„Kiegészítő pótmagánvád”: ki és hogyan nyújthat be felülbírálati indítványt?

„Kiegészítő pótmagánvád”: ki és hogyan nyújthat be felülbírálati indítványt?
2022. 11. 21., 16:17

A Büntetőeljárási Törvénykönyv november 15-ei módosítása alapján egyes kiemelt bűncselekményeket érintő feljelentést elutasító, eljárást megszüntető határozattal szemben felülbírálati indítvány nyújtható be – hívja fel a figyelmet az Ügyészség.

Milyen ügyekben, milyen módon?

A Büntetőeljárási Törvény november 15-ei módosítását követően a törvényben meghatározott, kiemelt bűncselekmények esetében
– ha a nyomozó hatóság vagy az ügyészség a feljelentést elutasítja, vagy az eljárást megszünteti,
– akkor felülbírálati indítvány útján
– a bírósághoz lehet fordulni a nyomozás elrendelése, folytatása iránt – ha a nyomozó hatóság, ügyészség az indítványnak nem ad helyt.

A felülbírálati indítványt:
– az anonimizált határozat közzétételétől 1 hónapon belül,
– a határozatot hozó nyomozó hatósághoz, ügyészséghez lehet benyújtani.

Az eljárásban a jogi képviselet kötelező.

Az írásbeli beadványok kizárólag az elektronikus kapcsolattartás szabályai szerint terjeszthetők elő.

Ki nyújthatja be?

Minden természetes és jogi személy benyújthat felülbírálati indítványt, kivéve a gyanúsítottat, a védőt, illetve az állami vagy közhatalmat gyakorló szerveket. Felülbírálati indítványt tehát a cselekménnyel közvetlenül nem érintett, „kívülálló” személy is benyújthat.

Az eljárásban költségmentesség, pártfogó ügyvéd nem kérhető, határidőmulasztás miatt igazolás nem terjeszthető elő.

A felülbírálati indítványokkal és az anonimizált határozatokkal kapcsolatos ügyészségi oldalt megtalálja itt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-06-09 13:23:56
Sietniük kell azoknak, akik tervezik biztosítói megtakarítás elindítását, de még nem kötöttek szerződést. Ha mentesülni szeretnének a megtakarítások kamatjövedelmére kivetett 13 százalékos szociális hozzájárulási adó (szocho) alól, a megtakarítást a rendelet hatálybalépését megelőzően, legkésőbb június 30-ig el kell indítaniuk.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Megkerülhetetlen cukrászlegendák, a csoki iránti szerelemből született friss kisvállalkozások, ékszerdobozhoz hasonlító helyiségek és nagypolgári miliő.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS