Melyek a védjegy alapvető tudnivalói?

2023. 04. 12., 10:38

A hétköznapi életben is sokszor találkozhatunk védjegyekkel, de nem mindenki van tisztában azzal, hogy mit is jelent a védjegy. Nem törvényszerű például, hogy egy termékhez köthető logó egyben védjegyként is jogi oltalmat élvez. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Mi a védjegy?

A védjegy az árujelzők egyik típusa. Arra szolgál, hogy egyes árukat és szolgáltatásokat beazonosítson és biztosítsa más áruktól és szolgáltatásoktól való megkülönböztethetőségüket. Védjegyekkel gyakran találkozhatunk például logók, márkajelzések formájában, de akár maga a termék megnevezése is szolgálhat védjegyül. Ahhoz, hogy egy megjelölés védjegyként szolgálhasson két alapvető feltételnek kell megfelelnie.

  • Egyrészt alkalmasnak kell lennie arra, hogy valamely árut vagy szolgáltatást megkülönböztessen mások áruitól vagy szolgáltatásaitól.
  • Másrészt olyan módon ábrázolhatónak kell lennie a védjegylajstromban, hogy abból egyértelműen és pontosan kiderüljön, hogy az oltalom mire vonatkozik. A korábbi jogi szabályozás a védjegyet kifejezetten grafikai ábrázolásként határozta meg, de jelenleg már szóba jöhet más olyan ábrázolási forma is, amely alkalmas a védjegy megjelenítésére.

Egy megjelölés nem lehet védjegy, ha beleütközik a törvényben meghatározott kizáró okok valamelyikébe. Például nem kaphat védjegyoltalmat a megjelölés, ha személyiségi jogokat sért, a közrendbe, közerkölcsbe ütközik, vagy összetéveszthető egy korábbi védjeggyel, illetve a fogyasztók megtévesztésére alkalmas.

A védjegyek típusai

Sokféle megjelölés kaphat védjegyoltalmat. A legelterjedtebb a szóvédjegy és az ábrás védjegy. A védjegy állhat egy szóból vagy szóösszetételből, de védjegyet képezhet személyi név vagy jelmondat is.

Az ábrás védjegyek meghatározott színes vagy fekete-fehér mértani alakzatokból, képekből és ezek összetételéből állnak. Gyakori az ábrákat és szavakat, szóösszetételeket egyaránt tartalmazó összetett megjelölést tartalmazó védjegy is.

A védjegyek speciális formája a tanúsító védjegy. Ez a védjegytípus kifejezetten az adott áru vagy szolgáltatás minőségét vagy egyéb jellemzőjét (pl. gyártási mód, összetétel) tanúsítja. Ezzel különbözteti meg más áruktól és szolgáltatásoktól, mint például a „Kiváló Magyar Élelmiszer” megjelölés.

Speciális védjegy-típus az ún. együttes védjegy is. Ez valamely egyesület, köztestület vagy egyesülés tagjainak áruit vagy szolgáltatásait különbözteti meg. Ebben az esetben a védjegy jogosultja az egyesület, köztestület vagy egyesülés, de a védjegyet a tagok is jogosultak használni.

Léteznek olyan rendhagyó megjelölések, amelyek szintén alkothatnak védjegyet, de viszonylag ritkán fordulnak elő. Például védjegyként nem csak síkban ábrázolt, hanem térbeli alakzat is szolgálhat, így az áru vagy a csomagolás jellegzetes formája. Védjegyként szolgálhat megkülönböztető képességgel bíró színmegjelölés vagy színösszetétel is, mint például a Benetton-zöld. Védjegyet alkothat speciális hangmegjelölés is, például egy rádiós szignál.

Hogyan lehet védjegyoltalmat kapni?

Hiába használ valaki az áru megkülönböztetésére alkalmas megjelölést (például márkanevet, cégnevet, honlapcímet) a megjelölés a használattól nem kap automatikusan védjegyoltalmat. Az ilyen védjegynek nem minősülő megjelölések például kereskedelmi névként élvezhetnek jogi oltalmat.

Védjegyoltalmat védjegybejelentéssel és az illetékes hatóság általi védjegylajstromozással lehet szerezni. A védjegyoltalom a bejelentés napjára visszamenőleg jön létre. A védjegybejelentést egy adott országra vonatkozóan nemzeti védjegybejelentéssel lehet megtenni. Magyarországon a védjegybejelentések a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának hatáskörébe tartoznak. Védjegyoltalmat a nemzeti bejelentésen túl nemzetközi védjegybejelentéssel vagy Európai Uniós védjegybejelentéssel lehet szerezni.

A védjegyoltalom ideje a bejelentéstől számított 10 évig tart, amely további 10-10 éves időtartamra megújítható. A védjegy lajstromozása esetén néhány törvényi kivételtől eltekintve a védjegy jogosultja kizárólagosan használhatja a védjegyet az érintett áruk és szolgáltatások kapcsán. Ő döntheti el azt is, hogy másnak engedélyt ad-e a használatra. A védjegy jogosultja felléphet mindazokkal szemben, akik a védjegyet jogosulatlanul használják (bitorolják).

Fontos, hogy a védjegyet nem elég bejegyeztetni, hanem használni is kell. Ha a jogosult a lajstromozás napjától számított 5 éven belül nem kezdi meg a védjegy tényleges használatát, vagy a használatot 5 éven át megszakítás nélkül elmulasztotta, az ellenérdekű fél akár a védjegy törlését is elérheti.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS