Kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer: megjelent a módosító jogszabálytervezet

2023. 06. 22., 17:41

A közzétett jogszabálytervezet számos lényeges módosítást tartalmaz „A kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer működésének részletes szabályairól” szóló 80/2023. (III. 14.) kormányrendelethez (továbbiakban: kormányrendelet) képest.

A várható változások közül a leglényegesebbeket a PwC Magyarország adószakértői foglalták össze. A tervezet a kormany.hu oldalon érhető el. 

1. Termékkör pontosítása

A módosítás alapján nem minősül körforgásos terméknek a gyógyszerek fogyasztói csomagolása, tehát nem keletkezik kiterjesztett gyártói díjfizetési kötelezettség a vonatkozásában. Ugyanakkor a gyógyszerek gyűjtő- és szállítási csomagolása továbbra is körforgásos terméknek minősül és így kiterjesztett gyártói felelősségi díjat kell fizetni utána, illetve a fogyasztói csomagolás után környezetvédelmitermékdíj-kötelezettség állhat fenn.

A tervezet azonosító kódszámokra vonatkozó részéből kiolvasható, hogy az egyes egyszer használatos műanyagterméknek minősülő csomagolások nem csomagolásnak, hanem egyszer használatos műanyagterméknek fognak minősülni.

2. Újrahasználható csomagolószer után keletkező kötelezettség

A kormányrendelet eddig csak a belföldi gazdálkodó szervezet tulajdonában lévő külföldről visszahozott újrahasználható csomagolószerek esetében tartalmazott olyan szabályt, amely alapján az ilyen csomagolószer elválasztása a terméktől nem tekinthető saját célú felhasználásnak, így ezután kiterjesztett gyártói kötelezettség sem keletkezhet.

A tervezet ezt a rendelkezést azzal a többlet követelménnyel egészíti ki, hogy a „mentesség” akkor alkalmazható, ha az érintett újrahasználható csomagolószereket felvették a hulladékgazdálkodási hatóság újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásába és a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat korábban megfizették.

A tervezet további eseteket határoz meg, amikor nem keletkezik kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettség az újrahasználható csomagolószerek vonatkozásában:

  • a külföldről behozott csomagolás részét képező újrahasználható csomagolószerek végleges elválasztása a terméktől, amennyiben ezeket a csomagolószereket 365 napon belül igazoltan visszaszállítják külföldre (a külföldre történő kiszállítás ténye szállítólevéllel vagy fuvarokmánnyal igazolható);
  • a bérleti rendszerben használt újrahasználható csomagolószer elválasztása az árutól vagy abból csomagolás létrehozása, ha az újrahasználható csomagolószer bérbeadója a külön jogszabályban meghatározott bérleti rendszer üzemeltetésére vonatkozó engedéllyel rendelkezik (kivéve, ha hulladék keletkezik az újrahasználható csomagolószerből);
  • a hulladékgazdálkodási hatóság újrahasználható csomagolószerek nyilvántartásába felvett újrahasználható csomagolószerből létrehozott csomagolás forgalomba hozatala esetén (kivéve az újrahasználható csomagolószerből létrehozott csomagolás első forgalomba hozatalát).

3. A gépjárműgyártók díjfizetési kötelezettsége

A kormányrendelet a gépjárműtermékkör esetén lehetővé teszi, hogy bizonyos termékkörökre vonatkozóan (elektromos és elektronikus berendezések, gumiabroncs és elemek, akkumulátorok) a gépjármű gyártója szerződés alapján átvállalja a kiterjesztett gyártói felelősségből fakadó kötelezettségeket.

A tervezet egyértelműsíti, hogy az átvállalás esetén a gépjárműgyártó jogosult a kiterjesztett gyártói felelősségi díj díjátalány szerint történő megfizetésére. 

Pontosítják a gépjárművek részét képező körforgásos termékek utáni kiterjesztett gyártói felelősségi díj meghatározását: a díjátalány választása kivételével a körforgásos termék alkotórész vagy tartozék tömegével csökkentendő a gépjármű tömege.

4. Sütőolaj alapanyagként történő felhasználása más termék előállításához 

A tervezet szerint lehetőség lenne az úgynevezett vevői nyilatkozat alkalmazására a sütőolajok esetében is, amennyiben a sütőolajat más termék előállításához alapanyagként használják fel és a felhasznált sütőolaj beépül a termékbe. Ebben az esetben az eladónak nem keletkezne kiterjesztett gyártói felelősségi díjfizetési kötelezettsége. A nyilatkozattevő vevőnek igazolnia kell a sütőolaj felhasználását, ellenkező esetben díjfizetési kötelezettsége keletkezik.

A lehetőség nem vonatkozik a sütőzsírokra.

5. Kötelezettség megállapítása a készletre vétel alapján

A belföldi forgalomba hozatal és saját célú felhasználás mellett a tervezet szerint megjelenne a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszerben a készletre vétel is, mint a kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetésének alapja. A készletre vétel szerinti kötelezettséget választók nem a forgalomba hozott, hanem a készletre vett mennyiség alapján lesznek díjfizetésre kötelezettek. A gyártó a készletre vétel szerint történő kötelezettség teljesítés módját negyedévente választhatná. 

6. „Önellenőrzés”

A tervezet lehetőséget teremtene a gazdálkodóknak, hogy az adatszolgáltatásaikat utólag helyesbíthessék. Az új szabályok szerint a gyártók a tárgyévben teljesített, az egyes tárgynegyedévekre vonatkozó adatszolgáltatásaikat a tárgyévet követő év március 31. napjáig módosíthatják.

7. A fogyasztó számára történő értékesítés helyén megtöltésre tervezett és szánt csomagolószer

A módosítás alapján változik a kötelezett személye a fogyasztó számára történő értékesítés helyén megtöltésre tervezett és szánt csomagolószerből, továbbá a fogyasztó számára történő értékesítés helyén eladott, megtöltött vagy megtöltésre tervezett és szánt egyszer használatos csomagolószerből létrehozott csomagolás vonatkozásában.

Az új szabályok szerint ilyen csomagolószerek esetében a kiterjesztett gyártói felelősségi kötelezettség a csomagolószer gyártóját terheli.

Számukra a tervezet meghosszabbítja a hulladékgazdálkodási hatóság által történő nyilvántartásba vétel határidejét 2023. július 31-ig.

8. Számla szövegezése

A kiskereskedelmi értékesítések esetében nem lesz szükséges feltüntetni arra vonatkozó szövegezést, hogy a kiterjesztett gyártói felelősségi díj megfizetése az eladót terheli.

9. Vevői nyilatkozat

A kormányrendelet alapján nem kell a kiterjesztett gyártói felelősségi díjat megfizetni, ha a gyártó vevője nyilatkozik arról, hogy a megvásárolt körforgásos termékek legalább hatvan százalékát külföldre értékesíti.

A módosítás alapján a vevői nyilatkozatnak – a korábban előírt adatelemeken felül – tartalmaznia kell a nyilatkozattétel alapjául szolgáló jogszabályhely megjelölését is.

Adminisztrációs könnyítést jelent, hogy a nyilatkozó vevőnek nem kell a kiszállítást igazoló dokumentumokat benyújtania a hulladékgazdálkodási hatósághoz.

10. Technikai módosítások

A tervezet számos technikai módosítást tartalmaz, beleértve a díjkódok, a KF-kódok, az átvállalási szerződés kötelező elemei és a kötelezettség keletkezésének időpontja tekintetében.

A tervezetben foglalt módosítások számos ponton érintik a korábban közzétett kormányrendelet szabályrendszerét. Ezért érdemes áttekinteni, hogy a változtatások hogyan befolyásolják az érintettek kötelezettségeit, melynek gyors és hatékony kivitelezésében szakértő kollégáink nyújthatnak segítséget.

A tervezet további kapcsolódó jogszabályok módosítását is tartalmazza. Az érintett piaci szereplők 2023. június 27-ig oszthatják meg véleményüket a tervezet társadalmi egyeztetésének keretében a következő email címen: tarsadalmiegyeztetes@em.gov.hu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS