Mire szolgál a leltárfelelősségi megállapodás?

2023. 05. 03., 09:19

A leltárhiányért való felelősség a munkavállaló fontos kötelezettségei közé tartozik. A leltárhiány akár ahhoz is vezethet, hogy a munkavállaló a leltárhiány teljes összegét köteles megtéríteni akkor is, ha a hiány kialakulásában nem vétkes. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Mi a leltárhiány?

Leltárhiány szabályszerűen átadott és átvett anyagban, áruban (leltári készlet) keletkezhet. Leltárhiányról csak abban az esetben beszélhetünk, ha a hiány ismeretlen okból keletkezett. Ha a készlethiányt például tűzeset, lopás, rongálás vagy más károsító magatartás okozta, akkor nem lehet szó leltárhiányról. Szintén nem számít leltárhiánynak, ha a hiány oka például a hibás bizonylatolás. Ezekben az esetekben a kár megtérítésére a kárt okozó személy köteles.

Leltárhiánynak csak olyan készlethiány minősülhet, ami az ún. forgalmazási veszteséget meghaladja. Forgalmazási veszteségnek (más néven: káló) a készletben való természetes mennyiségi csökkenést (pl. párolgás) és a kezeléssel járó veszteséget (pl. törés, kopás) nevezzük. A forgalmazási veszteség miatt előállt hiányt nem lehet a dolgozóra terhelni.  

A munkáltató határozza meg azoknak az anyagoknak, áruknak a körét, amelyek után az anyag jellegére, méretére, a raktározás vagy a tárolás feltételeire való tekintettel forgalmazási veszteség számolható el. A forgalmazási veszteség elszámolható mértékét a munkáltató határozza meg. Ez történhet például százalékos mértékben vagy más arányszámmal. Különösen indokolt esetben kizárható a forgalmazási veszteség elszámolása, például a készletben lévő áruk jellegére, értékére tekintettel.

Mire szolgál a leltárfelelősségi megállapodás?

A leltárhiányért való felelősség alapja a leltárfelelősségi megállapodás. E megállapodás nélkül nem lehet szó arról, hogy a dolgozó a hiányért leltárfelelősséggel tartozzon. A leltárfelelősségi megállapodás nem minden, a munkavállalónál keletkező készlethiányért való felelősségre vonatkozik. A megállapodás csak a leltárhiányért való felelősséget foglalhatja magában.

A megállapodás a munkáltató és a munkavállaló között jön létre. A megállapodást kötelező írásba foglalni, ennek hiányában a leltárfelelősségi megállapodás érvénytelen.

A megállapodásban meg kell határozni a leltári készletnek azt a körét, amelyért a munkavállaló felelősséggel tartozik.

A csoportos leltárfelelősségi megállapodás

Előfordulhat, hogy a leltári készletet több munkavállaló is kezeli. Ebben az esetben velük csoportos leltárfelelősségi megállapodást is lehet kötni. Csoportos leltárfelelősségi megállapodás esetén a megállapodásban meg kell határozni azokat a munkaköröket is, amelyek betöltésének megváltozásakor leltározást kell tartani.

A leltárfelelősségi megállapodás megszűnése

A leltárfelelősségi megállapodást a munkavállaló indoklás nélkül írásban felmondhatja. A felmondás a leltáridőszak utolsó napjára szólhat.

Ha a munkavállalók csoportos leltárfelelősségi megállapodást kötöttek, akkor az egyikük felmondása csak a felmondást közlő munkavállaló tekintetében szünteti meg a megállapodást.

A leltárfelelősségi megállapodás megszűnik abban az esetben is, ha a munkavállaló munkakörének megváltozása folytán már nem kezeli a leltári készletet.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS