Megtagadható-e a munkautasítás?

2019. 02. 28., 17:05

A munkavállaló egyik alapvető kötelezettsége a Munka törvénykönyve szerint, hogy munkáját személyesen, az általában elvárható szakértelemmel és gondossággal, a munkájára vonatkozó szabályok, előírások, utasítások és szokások szerint végezze. Nem vitás, hogy a munkahelyen számos utasítás érvényesül, akár a munkaidő beosztása, akár a technológiai, a munkafolyamatokra vonatkozó előírások formájában. De vajon megtagadhatja-e az utasítás teljesítését a munkavállaló? A kérdésre a Rátkai Ügyvédi Iroda válaszol.

A Munka törvénykönyve értelmében a munkavállaló akkor tagadhatja meg az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba (például jogszabályba vagy a munkáltatónál alkalmazandó kollektív szerződésbe) ütközne – emlékeztet a Rátkai Ügyvédi Iroda munkajogi blogjának friss bejegyzésében. Akkor is megtagadható az utasítás teljesítése, ha az a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Például ha a munkáltató úgy rendelkezik, hogy egy munkanapon, a beosztás szerinti 12 órán felül további 2 órát dolgozzon a munkavállaló, ez jogszabályba ütközik (hiszen a törvény szerint – meghatározott kivételekkel – a napi beosztás szerinti, a rendkívüli munkát is tartalmazó munkaidő a 12 órát nem haladhatja meg), így helye lehet az utasítás megtagadásának.

Van olyan eset is, amikor a munkavállaló köteles megtagadni az utasítás teljesítését: ilyen eset állhat fenn akkor, ha a munkáltatói utasítás végrehajtása más személy egészségét vagy a környezetet közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné. Például ha a munkáltató arra utasítja a munkavállalót, hogy siessen és a munkavédelmi intézkedéseket ne tegye meg – ezzel veszélyeztetve kollégái testi épségét –, úgy az utasítás megtagadása jogszerű.

Fontos, hogy a munkavállaló a munkáltatói utasítás jogszerű megtagadása esetén is köteles rendelkezésre állni, azaz például nem mehet haza arra hivatkozással, hogy őt jogszerűtlen utasítással látta el a munkáltatója.

Számos olyan eset történik a gyakorlatban, amikor a munkavállaló megtagadja az utasítás teljesítését: nagyon gyakran előfordul, hogy az egyébként a törvénynek megfelelően, azaz jogszerűen elrendelt túlórát nem hajlandó a munkavállaló teljesíteni. Ez akár azt is eredményezheti, hogy a munkáltató a munkaviszonyt felmondja. Egy bírósági eseti döntésben (Mfv. I. 10.243/2014.) a Kúria jogszerűnek találta a munkáltató azonnali hatályú felmondását olyan esetben, amikor a munkavállaló a rendkívüli időjárási helyzet miatt megnehezedett hazajutásra hivatkozással két órával a munkaidő lejárta előtt, a munkáltató kifejezett tiltása ellenére, durva, trágár szavak használata mellett a munkahelyéről eltávozott.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-21 14:13:30
A hazai nagyvállalatok idén nem várnak árbevétel- és profitnövekedést. A cégek több mint egy éve csökkenő profittal számolnak, ami most negatív rekordot ért el, emellett az árbevétel várt változása is negatív előjelű – derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredményeiből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS