Rövid távú szálláskiadás: komoly büntetést kockáztat, aki nem jár el elég körültekintően

2022. 12. 01., 10:21

A rövid távú, turisztikai célú lakáskiadás a kedvező adózási lehetőségek mellett is sok buktatót rejt – hívja fel a figyelmet a K-X Consulting.

A rövid távú, kifejezetten turistákat célzó lakáskiadás néhány évtizede még ismeretlen volt, ma azonban a nyaralást tervezők jelentős hányada már a hotelek teljes értékű alternatívájaként tekint erre a lehetőségre. A számos weboldalon (Airbnb, Booking.com, Trivago, Tripadvisor, Szállás.hu, Agoda stb.) elérhető szolgáltatások a lakossági befektetők érdeklődését is felkeltették: sokan vásárolnak lakást kifejezetten erre a célra.

Az ilyen, látszólag egyszerű befektetéseknek a magyar adózási rendszer egyes adózási formái – vagy azok egyszerűsítései – kifejezetten kedveznek. A lakáskiadók előszeretettel választják az „adószámos magánszemély” működési formát, a személyi jövedelemadóban a fizető-vendéglátók tevékenységére vonatkozó tételes átalányadót, az általános forgalmi adóban pedig az alanyi adómentességet.

Az adózási rendszer által kínált „praktikus megoldások” azonban nem zárják ki a hiba vagy a mulasztás lehetőségét. A hiányosságok és az elnagyolt ütemtervek nemcsak a működés mihamarabbi megkezdését akadályozzák vagy késleltetik, de nemegyszer adózási szempontból is kockázatoknak teszik ki a magánszemély fizető-vendéglátói tevékenységét – hívta fel a figyelmet Nyári Zsolt adószakértő, a K-X Consulting ügyvezetője.

Az egyik leggyakrabban előforduló probléma, hogy sokan nem számolnak az önkormányzati nyilvántartásba vételt megelőző – adózási, illetve turisztikai szempontból – kötelező lépésekkel, illetve ezek időigényével. A „kötelező körök” közé tartozhat az ügyfélkapu hozzáférés biztosítása, az adószámigénylés, a szálláshely-minősítés vagy a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központnál (NTAK) való regisztráció. (Az utóbbi területen könnyebbséget jelenthet, hogy a „turisztikai akcióterv” keretében a kötelező adatszolgáltatás kezdő időpontja 2023. július 1-re módosult.) Amire ezeknek mind utánajárunk, akár 2–3 hónap is eltelhet.

A kedvező adózási lehetőségeket választó lakáskiadók egy részének elkerüli a figyelmét az is, hogy az átalányadózás nem váltja ki sem az építményadót, sem az idegenforgalmi adót, sem a turizmusfejlesztési hozzájárulást. (Bár az utóbbi kötelezettség alól az „akcióterv” a 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti időszakra felmentette a szektor szereplőit.)

Szálláshelykezelő szoftverként az ingyenes Vendégem.hu is alkalmazható, azonban a számlázási feladatok ellátására külön számlázóprogramról kell gondoskodni, amely szintén körültekintést igényel. A K-X Consulting tapasztalatai szerint sok lakáskiadó gondolja – tévesen – úgy, hogy az alanyi adómentesség és az aggregátor-oldalak (Airbnb, Booking stb.) szigorú követelményrendszere mentesíti őket a kötelező számlázási feladatok elvégzése alól.

A felsorolt hibák gyakori következménye, hogy a lakáskiadó elmulasztja benyújtani – például – a nullás idegenforgalmi adóbevallást vagy a közösségi összesítő jelentést a más tagállambeli aggregátor befogadott számlájáról, aminek következménye adóbírság vagy más, a működést hátráltató szankció is lehet. Ezek azonban megfelelő körültekintéssel vagy szakértő megbízásával elkerülhetők, amivel nem csupán a „hivatali idő” csökkenthető, de a lakáskiadás zökkenő- és büntetésmentes működtetése is biztosítható – hangsúlyozta Nyári Zsolt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS