Mikor lehetséges az egyoldalú szerződésmódosítás?

2023. 02. 14., 10:37

Szerződésmódosítás esetén általában mindenkinek az jut eszébe, hogy a szerződő felek közös megegyezéssel változtatnak a szerződésük tartalmán. Azonban többször lehet hallani egyoldalú szerződésmódosításról is, például pénzintézetekkel kötött szerződések vagy telefonszolgáltatóval fennálló előfizetői szerződések esetén. Az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Egyoldalú szerződésmódosítás a Polgári Törvénykönyv szerint

A szerződést főszabály szerint a szerződő felek közös megegyezésükkel tudják módosítani. Azonban a Polgári Törvénykönyv tartalmaz előírást a szerződés egyik fél általi egyoldalú módosításának esetére is. A törvény meghatározza, hogy milyen feltételekkel kerülhet sor a szerződés egyoldalú módosítására.

Egyoldalú szerződésmódosításra akkor van lehetőség, ha ezt a felek a szerződésben kikötötték. Ez azt jelenti, hogy magában a szerződésben meg lehet teremteni annak lehetőségét, hogy a felek valamelyike a szerződést később egyoldalúan módosítsa. Ebben az esetben érdemes a szerződésben meghatározni, hogy az egyoldalú szerződésmódosítás a szerződés mely rendelkezéseit érintheti. Azt is érdemes rögzíteni, hogy milyen feltételekkel, illetve keretek között van erre lehetőség. Az egyoldalú szerződésmódosítás lehetőségének korlátlan vagy nagyon széleskörű megteremtése – alapos indokok hiányában - könnyen tisztességtelen szerződési feltételnek minősülhet. Ez ugyanis a szerződő felek közötti egyensúlyt az egyik fél hátrányára egyoldalúan felboríthatja.

Az egyoldalú szerződésmódosításra sor kerülhet abban az esetben is, ha erre valamely jogszabály jogosítja fel az egyik szerződő felet.

Egyoldalú szerződésmódosítás banki hitelszerződéseknél

A pénzügyi intézmények általi egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban korábban jelentős visszaéléseket is lehetett tapasztalni. Ezért a jelenlegi törvényi szabályozás a fogyasztók védelme érdekében csak korlátozott esetekben és szigorú feltételekkel engedi meg az egyoldalú szerződésmódosítást a fogyasztó hátrányára.

A fogyasztónak nyújtott hitel esetén a fogyasztó számára hátrányosan kizárólag a hitelkamat, kamatfelár, költség és díj módosítható egyoldalúan. E feltételek egyoldalú módosítására is csak akkor van lehetőség, ha a törvény ezt lehetővé teszi, és a felek a szerződésben kifejezetten kikötötték a szerződésmódosítás lehetőségét. Ha például a hitelszerződés szerint a kölcsön a futamidő végéig fix kamatozású, és a kamatváltoztatás lehetőségét a szerződés nem tartalmazza, akkor a pénzintézetnek nem áll módjában a kamatot egyoldalúan változtatni.

Amennyiben a hitelszerződés lehetővé teszi az egyoldalú szerződésmódosítást, akkor a szerződésben rögzíteni kell azokat a törvényi előírásnak megfelelő feltételeket, amelyek alapján a hitelintézet gyakorolhatja az egyoldalú módosítás jogát.

A törvény egyéb korlátozásokat is tartalmaz az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban. Így például a hitelintézet a kamaton kívül a fogyasztó terhére csak olyan költséget állapíthat meg és módosíthat a fogyasztó számára hátrányosan, amelyet a szerződésben előre, tételesen meghatározott. E költségek csak olyanok lehetnek, amelyek a szerződés megkötése, módosítása és a fogyasztóval való kapcsolattartás során közvetlenül a fogyasztó érdekében, harmadik személy szolgáltatásával összefüggésben a fogyasztóra áthárítható módon merültek fel.

A fenti költségek módosítására a fenti feltételek mellett is csak a költségek növekedésével arányosan van lehetőség. A hitelszerződésben tételesen rögzített szerződéskötéssel, szerződésmódosítással és megszüntetésével, illetve ügyviteli költségekkel összefüggésben meghatározott díjakat csak a KSH által közzétett előző évi éves fogyasztói árindex mértékével lehet megemelni.

Telefon, internet előfizetői szerződések egyoldalú módosítása

Az elektronikus hírközlésről szóló törvény meghatározza, hogy az elektronikus hírközlési szolgáltatásokra (pl. internet, telefon előfizetés) vonatkozó előfizetői szerződéseket a szolgáltató milyen feltételekkel módosíthatja egyoldalúan.

A szolgáltató abban az esetben jogosult a szerződést az egyedi előfizetői szerződésre kiterjedően egyoldalúan módosítani, ha a szolgáltató általános szerződési feltételei ezt lehetővé teszik.

Amennyiben a szolgáltató általános szerződési feltételei (ászf) az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé teszik, akkor az ászf-nek több feltételt is tartalmaznia kell. Rendelkezni kell az előfizetői szerződés egyoldalú módosításának eseteiről és feltételeiről, az előfizető erről történő értesítésének módjáról, az egyoldalú szerződésmódosítással kapcsolatban az előfizetőt megillető jogokról. Nem jogszerű például az olyan díjemelés, amely nem kellően objektív alapokon nyugszik, a módosítás mértéke és időpontja nem látható előre. Ilyen például, ha a szolgáltató kizárólag saját üzleti döntése alapján is jogosult díjat emelni.

A törvény előírja, hogy a szolgáltató egyoldalú szerződésmódosítás esetén köteles a módosításról a hatálybalépését megelőzően legalább 30 nappal értesíteni. A módosításokról szóló értesítőt érdemes elolvasni. A törvény szerint ugyanis az előfizető az értesítés kézhezvételétől számított 45 napon belül azonnali hatállyal, további jogkövetkezmények nélkül jogosult felmondani az előfizetői szerződést. Ennek különösen határozott idejű (azaz hűségidős) előfizetői szerződések esetén van jelentősége. Ha kedvezőtlen szerződésmódosítás esetén az előfizető időben él a felmondás jogával, akkor emiatt nem érheti hátrány. Például ilyen esetben nem kell kötbért fizetnie.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-24 09:10:00
2024 áprilisában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest 39 ezer fővel, 4 millió 749 ezer főre nőtt; a munkanélküliek száma 217 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,4 százalék volt – tájékoztatott a statisztikai hivatal

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS