Május 21-től bővül a BIREG rendszere

2022. 05. 16., 16:36

2022. május 21-től bővül a BIREG fuvarregisztrációs kötelezettséggel érintett fuvarok köre. 3,5 tonna helyett már a 2,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó fuvareszközökre lesz kötelező az árutovábbítási közösségi engedély alkalmazása – hívják fel a figyelmet a PwC Magyarország szakértői.

Az uniós közúti szállítási ágazat reformját célzó EU Mobilitási Csomag részeként 2022. május 21-én életbe lép az 1072/2009/EK rendelet módosítása. Ennek alapján – díj ellenében végzett nemzetközi áruszállítás esetén – árutovábbítási közösségi engedélyt kell alkalmazni a 2,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó fuvareszközökre. Ezt megelőzően az engedélykötelezettség határa 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegben volt meghatározva, tehát bővül azon fuvareszközök, illetve fuvarozók köre, melyek már csak árutovábbítási közösségi engedély birtokában végezhetnek – fuvardíj-fizetéses – nemzetközi fuvarfeladatokat.

A magyar jogi környezet is változik május 21-én, mivel a 261/2011. (XII. 7.) kormányrendelet rendelkezéseit harmonizálják az EU-s rendelkezésekkel. A jogszabály-módosítások jelentősen bővítik a 2,5 tonna és 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg közötti fuvareszközzel szállító fuvarozókra háruló kötelezettségeket (pl. szakmai irányító alkalmazása, pénzügyi megfelelés bizonyítása stb.).

A jogszabály-módosításra a magyarországi felrakó- és lerakóhelyeknek azért fontos kiemelt figyelmet fordítaniuk, mivel az árutovábbítási közösségi engedély hatálya alatt, nem magyar honosságú fuvareszközzel, két magyarországi pont között történő áruszállítást (kabotázs fuvart), illetve az ezt megelőző és az ezt követő fuvarfeladatot regisztrálni kell a BIREG-rendszerben. A BIREG-regisztráció tényét, valamint a feltöltött adatokat, okmányokat a felrakó- és lerakóhelyeknek kell vizsgálniuk és jóváhagyniuk. Szabálytalanság, vagy a BIREG-regisztráció, illetve a fuvarengedély hiánya esetén pedig bejelentést kell tenni a hatóságok felé. A rakodóhelyek kötelezettségének elmulasztása 300 000 forint bírsággal járhat. (PwC Magyarország)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-27 11:27:00
Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS