Milyen esetben tartható vissza a szerződés teljesítése?

2021. 09. 03., 12:30

A szerződésben meghatározott szolgáltatásokat a jogszabályban és a szerződésben meghatározottak szerint kell teljesíteni. Akkor is teljesíteni kell a szerződésben vállalt kötelezettséget, ha a másik fél megszegte a szerződést? Milyen esetben tartható vissza a szerződés teljesítése? Melyek azok a feltételek, amelyek mellett a szolgáltatás teljesítését vissza lehet tartani? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol.

A szerződés teljesítése és a szerződésszegés

A szerződésben vállalt kötelezettségek teljesítésének szabályait maga a szerződés és a szerződésre vonatkozó jogszabályok határozzák meg. A szerződés teljesítésének részletszabályai mindig az adott szerződés típusától is függ. A teljesítés módja, ideje, a teljesítendő szolgáltatás minőségi feltételei az adott szerződés ismeretében határozhatóak meg pontosan.

A szerződés megszegését jelenti minden olyan eset, amikor a fél nem a szerződésnek vagy a jogszabálynak megfelelően teljesíti a szerződésben vállalt kötelezettségét vagy pedig egyáltalán nem is teljesíti azt. Ide tartozik például a szerződés késedelmes teljesítése vagy a vállalt szolgáltatás hibás teljesítése.

Amennyiben a szerződő fél szerződésszegést követ el, akkor rendszerint a másik fél dönthet arról, hogy a szerződés és a jogszabályok által megengedett keretek között milyen következményt kíván alkalmazni. A szerződésszegés lehetséges következményei a szerződésszegés körülményeitől is függnek. Így többek között attól, hogy milyen kötelezettségét sérti meg a szerződő fél, illetve milyen súlyos a szerződésszegés. Szerződésszegés esetén a sérelmet szenvedett fél rendszerint jogosult arra, hogy követelje a teljesítést. Ennek akár bírósági úton is érvényt szerezhet. A szerződésszegés következménye lehet bizonyos esetekben a szerződés megszüntetése (felmondás, elállás). A szerződésszegés orvoslására szolgálnak többek között a szavatossági igények is.

A visszatartási jog

A szerződések nagy többségénél mindkét szerződő fél köteles a másik fél részére valamilyen szolgáltatást teljesíteni. Például az egyik fél átruházza az áru tulajdonjogát és átadja az árut, a másik fél pedig átveszi és kifizeti a vételárat. Ezért szerződésszegés esetén felmerül a kérdés, hogy a sérelmet szenvedett fél köteles-e a saját szolgáltatását teljesíteni, annak ellenére, hogy a másik fél szerződést szegett?

Az ilyen esetekre a Polgári Törvénykönyv biztosítja a szerződő félnek a szolgáltatás visszatartásának jogát. A visszatartási jog azt jelenti, hogy ha egyik szerződő fél megszegte a szerződést, akkor a másik fél a saját esedékes szolgáltatásának teljesítését arányosan visszatarthatja. A jogosult fél a szolgáltatását mindaddig visszatarthatja, amíg a szerződésszegő fél nem teljesít vagy megfelelő biztosítékot nem ad. Fontos, hogy a visszatartás jogát arányosan lehet gyakorolni. A szerződésszegés súlyával arányosnak kell lennie a visszatartott szolgáltatásnak. Az arányosságot nyilván csak esetről-esetre, a körülmények ismeretében lehet meghatározni. Például, ha egy meghatározott ideig nyújtandó szolgáltatásról van szó és a szerződésszegő fél a szolgáltatás díjának csak egy részét fizette meg, akkor arányos lehet a szolgáltatás visszatartása, ha csak a kifizetett díj által fedezett időre nyújtja a másik fél a szolgáltatást. Ezt meghaladóan pedig visszatartja a további teljesítést. Ha például a fél egyáltalán nem fizette ki a szolgáltatás díját, akkor nyilván arányos lépés a teljes szolgáltatás visszatartása a díj kifizetéséig.

A szolgáltatás visszatartás következményei

Ha a fél a másik szerződő fél szerződésszegése miatt jogszerűen tartja vissza a saját szolgáltatásának teljesítését, az nem minősül szerződésszegő magatartásnak. A visszatartás jogával a törvénynek megfelelően élő féllel szemben a szerződésszegés következményeit nem lehet alkalmazni.

A visszatartási jog gyakorlása magát a szerződést önmagában nem szünteti meg. Ekkor a szerződésből származó kötelezettségek továbbra is fennállnak. Így a visszatartással élő fél továbbra is köteles a saját, visszatartott szolgáltatásának teljesítésére, amennyiben a szerződésszegő fél teljesít vagy megfelelő biztosítékot ad a saját szolgáltatásának teljesítésére.

A teljesítés visszatartására jogosult fél akkor állhat el a szerződéstől, ha a szerződésszegő felet megfelelő határidő kitűzésével felszólította a szerződésszegés megszüntetésére, és a fél ebben a határidőben a szerződésszegést nem szüntette meg, valamint megfelelő biztosítékot sem nyújtott a teljesítésre. Ha a szerződés megszűnése esetén az eredeti állapotot már nem lehetne helyreállítani, a visszatartásra jogosult fél az előbbi feltételek mellett jogosult a szerződést felmondani.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS