Jönnek a közigazgatási bíróságok

2018. 12. 20., 11:29

A legfontosabb tudnivalókat a PwC Magyarország szakértői foglalták össze.

Az Országgyűlés 2018. december 12-én elfogadta a közigazgatási bíróságokról szóló, valamint az azok felállításához kapcsolódó, átmeneti rendelkezéseket tartalmazó törvényjavaslatokat. Bár a közigazgatási bíróságok témája nagy sajtónyilvánosságot kapott, érdemes áttekinteni, hogy mi változik pontosan az új bíróságok felállításával – olvasható a PwC Magyarország friss közleményében.

A legjelentősebb szervezeti változást az az újítás hozza, hogy a jelenleg is működő közigazgatási és munkaügyi bíróságok helyett, 2020. január 1-től a közigazgatási törvényszékek, valamint a Közigazgatási Felsőbíróság rendelkezik hatáskörrel a közigazgatási jogviták elbírálására. A hatályos szabályozás szerint Magyarországon 20 közigazgatási és munkaügyi bíróság működik, azonban a közigazgatási perrendtartásról szóló 2017. évi I. törvény illetékességi szabályai alapján 2018. január 1. napjától a közigazgatási perek jelentős részét már most is csak nyolc, regionális illetékességgel eljáró közigazgatási és munkaügyi bíróság intézi. Tekintettel arra, hogy az új közigazgatási törvényszékek illetékességi területe megegyezik a jelenlegi nyolc, regionális illetékességgel rendelkező közigazgatási és munkaügyi bíróság illetékességi területével, a közigazgatási perek kapcsán érdemi gyakorlati változást nem hoz az új törvény. (Nem úgy a munkaügyi perek esetén, amelyekben 2020. január 1-től első fokon a „rendes” törvényszékek járnak el.)

Azokat a 2018. december 31-én még folyamatban lévő közigazgatási pereket, amelyek regionális illetékességgel nem rendelkező közigazgatási és munkaügyi bíróságokon zajlanak (például Nyíregyházán, Kecskeméten, Székesfehérváron), 2019. február 1-jéig át kell tenni a regionális illetékességgel rendelkező közigazgatási és munkaügyi bíróságokra.

A közigazgatási törvényszék határozata ellen előterjesztett perorvoslati kérelmeket a Kúria helyett egy új intézmény, a Közigazgatási Felsőbíróság bírálja el.

Fontos kiemelni a közigazgatási bírák személyi állományát érintő változásokat is. Amellett, hogy a jelenleg közigazgatási ügyszakban tevékenykedő bírák kérhetik a közigazgatási bíróságokra történő átvételüket, a közigazgatási ismeretekkel rendelkező más személyek előtt is megnyílik a lehetőség, hogy közigazgatási bíróvá váljanak. Ez azt jelenti, hogy az új szabályozás értelmében akár olyan, közigazgatási szervnél (így például adóhatóságnál) tevékenykedő személyek is közigazgatási bíróvá nevezhetőek ki, akik bár jogi szakvizsgával rendelkeznek, korábban bírói tevékenységet nem végeztek.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 20., 16:40
Nem jellemezte magas cégfluktuáció a faipari szektort 2022-ben, alapvetően stagnált az itt működő cégek száma. Az egyéni vállalkozók köre tavaly közel 100 fővel tovább csökkent. A jövő rövidtávon várhatóan nem hoz jelentős kiugrást, 2023-ban csökkenő cégszámmal érdemes számolni – írja elemzésében az Opten.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-22 09:09:00
Minden eddiginél pontosabb műtéti eljárásokra adhat lehetőséget az először anyagvizsgálatra használt technológia, amit tovább gondolva alkalmassá tettek rá, hogy valós idejű képeket készítsen az emberi test belsejéről. Ez szó szerint létfontosságú, például rákos szövetek eltávolításánál.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS