Munkajogi változások 2023-ban: mentesítés, szabadság

Munkajogi változások 2023-ban: mentesítés, szabadság
2023. 02. 01., 10:11

A Munka Törvénykönyvének módosítása jelentős változásokat vezetett be a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés és az igénybe vehető szabadság körében is. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Korábbi cikkünkben már volt szó a Munka Törvénykönyve legfrissebb módosítása által hozott egyes változásokról. A törvénymódosítás jelentős változásokat vezetett be a munkavégzési kötelezettség alóli mentesítés és az igénybe vehető szabadság körében is. Melyek az ezekkel kapcsolatos munkajogi változások 2023-ban?

Gondozói munkaidő-kedvezmény

A Munka Törvénykönyvének módosítása 2023-tól a munkavégzési kötelezettség alóli mentesülés egy új formáját vezette be. Ezt gondozói munkaidő-kedvezménynek is nevezik.

A gondozói munkaidő-kedvezmény igénybevételére a munkavállaló súlyos egészségi okból gondozásra szoruló hozzátartozójának, vagy a munkavállalóval közös háztartásban élő személynek nyújtott személyes gondozás céljából van lehetőség. A súlyos egészségi ok fennállása és a gondozás indokoltsága a gondozásra szoruló személy kezelőorvosa által kiállított igazolással igazolható.

A gondozói munkaidő-kedvezmény igénybe vehető időtartama évente 5 munkanap. A munkaidő-kedvezményt a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell biztosítani.

A gondozói munkaidő-kedvezmény időtartamára a munkavállaló mentesül a munkavégzési kötelezettség alól. Ugyanakkor ez az időtartam nem minősül szabadságnak, így a dolgozó ezen időre nem jogosult sem munkabérre, sem távolléti díjra. Ezért a gondozói munkaidő-kedvezmény idejére a munkavállalónak egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetnie az adóhatóság felé.

A munkajogi változások egyike a szülői szabadság

A törvénymódosítás a szabadság új típusaként bevezette a szülői szabadságot. Szülői szabadságként a munkavállaló 44 munkanap szabadságot jogosult igénybe venni gyermeke 3 éves koráig.

A szülői szabadság akkor vehető igénybe, ha a munkaviszony legalább 1 éve fennáll. Tehát a munkavállaló a munkaviszony első időszakában nem jogosult a szülői szabadság igénybevételére. A szülői szabadságot a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni.

A szülői szabadság idejére a távolléti díj 10%-a jár a munkavállalónak. Tehát a „rendes” szabadsághoz képest a szülői szabadság tartamára járó díjazás jóval kevesebb. A szülői szabadság idejére járó távolléti díj összegét csökkenteni kell a munkavállalónak erre az időszakra megfizetett gyermekgondozási díj, illetve gyermekgondozást segítő ellátás összegével.

Munkajogi változások az apasági szabadságban

Az apasági szabadságot eddig is ismerte a törvény. 2023. januártól azonban az apasági szabadság tartama 10 munkanapra nőtt. Az apa e szabadságot gyermeke születése esetén legkésőbb a gyermeke születését követő (örökbefogadás esetén legkésőbb az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követő) második hónap végéig veheti igénybe. Az apasági szabadságot az apa kérésének megfelelő időpontban, legfeljebb két részletben kell kiadni.

A munkavállalót az apasági szabadság első 5 munkanapjára a teljes távolléti díja illeti meg, a hatodik munkanapjától a távolléti díj 40 százaléka jár.

A szülői és apasági szabadság közös jellemzői

A szülői szabadságot és az apasági szabadságot pénzben nem lehet megváltani sem a munkaviszony alatt, sem a munkaviszony megszűnésekor. A szabadság többi típusától eltérően e szabadságok időtartamát akkor sem kell arányosítani, ha a munkaviszony év közben kezdődött vagy szűnt meg.

Mind az apasági szabadság, mind a szülői szabadság ideje alatt a munkavállalót felmondási védelem illeti meg. Ennek alapján ezen időtartam alatt a munkaviszonyt a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS