Kiemelt tárgyi súlyú korrupciós bűncselekményben emelt vádat a Központi Nyomozó Főügyészség

2022. 08. 19., 16:23

„Ezen ügyek alkalmasak arra, hogy a lakosságban azt a látszatot keltsék, miszerint egyes eljárások eredményét magas beosztású hivatalos személyek megvesztegetésével el lehet intézni.”

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, hivatali vesztegetés bűntette, ügyvédi visszaélés bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt vádat emelt kilenc személy – köztük három ügyvéd – ellen a Fővárosi Törvényszéken.

A vádirat lényege szerint egy férfi 2019 szeptembere és 2020 márciusa között több társával – köztük egy ügyvéddel – egy vállalkozótól kérésükre 102 millió forintot és 1,8 millió eurót kapott. Az elkövetők valótlanul arra hivatkoztak, hogy ezen összegekből hivatalos személyeknek kell fizetni annak érdekében, hogy a vállalkozó és cégei ellen ne induljon adóhatósági- és büntetőeljárás, illetve a már megindult eljárások számára kedvezően fejeződjenek be.

Amikor egy ügyben később mégis gyanúsítottként hallgatták ki a vállalkozót, egy másik ügyvéden keresztül további 100 millió forintot kértek tőle azért, hogy az eljárást hivatalos személyek segítségével számára kedvezően befolyásolják és a vele szemben elrendelt bűnügyi felügyelet biztosítását szolgáló nyomkövető eszköz a lábáról lekerüljön.

A vállalkozótól egy további személy 2018 végétől 16 hónapon keresztül ugyancsak kapott havi 10 millió forintot, miután valótlanul arra hivatkozott a vállalkozó felé, hogy a pénzből magas beosztású NAV-os kapcsolatának fizet és elintézi, hogy a vállalkozó cégeit ne vonják adóhatósági vizsgálat alá.

A vállalkozót közvetítőkön keresztül egy további ügyvéd is megkereste azzal, hogy 150 millió forintért eléri a vele szemben indult büntetőeljárás neki kedvező módon történő lezárását. Az ügyvéd – szintén valótlanul – arra hivatkozott, hogy mindezt a miniszterelnök, a legfőbb ügyész és egy magas beosztású NAV vezető segítségével tudja elérni, és ezért a kért pénzből nekik is kell fizetni.

Az ügyészség a szabadságvesztés kiszabásán túl azt is indítványozta a vádiratban, hogy a bíróság a három ügyvéd vádlottat az ügyvédi foglalkozástól tiltsa el, valamint az egyes vádlottakkal szemben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Vagyonvisszaszerzési Hivatala által a Központi Nyomozó Főügyészség felkérésére biztosított vagyontárgyakon felül összesen 857 800 000 forint értékben vagyonelkobzást rendeljen el.

Jelen ügy jó példája annak a jelenségnek, amikor állami, gazdasági, politikai szereplőkre hivatkoznak az elkövetők, és annak érdekében, hogy erre hivatkozva pénzt csaljanak ki, azt állítják, hogy velük korrupciós kapcsolatban állnak – kommentálják az esetet az ügyészség szakértői. – Így ezen ügyek alkalmasak arra, hogy a lakosságban azt a látszatot keltsék, miszerint egyes eljárások eredményét magas beosztású hivatalos személyek megvesztegetésével el lehet intézni. Valójában azonban nem történik vesztegetés, a hivatkozott személyek tudomással se bírnak a rájuk való hivatkozásról.

Ezért az ügyészség az ilyen jellegű, kiemelt tárgyi súlyú korrupciós bűncselekmények esetében a törvény szigorának alkalmazásával mindig végrehajtandó szabadságvesztésre tesz indítványt.

Kivételt az képezhet, ha az elkövető, mielőtt az a hatóság tudomására jutott volna, a korrupciós bűncselekményt a hatóságnak bejelenti, a kapott jogtalan előnyt vagy annak ellenértékét a hatóságnak átadja, és feltárja az elkövetés körülményeit. Ebben az esetben ugyanis a büntetése korlátlanul enyhíthető, illetve különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022. 09. 27., 16:17
Saját honlapján és a népszámlálás internetes oldalán is közzétette az idei cenzus kérdőívének mintáját a Központi Statisztikai Hivatal. A népszámlálási kérdőívet bárki kitöltheti önállóan online, október 1. és 16. között.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS