. 8/A. számú melléklete egy új, 4. ponttal egészült ki 2019. január 1-jei hatályba lépéssel, így már Szerbia Köztársaság is az elismert harmadik államok körébe tartozik az Áfa tv. 244. § (2) bekezdés b) pontjának alkalmazásában. Ennek értelmében a Szerbia Köztársaságban letelepedett, illetve ott lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkező hozzáadottértékadó-alanyok részére is megnyílt a lehetőség a különös szabályok szerinti áfa-visszatérítésre belföldön.

Az Áfa tv. XVIII. fejezete szerinti adó-visszatérítés a Szerbia Köztársaságban letelepedett adóalanyok vonatkozásában azon belföldi beszerzéseik esetén alkalmazható, amelyek teljesítési időpontja 2019. január 1. napjára vagy azt követő időpontra esik.

Az adó-visszatérítésre vonatkozó részletszabályokat az Áfa tv. XVIII. fejezete mellett az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény XXIII. fejezete és a belföldön nem letelepedett adóalanyokat a Magyar Köztársaságban megillető általánosforgalmiadó-visszatéríttetési jognak, valamint a belföldön letelepedett adóalanyokat az Európai Közösség más tagállamában megillető hozzáadottértékadó-visszatéríttetési jognak érvényesítésével kapcsolatos egyes rendelkezésekről szóló 32/2009. (XII. 21.) PM rendelet tartalmazza.

A visszatérítési kérelmet az IAFAK jelű nyomtatványon van lehetőség benyújtani.

A fentiekkel párhuzamosan Szerbia is vállalta, hogy biztosítja a Magyarországon letelepedett, illetve itt lakóhellyel vagy szokásos tartózkodási hellyel rendelkező áfa-alanyok részére a rájuk Szerbiában áthárított hozzáadottérték-adó visszatérítését.

A hozzáadottérték-adó Szerbiában történő visszatérítésével kapcsolatos információk ezen a honlapon érhetők el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-22 12:30:59
Ahhoz, hogy a nyári sörünk igazán frissítő legyen, a komló adta aromák elengedhetetlenek. Ez a növény azonban nem csak a kedvenc alkoholos italunk fűszere – ennél sokkal izgalmasabb.
2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS