Mire és hogyan szerezhető szabadalom?

2023. 05. 16., 10:29

A szellemi tulajdon védelme magában foglalja az iparjogvédelmet és a szerzői jogokat. Az iparjogvédelem körében többek között a védjegy, a használati minta, a dizájn védelme mellett a szabadalmi oltalom az egyik alapvető forma. Nem minden újdonság kaphat azonban szabadalmi védelmet, hanem csak azok, amelyek találmánynak minősülnek. Mi tekinthető szabadalmazható találmánynak? Hogyan szerezhető szabadalom? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

A szabadalmazható találmány

Szabadalmi oltalmat találmány kaphat. A találmány egy termékre vagy eljárásra vonatkozó új műszaki megoldást jelent. Nem számít találmánynak például a felfedezés, a tudományos elmélet és a matematikai módszer, az esztétikai alkotás, a szellemi tevékenységre, játékra, üzletvitelre vonatkozó terv, szabály vagy eljárás, a számítógépi program.

Nem minden találmány szabadalmazható. Egy találmányra akkor szerezhető szabadalmi oltalom a technika bármely területén, ha a találmány új, feltalálói tevékenységen alapul, és iparilag alkalmazható.

A találmány újdonsága azt jelenti, hogy nem tartozik a technika állásához. A technika állásához tartozik mindaz, ami az elsőbbség időpontja (rendszerint a szabadalmi bejelentés napja) előtt írásbeli közlés, szóbeli ismertetés, gyakorlatba vétel útján vagy bármilyen más módon bárki számára hozzáférhetővé vált.

Feltalálói tevékenységen alapul a találmány, ha a technika állásához képest az adott műszaki területen jártas szakember számára nem nyilvánvaló.

Iparilag alkalmazható a találmány, ha az ipar vagy a mezőgazdaság valamely ágában előállítható, illetve használható.

A szabadalom

A szabadalom mindig meghatározott földrajzi területre, országra vonatkozik. A hazai szabadalmi eljárás a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala előtt zajlik. Itt lehet belföldi eljárással szabadalmat szerezni Magyarország területére. Természetesen arra is van lehetőség, hogy a találmányt közvetlenül valamely külföldi államban szabadalmaztassák.

Az egész világra kiterjedő szabadalom egy eljárásban nem szerezhető. Vannak azonban olyan nemzetközi egyezmények, amelyek lehetővé teszik, hogy egyidejűleg több országban szerezzen a bejelentő szabadalmi oltalmat. Az Európai Szabadalmi Egyezmény alapján lehet európai szabadalmi oltalmat kapni az Európai Szabadalmi Hivatal (EPO) eljárása során. A Nemzetközi Szabadalmi Egyezmény alapján az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) előtti eljárásban lehet nemzetközi szabadalmat szerezni.

A szabadalmi eljárás

A szabadalmi eljárás általában összetett, alapos felkészülést és dokumentációt igénylő eljárás. Akár több évig is húzódhat. Az eljárás legfontosabb dokumentuma a szabadalmi leírás. Ez a szabadalmazni kívánt találmány leírását és az ún. igénypontokat tartalmazza. A leírás tartalmazza többek között

  • az érintett műszaki terület pontos meghatározását,
  • a technika állásának bemutatását,
  • a találmánnyal megoldandó feladat megjelölését és a feladat megoldását,
  • a találmány megvalósítási módjának részletes ismertetését és a hozzá fűződő előnyös hatások bemutatását.

A szabadalmi igénypontok kiemelten fontos részei a szabadalmi leírásnak. Csak az áll szabadalmi oltalom alatt, amit az igénypontok meghatároznak. Az igénypont a találmánytól függően termékre, berendezésre, eljárásra, és alkalmazásra fogalmazható meg. Az igénypontok terjedelmének meghatározása fontos, mivel a túl tág terjedelmű igénypont ahhoz vezethet, hogy más oltalomba ütközik, a túl szűk körű meghatározás viszont könnyebben kijátszhatóvá teszi az oltalmat.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS