Köteles elengedni a főnök szabadságra?

2021. 05. 28., 10:45

Hamarosan tombol a nyári szezon. A gyerekeknek szünidő, mi pedig szabadságra mennénk. Szívünk szerint mindannyian egyidőben, hiszen a nyári szezon nem olyan hosszú. Igen ám, de köteles-e elengedni a főnök pont akkor szabadságra? Hogyan vehetjük ki a szabadságot? A kérdésekre dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Ki dönti el, hogy mikor mehetünk szabadságra?

Bizony előfordul, hogy egy munkahelyről többen is pont ugyanabban az időben szeretnének szabadságra menni. Ez az a helyzet, amikor valakinek döntenie kell, hogy ki mehet és ki nem.

A szabadság kiadásával kapcsolatban, vagyis, hogy ki, mikor és mennyi időre mehet szabadságra, a munkáltató dönt – írja az Érthető Jog friss bejegyzésében dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Mindig a főnök dönt a szabadságról?

Legtöbbször igen, de azért nincs teljhatalma a kérdésben. A Munka Törvénykönyve a dolgozónak is ad némi döntési szabadságot.

A dolgozó is beleszólhat a szabadság kiadásába?

A munkáltató a munkavállaló előzetes meghallgatása után dönt a szabadságokról. Vagyis köteles a munkavállalót is meghallgatni, de arra már nem köteles, hogy a dolgozói kérés alapján döntsön. Kivéve, ha...és következik a 2. pont.
Minden munkavállaló rendelkezik szabadságának egy részével. Azt akkor kell kiadni, amikor és ahogyan ő kéri. Ez az összes szabadságból legfeljebb 7 napra igaz. Azért legfeljebb 7 nap, mert ha valaki év közben kezdett el az adott munkahelyen dolgozni, akkor nem csak az összes szabadsága lesz arányosan kevesebb az első évben, de azoknak a napoknak a száma is, amiről ő maga dönthet. Ha azonban még nem vagyunk 3 hónapja a munkahelyen, akkor mindez ránk nem vonatkozik, mert a munkaviszony első három hónapjában hiába a kérésünk, a munkáltató nem köteles nekünk szabadságot kiadni.
Van még egy korlát, hiszen a munkavállaló kérése ellenére sem köteles a munkáltató a 7 napot úgy kiadni, hogy az 7 alkalommal 1 nap szabadság legyen. A törvény ugyanis úgy rendelkezik, hogy a munkavállaló kérésére legfeljebb két részletben kell kiadni azt a szabadságot, ami felett ő dönt. Mit is jelent ez? Mondjuk a dolgozó 7 szabadság napról dönthet. Ha ezt úgy kéri, hogy egyszer 2 nap, egyszer 5 nap, akkor a munkáltató köteles ezt engedni. Ha úgy kéri, hogy egyszer 4 nap és egyszer 3 nap, akkor is kötelező így kiadni. De kétszer 2 nap és egyszer 3 nap már nem kötelező a munkáltatónak. Persze ez nem jelenti azt, hogy így nem egyezhet bele, de a törvény nem kötelezi rá.

Mikor kell szólni, ha szabadságra mennénk?

Minél előbb, annál jobb, de persze a szabadság kiadás nem fajulhat egy székfoglalós játékká. A Munka Törvénykönyve előírja, hogy legalább a szabadság kezdete előtt 15 nappal jeleznünk kell az igényt, hogy szabadságra mennénk. Ez azonban igaz a munkáltatóra is, ő is köteles 15 nappal korábban jelezni, hogy mikor ad ki szabadságot.

Mennyi szabadságot vehetünk ki egyben?

A törvény ezt ilyen formában nem határozza meg, leginkább a felek döntik el, hogy milyen hosszú legyen egy-egy szabadsággal töltött idő. Van azonban mégis valami, ami segít, hogy hosszabb távra is tervezzünk. A jogszabály ugyanis azt előírja, hogy a szabadságot úgy kell kiadni, hogy „a munkavállaló naptári évenként egy alkalommal, legalább tizennégy egybefüggő napra mentesüljön a munkavégzési és rendelkezésre állási kötelezettsége alól”. Ez azonban nem 14 nap szabadság kiadását jelenti, „a szabadságként kiadott napon túl – a heti pihenőnap (heti pihenőidő), a munkaszüneti nap és az egyenlőtlen munkaidő-beosztás szerinti szabadnap” is figyelembe vehető a 14 napos pihinél.

Egy biztos: szabadságra megyünk

Bár nem az összes szabadságunkról döntünk dolgozóként, azért az az egy biztos, hogy a szabadság kiadása kötelező az adott évben. Ettől van néhány kivétel, de a fő szabály ez. Vagyis szabadságra biztos, hogy minden évben mennünk kell és mehetünk is.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS