„Kiegészítő pótmagánvád”: ki és hogyan nyújthat be felülbírálati indítványt?

„Kiegészítő pótmagánvád”: ki és hogyan nyújthat be felülbírálati indítványt?
2022. 11. 21., 16:17

A Büntetőeljárási Törvénykönyv november 15-ei módosítása alapján egyes kiemelt bűncselekményeket érintő feljelentést elutasító, eljárást megszüntető határozattal szemben felülbírálati indítvány nyújtható be – hívja fel a figyelmet az Ügyészség.

Milyen ügyekben, milyen módon?

A Büntetőeljárási Törvény november 15-ei módosítását követően a törvényben meghatározott, kiemelt bűncselekmények esetében
– ha a nyomozó hatóság vagy az ügyészség a feljelentést elutasítja, vagy az eljárást megszünteti,
– akkor felülbírálati indítvány útján
– a bírósághoz lehet fordulni a nyomozás elrendelése, folytatása iránt – ha a nyomozó hatóság, ügyészség az indítványnak nem ad helyt.

A felülbírálati indítványt:
– az anonimizált határozat közzétételétől 1 hónapon belül,
– a határozatot hozó nyomozó hatósághoz, ügyészséghez lehet benyújtani.

Az eljárásban a jogi képviselet kötelező.

Az írásbeli beadványok kizárólag az elektronikus kapcsolattartás szabályai szerint terjeszthetők elő.

Ki nyújthatja be?

Minden természetes és jogi személy benyújthat felülbírálati indítványt, kivéve a gyanúsítottat, a védőt, illetve az állami vagy közhatalmat gyakorló szerveket. Felülbírálati indítványt tehát a cselekménnyel közvetlenül nem érintett, „kívülálló” személy is benyújthat.

Az eljárásban költségmentesség, pártfogó ügyvéd nem kérhető, határidőmulasztás miatt igazolás nem terjeszthető elő.

A felülbírálati indítványokkal és az anonimizált határozatokkal kapcsolatos ügyészségi oldalt megtalálja itt.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS