Öt dolog, amit feltétlenül érdemes tudni az ajándékozásról

2019. 12. 31., 15:00

Nemcsak karácsony idején, hanem a hétköznapokban is a gyakori ügyletek közé tartozik az ajándékozás. A Polgári Törvénykönyv az ajándékozásra is szerződésként tekint, amelynek megvannak a jogi jellegzetességei. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Az ajándékozás egyben szerződés is

Minden ajándékozás egyben szerződés is, amely egyik oldalról az ajándékozó, másik oldalról a megajándékozott között jön létre.

Mivel szerződések nemcsak írásban, hanem szóban vagy ráutaló magatartással is létrejöhetnek, ezért az ajándékozási szerződés sokszor már azzal is létrejön, ha valaki az ajándékot elfogadja. Ez alól kivételt képez az ingatlan ajándékozása, amely csak akkor érvényes, ha írásba foglalják.

Az ajándékozót nem terheli kellékszavatosság

Előfordulhat, hogy az ajándékba adott tárgy valamilyen hibában szenved. Hibás teljesítés esetén rendszerint szavatossági igénnyel lehet élni. Azonban az olyan szerződéseknél, ahol az egyik fél nem ad ellenszolgáltatást (azaz a szerződés ingyenes) nem lehet kellékszavatossági igényt támasztani. Jogilag sem alaptalan tehát az a közmondás, hogy „Ajándék lónak ne nézd a fogát!”

Ez azt jelenti, hogy ha az ajándék hibás, akkor az ajándékozóval szemben nem lehet szavatossági igénnyel élni. Így például nem lehet tőle követelni az ajándék kijavítását vagy kicserélését.

Természetesen, amennyiben az ajándék tárgyát az ajándékozó mástól vásárolta, akkor a hibás ajándék miatt az eladóval (pl. kereskedővel) szemben lehet a szavatossági igényt érvényesíteni.

Megtagadható-e az ajándék átadása?

Az ajándék átadása és az ajándékozási szerződés megkötése általában egybeesik. Azonban lehetséges, hogy előbb kerül sor a szerződéskötésre, majd az ajándék átadása ezt követően később történik. Utóbbi esetben az ajándékozó megtagadhatja az ajándékozás teljesítését, ha bizonyítja, hogy a szerződés megkötése után saját körülményeiben vagy a megajándékozotthoz fűződő viszonyában olyan lényeges változás állt be, hogy a szerződés teljesítése tőle nem várható el.

Az ajándékozás illetéke

Ajándékozás esetén a megajándékozottnak főszabály szerint illetéket kell fizetnie. Az illeték alapja az ajándék tiszta értéke. A tiszta értéket úgy kapjuk meg, ha az ajándék forgalmi értékéből kivonjuk az ajándék tárgyát terhelő tartozások értékét. Az ajándékot terhelő tartozás például ingatlan esetén az ingatlant terhelő hiteltartozás.

Az ajándékozási illeték általános mértéke a tiszta érték 18 százaléka. Lakástulajdon ajándékozása esetén az illeték a tiszta érték 9 százaléka.

Gépjárművek esetén az illetéket a fentiektől eltérően a gépjármű kora és motorjának teljesítménye alapján kell kiszámolni. A gépjármű ajándékozási illetéke kétszerese annak az illetéknek, amelyet a gépjármű adásvétele esetén kellene fizetni.

Mikor nem kell ajándékozási illetéket fizetni?  

Az ajándékozási illeték alól számos, törvényben meghatározott kivétel van. Ezek közül a legismertebb, hogy illetékmentes az egyenesági rokonok közötti ajándékozás, valamint a házastársak közötti ajándékozás.

Szintén mentes például az ajándékozási illeték alól a lakóház építésére alkalmas telektulajdon ajándékozása. Ennek feltétele, hogy a megajándékozott az ingatlanon 4 éven belül lakóházat épít, és a felépített lakóházban a lakás hasznos alapterülete eléri a településrendezési tervben meghatározott maximális beépíthetőség legalább 10 százalékát.

Érdemes tudni, hogy az ingóságok ajándékozása csak akkor esik illetékfizetés alá, ha az ajándék forgalmi értéke magasabb, mint 150 000 forint. Ez alól kivételt képez, ha az ajándékozásról okirat készült (pl. gépjármű ajándékozása), mert akkor nincs alsó határ. Fontos, hogy a pénz ingóságnak számít, ezért a pénz ajándékozása is csak 150 000 forintig illetékmentes, feltéve, hogy arról okirat nem készült.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS