Nyugtaadás adventi vásárokon

2019. 12. 20., 18:27

Az év végi ünnepi vásárokra kitelepülő kereskedőknél, vendéglátósoknál gyakran merül fel kérdésként, hogy értékesítéseiket miként kell bizonylatolniuk ezeken a helyszíneken.

A számla- illetve nyugtaadás ilyenkor is kötelező. A leggyakoribb kérdés az, hogy mikor kell online pénztárgépet használni. Ennek eldöntésénél a tevékenység TEÁOR kódja a meghatározó.

Kereskedelem

Az ünnepi vásárokon a kiskereskedelmi értékesítés a TEÁOR’08 47.8 Piaci kiskereskedelembe tartozik, függetlenül attól, hogy ott milyen árusítóhelyen értékesítik a termékeket. A piaci kiskereskedelem esetén az online pénztárgép használata nem kötelező.

Vendéglátás

Az ünnepi vásárokon a vendéglátás a piaci kiskereskedelemtől eltérő TEÁOR szám alá sorolandó (TEÁOR’08 56.1 és TEÁOR’08 56.3), és az online pénztárgép használata kötelező. Ez alól a mozgó vendéglátás kivétel. (Mozgó vendéglátásnál az ételt és italt értékesítő járműnek, árusnak mozgásban kell lennie a vásár területén, a vendégek igényeihez alkalmazkodva. A mozgásra képes, azonban egy helyre beállított, rögzített járműből történő értékesítéskor online pénztárgéppel kell nyugtát adni.)

Nem kell az üzemeltetési hely megváltozásáról szóló bejelentést tenniük azoknak, akik állandó üzletük mellett települnek ki az ünnepi vásárokra (az ünnepi vásár átmeneti, ideiglenes jellege miatt).

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-30 17:22:00
Január 26-án, a budapesti SYMBOL-ban adták át a Marketing Diamond Awards 2022-es elismeréseit. Idén ismét a Billingo Technologies Zrt. lett „Az Év Megbízója”, a Kreatív Vonalak Kft. pedig a tavalyi évhez hasonlóan „Az Év Ügynöksége” díjat nyerte el. „Az Év Marketingnagykövete” címet pedig a Pentacom ügynökség érdemelte ki a 29 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS