Milyen esetben tartható vissza a szerződés teljesítése?

2021. 09. 03., 12:30

A szerződésben meghatározott szolgáltatásokat a jogszabályban és a szerződésben meghatározottak szerint kell teljesíteni. Akkor is teljesíteni kell a szerződésben vállalt kötelezettséget, ha a másik fél megszegte a szerződést? Milyen esetben tartható vissza a szerződés teljesítése? Melyek azok a feltételek, amelyek mellett a szolgáltatás teljesítését vissza lehet tartani? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A szerződés teljesítése és a szerződésszegés

A szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének szabályait maga a szerződés és a szerződésre vonatkozó jogszabályok határozzák meg. A szerződés teljesítésének részletszabályai mindig az adott szerződés típusától is függ. A teljesítés módja, ideje, a teljesítendő szolgáltatás minőségi feltételei az adott szerződés ismeretében határozhatóak meg pontosan.

A szerződés megszegését jelenti minden olyan eset, amikor a fél nem a szerződésnek vagy a jogszabálynak megfelelően teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét vagy pedig egyáltalán nem is teljesíti azt. Ide tartozik például a szerződés késedelmes teljesítése vagy a vállalt szolgáltatás hibás teljesítése.

Amennyiben a szerződő fél szerződésszegést követ el, akkor rendszerint a másik fél dönthet arról, hogy a szerződés és a jogszabályok által megengedett keretek között milyen következményt kíván alkalmazni. A szerződésszegés lehetséges következményei a szerződésszegés körülményeitől is függnek. Így többek között attól, hogy milyen kötelezettségét sérti meg a szerződő fél, illetve milyen súlyos a szerződésszegés. Szerződésszegés esetén a sérelmet szenvedett fél rendszerint jogosult arra, hogy követelje a teljesítést. Ennek akár bírósági úton is érvényt szerezhet. A szerződésszegés következménye lehet bizonyos esetekben a szerződés megszüntetése (felmondás, elállás). A szerződésszegés orvoslására szolgálnak többek között a szavatossági igények is.

A visszatartási jog

A szerződések nagy többségénél mindkét szerződő fél köteles a másik fél részére valamilyen szolgáltatást teljesíteni. Például az egyik fél átruházza az áru tulajdonjogát és átadja az árut, a másik fél pedig átveszi és kifizeti a vételárat. Ezért szerződésszegés esetén felmerül a kérdés, hogy a sérelmet szenvedett fél köteles-e a saját szolgáltatását teljesíteni, annak ellenére, hogy a másik fél szerződést szegett?

Az ilyen esetekre a Polgári Törvénykönyv biztosítja a szerződő félnek a szolgáltatás visszatartásának jogát. A visszatartási jog azt jelenti, hogy ha egyik szerződő fél megszegte a szerződést, akkor a másik fél a saját esedékes szolgáltatásának teljesítését arányosan visszatarthatja. A jogosult fél a szolgáltatását mindaddig visszatarthatja, amíg a szerződésszegő fél nem teljesít vagy megfelelő biztosítékot nem ad. Fontos, hogy a visszatartás jogát arányosan lehet gyakorolni. A szerződésszegés súlyával arányosnak kell lennie a visszatartott szolgáltatásnak. Az arányosságot nyilván csak esetről-esetre, a körülmények ismeretében lehet meghatározni. Például, ha egy meghatározott ideig nyújtandó szolgáltatásról van szó és a szerződésszegő fél a szolgáltatás díjának csak egy részét fizette meg, akkor arányos lehet a szolgáltatás visszatartása, ha csak a kifizetett díj által fedezett időre nyújtja a másik fél a szolgáltatást. Ezt meghaladóan pedig visszatartja a további teljesítést. Ha például a fél egyáltalán nem fizette ki a szolgáltatás díját, akkor nyilván arányos lépés a teljes szolgáltatás visszatartása a díj kifizetéséig.

A szolgáltatás visszatartás következményei

Ha a fél a másik szerződő fél szerződésszegése miatt jogszerűen tartja vissza a saját szolgáltatásának teljesítését, az nem minősül szerződésszegő magatartásnak. A visszatartás jogával a törvénynek megfelelően élő féllel szemben a szerződésszegés következményeit nem lehet alkalmazni.

A visszatartási jog gyakorlása magát a szerződést önmagában nem szünteti meg. Ekkor a szerződésből származó kötelezettségek továbbra is fennállnak. Így a visszatartással élő fél továbbra is köteles a saját, visszatartott szolgáltatásának teljesítésére, amennyiben a szerződésszegő fél teljesít vagy megfelelő biztosítékot ad a saját szolgáltatásának teljesítésére.

A teljesítés visszatartására jogosult fél akkor állhat el a szerződéstől, ha a szerződésszegő felet megfelelő határidő kitűzésével felszólította a szerződésszegés megszüntetésére, és a fél ebben a határidőben a szerződésszegést nem szüntette meg, valamint megfelelő biztosítékot sem nyújtott a teljesítésre. Ha a szerződés megszűnése esetén az eredeti állapotot már nem lehetne helyreállítani, a visszatartásra jogosult fél az előbbi feltételek mellett jogosult a szerződést felmondani.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ana Ros, a Hisa Franko étterem séfje megtarthatta három Michelin-csillagját, a David Zefran séf által vezetett Milka étterem megtarthatta két csillagját, az egycsillagos éttermek száma pedig hétről nyolcra emelkedett Szlovéniában.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS