Miért hiúsulhat meg a házastárs öröklése?

2024. 02. 09., 10:10

„A papír semmin sem változtat” – szokták mondani a házasságot kevésbé fontosnak tartó párok. A házasságkötés azonban egészen más jogi köteléket hoz létre két ember között, a házastársak jogai mások, mint az élettársi kapcsolatban élőké. A házastársi öröklésnél viszont a papír önmagában már nem feltétlenül elegendő – hívja fel a figyelmet dr. Kocsis Ildikó ügyvéd, vitarendezési szakjogász.

Hogyan történhet a házastárs öröklése?

Elsőként azt fontos tisztázni, hogy hogyan is örökölhetne a házastárs – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Az öröklésnél alapvetően két fő útvonal létezik:
– a végintézkedésen alapuló öröklés, és
– a törvény szerinti, amit törvényes öröklésként is szoktunk emlegetni. A törvényes öröklés tehát nem azt jelenti, hogy ez az egyedüli jogszerű mód az öröklésre. Ez arra utal, hogy ilyen esetben nem maga az örökhagyó dönti el, hogy kié legyen a vagyona, hanem a törvényi rendelkezés alapján száll át a vagyon az örökösre.

Házastársi öröklés végintézkedés esetén

Ha az örökhagyónak van végintézkedése, akkor az lesz az elsődleges. Vagyis az alapján dőlhet el a vagyon sorsa.

Végintézkedés nem csak végrendelet lehet. Más módja is van, hogy valaki még életében döntsön arról, hogy kié legyen a vagyona, miután ő eltávozik az örök vadászmezőkre.

A végrendelet mellett gyakori például az öröklési szerződés is. Az öröklési szerződés csínjait a Hogyan kössünk öröklési szerződést tudásprogramból sajátíthatod el.
Ahhoz, hogy valóban az örökhagyó akarata döntsön, az is szükséges, hogy a végintézkedés hatályos és érvényes legyen. Hatálytalan vagy érvénytelen végintézkedés alapján ugyanis nem lehet örökölni. Arról, hogy mi kell ahhoz, hogy a végrendelet biztosan megfelelő legyen, A végrendeletek szabályai érthetően tudásprogramunkból mindent megtudhatsz.

A házastárs törvényes öröklése

Amennyiben a túlélő házastárs nem örökölne végintézkedés alapján – mert az nincs, vagy nem érvényes, esetleg más ok miatt már nem lehet figyelembe venni, vagyis nem hatályos – akkor lép a képbe a törvényes öröklés.

A törvényes öröklés szabályait a Polgári Törvénykönyv tartalmazza. A jelenlegi, vagyis az új Polgári Törvénykönyv gyökeresen változtatott a túlélő házastársak törvényes öröklési szabályain. Ma már nem az az egyetlen szabály, hogy a túlélő házastársé lesz a haszonélvezeti jog, amit özvegyi jogként ismerhetsz. Így amit korábban tudtál, már lehet, hogy nem úgy van. Érdemes mindenképpen felfrissíteni az erre vonatkozó információkat, amit könnyedén megtehetsz a szabályokat érthetően elmagyarázó Törvényes öröklés tudnivalói című tudásprogramunkból.

A házastársi törvényes öröklés szabályait érdemes jól megérteni, hiszen többféle forgatókönyv is előfordulhat. Más a szabály akkor, ha vannak leszármazók, vagyis gyerekek, akik örökölhetnek. Ha nincs leszármazó, de az elhunyt házastárs szülei még élnek, akkor szintén másként alakul a túlélő házastárs öröklése. Egyik esetben sem arról van szó, hogy csak a túlélő házastárs lesz az örökös, de az sem igaz már, hogy ő a haszonélvezeti jogon kívül mást nem kaphat a törvény alapján.

Miért hiúsulhat meg a házastárs öröklése?

Miután az öröklés alapjait megnéztük, térjünk rá, hogy miért hiúsulhat meg a házastárs öröklése.

Itt is vizsgáljuk külön az öröklés két lehetséges útját, vagyis a végintézkedéssel és a törvény alapján fennálló öröklés eseteit.

1. Amikor van végintézkedés

Tegyük fel, hogy az elhunyt házastárs még életében gondoskodni akart párjáról, ha ő már nem lehetne mellette. Készített egy végrendeletet, amiben minden vagyonát a túlélő házastársára hagyta. Gondosan őrizte a végrendeletet, hogy szükség esetén meglegyen. Később azonban változott az élet. A házastársak külön életet kezdtek, ám ennek ellenére nem került sor a válásra. A hivatalos ügyekkel nem bajlódtak, így papíron továbbra is házastársak maradtak, de már nem éltek együtt. Ezt követően a korábban végrendelkező házastárs elhunyt. Volt párja ekkor úgy gondolta, hogy mivel nem váltak el, így ő házastársként örököl majd utána. Ám a törvény ezúttal „közbeszólt”.

A Polgári Törvénykönyv alapján nem örökölhet a túlélő házastárs, ha az örökhagyó a házassági életközösség fennállása alatt tett végrendeletet a javára, de az örökléskor az életközösség már nem áll fenn, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítására nem volt kilátás, valamint az örökhagyó nem akarta juttatásban részesíteni házastársát. Ekkor a korábbi végrendeletet nem lehet majd figyelembe venni. Vita esetén bíróság dönt majd az ügyben, ahol bizonyítékok alapján vizsgálják, hogy milyen is volt a felek viszonya. Ilyenkor jöhetnek a tárgyaláson a tanúk, a levelek, üzenetek, amivel fel lehet tárni, hogy milyen is volt a papíron még házas felek kapcsolata, mi lehetett az örökhagyó tényleges akarata.

2. A törvényes öröklés esete

A házastársak tényleges együttélésének, vagyis az életközösség fennállásának a törvényes öröklés esetén is van jelentősége.

A túlélő házastárs nem örökölhet a törvény alapján, ha az örökhagyó halálakor a házastársak közötti életközösség már nem állt fenn, és az eset körülményeiből nyilvánvaló, hogy az életközösség visszaállítása nem is volt várható.

Papíron tehát továbbra is házas volt az örökhagyó és túlélő házastársa, ám a valóságban már nem együtt élték az életüket, és a mosolyszünet nem csupán átmeneti állapot volt. Ekkor hiába a papír, a túlélő házastárs nem örökölhet házastársként.

Hiába minden papír, ha az, amit igazol, tanúsít, a valóságban nem úgy van. A papír ne csak egy papír legyen akkor sem, ha házasságról van szó.

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd, vitarendezési szakjogász
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS