Mire szolgál a leltárfelelősségi megállapodás?

2023. 05. 03., 09:19

A leltárhiányért való felelősség a munkavállaló fontos kötelezettségei közé tartozik. A leltárhiány akár ahhoz is vezethet, hogy a munkavállaló a leltárhiány teljes összegét köteles megtéríteni akkor is, ha a hiány kialakulásában nem vétkes. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Mi a leltárhiány?

Leltárhiány szabályszerűen átadott és átvett anyagban, áruban (leltári készlet) keletkezhet. Leltárhiányról csak abban az esetben beszélhetünk, ha a hiány ismeretlen okból keletkezett. Ha a készlethiányt például tűzeset, lopás, rongálás vagy más károsító magatartás okozta, akkor nem lehet szó leltárhiányról. Szintén nem számít leltárhiánynak, ha a hiány oka például a hibás bizonylatolás. Ezekben az esetekben a kár megtérítésére a kárt okozó személy köteles.

Leltárhiánynak csak olyan készlethiány minősülhet, ami az ún. forgalmazási veszteséget meghaladja. Forgalmazási veszteségnek (más néven: káló) a készletben való természetes mennyiségi csökkenést (pl. párolgás) és a kezeléssel járó veszteséget (pl. törés, kopás) nevezzük. A forgalmazási veszteség miatt előállt hiányt nem lehet a dolgozóra terhelni.  

A munkáltató határozza meg azoknak az anyagoknak, áruknak a körét, amelyek után az anyag jellegére, méretére, a raktározás vagy a tárolás feltételeire való tekintettel forgalmazási veszteség számolható el. A forgalmazási veszteség elszámolható mértékét a munkáltató határozza meg. Ez történhet például százalékos mértékben vagy más arányszámmal. Különösen indokolt esetben kizárható a forgalmazási veszteség elszámolása, például a készletben lévő áruk jellegére, értékére tekintettel.

Mire szolgál a leltárfelelősségi megállapodás?

A leltárhiányért való felelősség alapja a leltárfelelősségi megállapodás. E megállapodás nélkül nem lehet szó arról, hogy a dolgozó a hiányért leltárfelelősséggel tartozzon. A leltárfelelősségi megállapodás nem minden, a munkavállalónál keletkező készlethiányért való felelősségre vonatkozik. A megállapodás csak a leltárhiányért való felelősséget foglalhatja magában.

A megállapodás a munkáltató és a munkavállaló között jön létre. A megállapodást kötelező írásba foglalni, ennek hiányában a leltárfelelősségi megállapodás érvénytelen.

A megállapodásban meg kell határozni a leltári készletnek azt a körét, amelyért a munkavállaló felelősséggel tartozik.

A csoportos leltárfelelősségi megállapodás

Előfordulhat, hogy a leltári készletet több munkavállaló is kezeli. Ebben az esetben velük csoportos leltárfelelősségi megállapodást is lehet kötni. Csoportos leltárfelelősségi megállapodás esetén a megállapodásban meg kell határozni azokat a munkaköröket is, amelyek betöltésének megváltozásakor leltározást kell tartani.

A leltárfelelősségi megállapodás megszűnése

A leltárfelelősségi megállapodást a munkavállaló indoklás nélkül írásban felmondhatja. A felmondás a leltáridőszak utolsó napjára szólhat.

Ha a munkavállalók csoportos leltárfelelősségi megállapodást kötöttek, akkor az egyikük felmondása csak a felmondást közlő munkavállaló tekintetében szünteti meg a megállapodást.

A leltárfelelősségi megállapodás megszűnik abban az esetben is, ha a munkavállaló munkakörének megváltozása folytán már nem kezeli a leltári készletet.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS