Május 21-től bővül a BIREG rendszere

2022. 05. 16., 16:36

2022. május 21-től bővül a BIREG fuvarregisztrációs kötelezettséggel érintett fuvarok köre. 3,5 tonna helyett már a 2,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó fuvareszközökre lesz kötelező az árutovábbítási közösségi engedély alkalmazása – hívják fel a figyelmet a PwC Magyarország szakértői.

Az uniós közúti szállítási ágazat reformját célzó EU Mobilitási Csomag részeként 2022. május 21-én életbe lép az 1072/2009/EK rendelet módosítása. Ennek alapján – díj ellenében végzett nemzetközi áruszállítás esetén – árutovábbítási közösségi engedélyt kell alkalmazni a 2,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó fuvareszközökre. Ezt megelőzően az engedélykötelezettség határa 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegben volt meghatározva, tehát bővül azon fuvareszközök, illetve fuvarozók köre, melyek már csak árutovábbítási közösségi engedély birtokában végezhetnek – fuvardíj-fizetéses – nemzetközi fuvarfeladatokat.

A magyar jogi környezet is változik május 21-én, mivel a 261/2011. (XII. 7.) kormányrendelet rendelkezéseit harmonizálják az EU-s rendelkezésekkel. A jogszabály-módosítások jelentősen bővítik a 2,5 tonna és 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeg közötti fuvareszközzel szállító fuvarozókra háruló kötelezettségeket (pl. szakmai irányító alkalmazása, pénzügyi megfelelés bizonyítása stb.).

A jogszabály-módosításra a magyarországi felrakó- és lerakóhelyeknek azért fontos kiemelt figyelmet fordítaniuk, mivel az árutovábbítási közösségi engedély hatálya alatt, nem magyar honosságú fuvareszközzel, két magyarországi pont között történő áruszállítást (kabotázs fuvart), illetve az ezt megelőző és az ezt követő fuvarfeladatot regisztrálni kell a BIREG-rendszerben. A BIREG-regisztráció tényét, valamint a feltöltött adatokat, okmányokat a felrakó- és lerakóhelyeknek kell vizsgálniuk és jóváhagyniuk. Szabálytalanság, vagy a BIREG-regisztráció, illetve a fuvarengedély hiánya esetén pedig bejelentést kell tenni a hatóságok felé. A rakodóhelyek kötelezettségének elmulasztása 300 000 forint bírsággal járhat. (PwC Magyarország)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 22., 15:10
A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

A Radioaktív Hulladékokat Kezelő Kft. egyik kiemelt projektje az ún. nagyon kis aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésére alkalmas, felszíni tároló létesítése a közeljövőben. Ezek a hulladékok ugyan rövid ideig sugároznak, megfelelő elhelyezésük mégis nagy körültekintést igényel.