Rövid távú szálláskiadás: komoly büntetést kockáztat, aki nem jár el elég körültekintően

2022. 12. 01., 10:21

A rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás a kedvező adózási lehetőségek mellett is sok buktatót rejt – hívja fel a figyelmet a K-X Consulting.

A rövid távú, kifejezetten turistákat célzó lakáskiadás néhány évtizede még ismeretlen volt, ma azonban a nyaralást tervezők jelentős hányada már a hotelek teljes értékű alternatívájaként tekint erre a lehetőségre. A számos weboldalon (Airbnb, Booking.com, Trivago, Tripadvisor, Szállás.hu, Agoda stb.) elérhető szolgáltatások a lakossági befektetők érdeklődését is felkeltették: sokan vásárolnak lakást kifejezetten erre a célra.

Az ilyen, látszólag egyszerű befektetéseknek a magyar adózási rendszer egyes adózási formái – vagy azok egyszerűsítései – kifejezetten kedveznek. A lakáskiadók előszeretettel választják az „adószámos magánszemély” működési formát, a személyi jövedelemadóban a fizető-vendéglátók tevékenységére vonatkozó tételes átalányadót, az általános forgalmi adóban pedig az alanyi adómentességet.

Az adózási rendszer által kínált „praktikus megoldások” azonban nem zárják ki a hiba vagy a mulasztás lehetőségét. A hiányosságok és az elnagyolt ütemtervek nemcsak a működés mihamarabbi megkezdését akadályozzák vagy késleltetik, de nemegyszer adózási szempontból is kockázatoknak teszik ki a magánszemély fizető-vendéglátói tevékenységét – hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt adószakértő, a K-X Consulting ügyvezetője.

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy sokan nem számolnak az önkormányzati nyilvántartásba vételt megelőző – adózási, illetve turisztikai szempontból – kötelező lépésekkel, illetve ezek időigényével. A „kötelező körök” közé tartozhat az ügyfélkapu hozzáférés biztosítása, az adószámigénylés, a szálláshely-minősítés vagy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NTAK) való regisztráció. (Az utóbbi területen könnyebbséget jelenthet, hogy a „turisztikai akcióterv” keretében a kötelező adatszolgáltatás kezdő időpontja 2023. július 1-re módosult.) Amire ezeknek mind utánajárunk, akár 2–3 hónap is eltelhet.

A kedvező adózási lehetőségeket választó lakáskiadók egy részének elkerüli a figyelmét az is, hogy az átalányadózás nem váltja ki sem az építményadót, sem az idegenforgalmi adót, sem a turizmusfejlesztési hozzájárulást. (Bár az utóbbi kötelezettség alól az „akcióterv” a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra felmentette a szektor szereplőit.)

Szálláshelykezelő szoftverként az ingyenes Vendégem.hu is alkalmazható, azonban a számlázási feladatok ellátására külön számlázóprogramról kell gondoskodni, amely szintén körültekintést igényel. A K-X Consulting tapasztalatai szerint sok lakáskiadó gondolja – tévesen – úgy, hogy az alanyi adómentesség és az aggregátor-oldalak (Airbnb, Booking stb.) szigorú követelményrendszere mentesíti őket a kötelező számlázási feladatok elvégzése alól.

A felsorolt hibák gyakori következménye, hogy a lakáskiadó elmulasztja benyújtani – például – a nullás idegenforgalmi adóbevallást vagy a közösségi összesítő jelentést a más tagállambeli aggregátor befogadott számlájáról, aminek következménye adóbírság vagy más, a működést hátráltató szankció is lehet. Ezek azonban megfelelő körültekintéssel vagy szakértő megbízásával elkerülhetők, amivel nem csupán a „hivatali idő” csökkenthető, de a lakáskiadás zökkenő- és büntetésmentes működtetése is biztosítható – hangsúlyozta Nyári Zsolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS