Május 21-től bővül a BIREG rendszere

2022. 05. 16., 16:36

2022. május 21-től bővül a BIREG fuvarregisztrációs kötelezettséggel érintett fuvarok köre. 3,5 tonna helyett már a 2,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó fuvareszközökre lesz kötelező az árutovábbítási közösségi engedély alkalmazása – hívják fel a figyelmet a PwC Magyarország szakértői.

Az uniós közúti szállítási ágazat reformját célzó EU Mobilitási Csomag részeként 2022. május 21-én életbe lép az 1072/2009/EK rendelet módosítása. Ennek alapján – díj ellenében végzett nemzetközi áruszállítás esetén – árutovábbítási közösségi engedélyt kell alkalmazni a 2,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó fuvareszközökre. Ezt megelőzően az engedélykötelezettség határa 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegben volt meghatározva, tehát bővül azon fuvareszközök, illetve fuvarozók köre, melyek már csak árutovábbítási közösségi engedély birtokában végezhetnek – fuvardíj-fizetéses – nemzetközi fuvarfeladatokat.

A magyar jogi környezet is változik május 21-én, mivel a 261/2011. (XII. 7.) kormányrendelet rendelkezéseit harmonizálják az EU-s rendelkezésekkel. A jogszabály-módosítások jelentősen bővítik a 2,5 tonna és 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg közötti fuvareszközzel szállító fuvarozókra háruló kötelezettségeket (pl. szakmai irányító alkalmazása, pénzügyi megfelelés bizonyítása stb.).

A jogszabály-módosításra a magyarországi felrakó- és lerakóhelyeknek azért fontos kiemelt figyelmet fordítaniuk, mivel az árutovábbítási közösségi engedély hatálya alatt, nem magyar honosságú fuvareszközzel, két magyarországi pont között történő áruszállítást (kabotázs fuvart), illetve az ezt megelőző és az ezt követő fuvarfeladatot regisztrálni kell a BIREG-rendszerben. A BIREG-regisztráció tényét, valamint a feltöltött adatokat, okmányokat a felrakó- és lerakóhelyeknek kell vizsgálniuk és jóváhagyniuk. Szabálytalanság, vagy a BIREG-regisztráció, illetve a fuvarengedély hiánya esetén pedig bejelentést kell tenni a hatóságok felé. A rakodóhelyek kötelezettségének elmulasztása 300 000 forint bírsággal járhat. (PwC Magyarország)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-23 18:14:26
Még mindig nincs bérmegállapodás a Magyar Postánál, ezért csütörtök reggel a Postás Szakszervezet és a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége szervezésében 19 megyéből 19 kézbesítő petíciót adott át a vezérigazgatónak és helyettesének, amiben érdemi tárgyalást és elfogadható béremelési ajánlatot sürgetnek.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS