Rövid távú szálláskiadás: komoly büntetést kockáztat, aki nem jár el elég körültekintően

2022. 12. 01., 10:21

A rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás a kedvező adózási lehetőségek mellett is sok buktatót rejt – hívja fel a figyelmet a K-X Consulting.

A rövid távú, kifejezetten turistákat célzó lakáskiadás néhány évtizede még ismeretlen volt, ma azonban a nyaralást tervezők jelentős hányada már a hotelek teljes értékű alternatívájaként tekint erre a lehetőségre. A számos weboldalon (Airbnb, Booking.com, Trivago, Tripadvisor, Szállás.hu, Agoda stb.) elérhető szolgáltatások a lakossági befektetők érdeklődését is felkeltették: sokan vásárolnak lakást kifejezetten erre a célra.

Az ilyen, látszólag egyszerű befektetéseknek a magyar adózási rendszer egyes adózási formái – vagy azok egyszerűsítései – kifejezetten kedveznek. A lakáskiadók előszeretettel választják az „adószámos magánszemély” működési formát, a személyi jövedelemadóban a fizető-vendéglátók tevékenységére vonatkozó tételes átalányadót, az általános forgalmi adóban pedig az alanyi adómentességet.

Az adózási rendszer által kínált „praktikus megoldások” azonban nem zárják ki a hiba vagy a mulasztás lehetőségét. A hiányosságok és az elnagyolt ütemtervek nemcsak a működés mihamarabbi megkezdését akadályozzák vagy késleltetik, de nemegyszer adózási szempontból is kockázatoknak teszik ki a magánszemély fizető-vendéglátói tevékenységét – hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt adószakértő, a K-X Consulting ügyvezetője.

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy sokan nem számolnak az önkormányzati nyilvántartásba vételt megelőző – adózási, illetve turisztikai szempontból – kötelező lépésekkel, illetve ezek időigényével. A „kötelező körök” közé tartozhat az ügyfélkapu hozzáférés biztosítása, az adószámigénylés, a szálláshely-minősítés vagy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NTAK) való regisztráció. (Az utóbbi területen könnyebbséget jelenthet, hogy a „turisztikai akcióterv” keretében a kötelező adatszolgáltatás kezdő időpontja 2023. július 1-re módosult.) Amire ezeknek mind utánajárunk, akár 2–3 hónap is eltelhet.

A kedvező adózási lehetőségeket választó lakáskiadók egy részének elkerüli a figyelmét az is, hogy az átalányadózás nem váltja ki sem az építményadót, sem az idegenforgalmi adót, sem a turizmusfejlesztési hozzájárulást. (Bár az utóbbi kötelezettség alól az „akcióterv” a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra felmentette a szektor szereplőit.)

Szálláshelykezelő szoftverként az ingyenes Vendégem.hu is alkalmazható, azonban a számlázási feladatok ellátására külön számlázóprogramról kell gondoskodni, amely szintén körültekintést igényel. A K-X Consulting tapasztalatai szerint sok lakáskiadó gondolja – tévesen – úgy, hogy az alanyi adómentesség és az aggregátor-oldalak (Airbnb, Booking stb.) szigorú követelményrendszere mentesíti őket a kötelező számlázási feladatok elvégzése alól.

A felsorolt hibák gyakori következménye, hogy a lakáskiadó elmulasztja benyújtani – például – a nullás idegenforgalmi adóbevallást vagy a közösségi összesítő jelentést a más tagállambeli aggregátor befogadott számlájáról, aminek következménye adóbírság vagy más, a működést hátráltató szankció is lehet. Ezek azonban megfelelő körültekintéssel vagy szakértő megbízásával elkerülhetők, amivel nem csupán a „hivatali idő” csökkenthető, de a lakáskiadás zökkenő- és büntetésmentes működtetése is biztosítható – hangsúlyozta Nyári Zsolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS