Mely sós snackek után kell netát fizetni?

2021. 12. 25., 13:45

A legfontosabb tudnivalókat a NAV szakértői foglalták össze.

Az ellenőrzési tapasztalatok azt mutatják, hogy az adózók gyakran nem tudják, mely sós snackek után kell népegészségügyi termékadót (neta) fizetni, a következőkben ennek szabályairól lesz szó. Fontos, hogy a netakötelezettség a saját előállítású előrecsomagolt termékekre is vonatkozik.

Sós snackként netaköteles:

 • az előrecsomagolt termékként forgalomba hozott,
 • 1905, 2005 20 20, 2008 VTSZ-szám alá tartozó,
 • gabona, burgonya vagy olajos magvak felhasználásával készült,
 • sütött, extrudált vagy pörkölt,
 • ízesített,
 • azonnali fogyasztásra alkalmas,
 • nem cukrozott készítmény,

aminek 100 grammjában a sótartalom meghaladja az 1 grammot.

Ilyenek például

 • a sós perecek,
 • sós rudak,
 • sós tallérok,
 • sózott burgonyaszirmok,
 • sózott mandula, pisztácia, mogyoró és egyéb diófélék.

A Magyar Élelmiszerkönyv szerinti sütőipari termékek csak akkor tekinthetők sós snacknek, ha a sótartalom 100 grammjukban meghaladja a 2 grammot. Kivétel ezalól a kenyér, ami sótartalmától függetlenül nem tartozik az adóköteles termékek közé.

A termék sótartalmának számításánál minden összetevőt figyelembe kell venni, tehát az alaptermék, az azon elhelyezett különböző díszítések, öntetek, egyéb töltelékek, ízesítők sótartalmát össze kell adni.

Nem számít sós snacknek és netát sem kell fizetni utána:

A sós snack meghatározásának lényegi eleme, hogy a termék azonnali fogyasztásra alkalmas, tehát a csomagolás felnyitása után azonnal ehető, valamint az, hogy meghatározott technológiával – sütéssel, extrudálással, vagy pörköléssel – dolgozzák fel. Így nem számítanak sós snacknek például

 • sem a különböző fagyasztott termékek, mint a mirelit pizza,
 • sem a melegítésre szoruló termékek, még akkor sem, ha egyébként a többi feltételnek megfelelnek,
 • sem a pirított vagy puffasztott termékek.

Érdemes megemlíteni, hogy az azonnali fogyaszthatóság hiánya miatt sem adókötelesek azok a kukorica termékek, amelyek mindössze elő vannak készítve a pattogtatáshoz, és zacskókban, dobozokban kiszereltek. Ezek mellett szintén nem terheli adókötelezettség a natúr vagy ízesített és már kipattogtatva kiszerelt, úgynevezett „pop corn” termékeket sem, mivel azok ugyan azonnali fogyasztásra alkalmasak, de a 1904 vámtarifaszám alá tartoznak.

A netakötelezettség ellenőrzése

Fő szabály szerint a netát a terméket belföldön első alkalommal értékesítő fizeti, ez lehet a belföldi gyártó, vagy külföldi gyártásnál az első magyarországi forgalomba hozó. Fontos, hogy a netaköteles termék forgalmazása nyilvántartás-vezetési kötelezettséggel is jár.

Ellenőrzéskor a termékek vámtarifaszámát és sótartalmát legtöbb esetben a NAV Szakértői Intézete határozza meg. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a termék sótartalma a gyártáshoz felhasznált só minőségétől is függ, ezért javasolt, hogy a gyártók és forgalmazók saját maguk is rendszeresen végezzenek méréseket az elkészült vagy forgalmazott termékeiken. Ezzel elkerülhető, hogy az ellenőrzés utólag tárjon fel mulasztást.

A neta szabályait részletesen ismerteti az 53. számú adózói információs füzet, amely a NAV honlapján érhető el. (NAV)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS