Mi a teendő, ha tévedésből nagy összeg kerül a bankszámlára? – Egy rossz példa Kaposvárról

2023. 08. 02., 10:13

A Kaposvári Járási Ügyészség jogtalan elsajátítás vétsége miatt emelt vádat azzal a negyvenes éveiben járó férfival szemben, aki nem volt hajlandó közreműködni a tévedésből hozzákerült jelentős összeg visszajuttatásában, sőt egy nagyobb összeget még el is költött belőle.

A vád lényege szerint a férfi 2022 tavaszán egy kaposvári cégnél dolgozott, azonban munkaviszonyát a próbaidő alatt megszüntették. A férfi az időarányosan járó munkabérének megfizetése érdekében egy osztrák bankszámlát adott meg, melyre a munkáltató 92 549 forint helyett tévedésből nem forintban, hanem euróban utalta át a járandóságot – olvasható a Somogy Vármegyei Főügyészség közleményében.

A tévedést rövid időn belül észlelték, és felvették a kapcsolatot a férfival a több mint 34 millió forint értékű 92 549 euró visszautalása érdekében. A vádlott azonban meglátva a helyzet adta lehetőséget azt közölte a céggel, hogy a bankszámlájához nem fér hozzá. Ugyanakkor két nap alatt egy kaposvári ATM-ből nagyobb összegű készpénzt vett le a számlájáról, illetőleg egy másik bankszámlára 6 000 000 forintnak megfelelő eurót utalt át. Az elkövető a cég, illetőleg a számlavezető bank felhívásai ellenére ezt követően sem működött közre a számlán maradt további összegek visszautalásához. 

A feljelentést követően a Kaposvári Járási Ügyészség ugyanakkor az osztrák hatóságokkal folytatott jogsegély útján sikeresen befagyasztotta vádlott osztrák bankszámláján még meglévő, több mint 28 millió forintot kitevő összeget, és intézkedett annak a magyar sértett részére történő visszautalása iránt.

Az ügyészség a Kaposvári Járásbíróságra benyújtott vádiratában a büntetlen élőéletű vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására és a sértettnek okozott kár megtérítésére tett indítványt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-24 12:10:00
A világ legnagyobb elektromos autógyártójának számító, kínai BYD szegedi óriásberuházásával immár véglegessé vált, hogy hazánk hosszú idő óta először nem kullogni fog az események után, hanem diktálni fogja egy nagy globális technológiai forradalom tempóját – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vállalat február 23-i autóátadó ünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS