Mire használható a munkavállalói biztosíték?

2020. 10. 19., 16:45

A szerződéses viszonyokban a szerződésszegéssel okozott károk megtérítésének biztosítására széles körben alkalmazott módszer az óvadék (köznapi nevén: kaució). A munkajog területén a munkavállalótól kérhető kauciót munkavállalói biztosítéknak nevezzük. Milyen esetekben alkalmazható a munkavállalói biztosíték? Melyek az alapvető szabályai?A kérdéskre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A munkavállaló kártérítési felelősségének általános szabálya szerint a munkavállaló akkor köteles a munkaviszonyból származó kötelezettségének megszegésével okozott kárt megtéríteni, ha nem úgy járt el, ahogy az adott helyzetben általában elvárható.

Ha a kárt a dolgozó szándékosan vagy súlyos gondatlansággal okozta, akkor a teljes kárt meg kell térítenie. Egyéb esetekben a kártérítés mértéke legfeljebb a munkavállaló 4 havi távolléti díjának összegéig terjedhet.

A munkavállaló mentesül a kártérítési felelősség alól az alábbi esetekben:

  • olyan kár esetén, amelynek bekövetkezése a károkozás idején nem volt előrelátható,
  • olyan kár esetén, amelyet a munkáltató vétkes magatartása okozott, vagy
  • olyan kár esetén, amely abból származott, hogy a munkáltató kárenyhítési kötelezettségének nem tett eleget.

Részben eltérő szabályok vonatkoznak a munkavállaló megőrzési felelősségére és a leltárhiányért való felelősségére.

A munkavállaló megőrzési felelőssége

A munkavállaló köteles megtéríteni a megőrzési felelősséggel átvett dolgokban bekövetkezett hiány miatt keletkezett kárt. Ennek feltétele, hogy a hiány olyan dologban következzen be, amelyet a dolgozó megőrzésre, visszaszolgáltatási vagy elszámolási kötelezettséggel vett át, és amelyet állandóan őrizetben tart, illetve kizárólagosan használ vagy kezel.

A kártérítési felelősség főszabály szerint akkor áll fenn, ha a dolgot jegyzék vagy elismervény alapján, aláírásával igazoltan vette át. A pénztárost, a pénzkezelőt jegyzék vagy elismervény nélkül is terheli a felelősség az általa kezelt pénz, értékpapír és egyéb értéktárgy tekintetében. A dolgozó a megőrzési felelősség alól csak akkor mentesülhet, ha bizonyítja, hogy a hiányt részéről elháríthatatlan ok idézte elő.

Leltárhiányért fennálló felelősség

A leltárhiányért való felelősség alapvető szabálya alapján, a munkavállaló vétkességére tekintet nélkül felelős a leltárhiányért.

A leltárhiányért való felelősség 4 alapvető feltétele:

  • a leltáridőszakra vonatkozó írásbeli leltárfelelősségi megállapodás megkötése,
  • a leltári készlet szabályszerű átadása és átvétele,
  • a leltárhiánynak a leltározási rend szerint lebonyolított, a teljes leltári készletet érintő leltárfelvétel alapján történő megállapítása,
  • legalább a leltáridőszak felében az adott munkahelyen történő munkavégzés.

A munkavállalói biztosíték alkalmazásának esetei

A munkavállalói biztosíték egy olyan pénzösszeg, amelyet a munkavállaló a munkaviszonyból eredő, meghatározott kártérítési kötelezettségének biztosítására ad át a munkáltatónak. Munkavállalói biztosíték adására kizárólag akkor kerülhet sor, ha erről a munkáltató és a munkavállaló írásban megállapodást kötöttek. Tehát egyoldalúan nem kötelezheti a munkáltató a dolgozót biztosíték adására.

A Munka Törvénykönyve nem az összes munkavállaló esetén teszi lehetővé a munkavállalói biztosíték alkalmazását. A munkavállalói biztosíték csak olyan munkavállaló esetén alkalmazható, aki munkaköre ellátása során más munkavállalótól vagy harmadik személytől pénzt, más értéket vesz át, vagy részükre ilyen kifizetést, átadást teljesít, vagy ezek teljesítését közvetlenül ellenőrzi. Ebbe a körbe a dolgozók viszonylag széles köre tartozik. Ilyen munkakör például a pénztáros, pincér, kézbesítő, illetve az ilyen munkakörben dolgozó munkavállalók belső ellenőrzését közvetlenül ellátó személy.

A biztosíték összege nem lehet magasabb a munkavállaló egyhavi alapbérének összegénél. Az alapbér növekedése esetén a munkáltató nem követelheti a biztosíték összegének kiegészítését sem.

A munkavállalói biztosíték kezelése, felhasználása

A munkavállaló által biztosítékként átadott pénzösszeg nem tartozik a munkáltató vagyonába. A törvény ezért kimondja, hogy a munkáltató elkülönített számlán köteles kezelni a biztosíték összegét. Házipénztárban való kezelésre nincs lehetőség, és a biztosíték elhelyezésére szolgáló számlával járó banki költséget sem lehet a dolgozóra terhelni.

A munkáltató nem használhatja fel korlátlanul az általa kezelt munkáltatói biztosítékot. A biztosíték kizárólag a munkavállalónak a munkáltatóval szemben fennálló kártérítési igényének kielégítésére használható fel. Ezen belül is csak olyan kár megtérítésére vehető igénybe a biztosíték, amilyen munkaköri feladatra tekintettel az összeg elhelyezésre került. Például pénz, más érték átvétele, illetve ezek kifizetésével, átadásával kapcsolatban okozott károk.

A biztosíték felhasználása nem történhet úgy, hogy a munkáltató egyszerűen csak levonja a kárösszeget a biztosítékból. A törvény ugyanis előírja, hogy a biztosíték a munkabérből való levonás szabályai szerint használható fel. Ez azt jelenti, hogy a biztosítékból való levonás:

  • a munkavállaló hozzájárulásával, vagy
  • jogerős munkáltatói fizetési felszólítás alapján (legfeljebb a minimálbér háromszoros összegéig), vagy
  • végrehajtható bírósági határozat (ill. közjegyzői fizetési meghagyás) alapján érvényesíthető.

A munkáltató haladéktalanul köteles visszafizetni a biztosítékot, ha a dolgozó munkakörének megváltozása miatt a biztosítékadás feltételei már nem állnak fenn, vagy ha a munkaviszony megszűnik. Ebben az esetben a munkáltató köteles a biztosíték összegére a jegybanki alapkamatnak megfelelő kamatot is fizetni a munkavállalónak.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS