Így változik a bérszámfejtés 2022-ben

2022. 01. 21., 12:35

Az év eleje a cégek bérszámfejtése kapcsán mindig ellenőrzéssel és a jogszabályi változások áttekintésével indul. 2022. januárjában a társaságoknak, a munkáltatóknak tisztában kell lenniük a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózást, egészségbiztosítást, minimálbért érintő változásokkal – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

2022. január 1-jétől a minimálbér bruttó 200 000 forint, míg a garantált bérminimum bruttó 260 000 forint. Figyelni kell a részmunkaidős foglalkoztatás arányában is a módosításokra! – kezdi friss bejegyzését Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési üzletágvezetője.

Szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás

A szociális hozzájárulási adó mértéke 13 százalék, 2022. január 1-től ezzel a járulékkulccsal kell számolni.

A szakképzési hozzájárulás 2022-től megszűnt, tehát nincs 1,5 százalékos munkáltatói kötelezettség.

SZJA kedvezmények

Fontos változás, hogy 2022. január 1-től él a 25. életévét be nem töltött fiatalok kedvezménye. A kedvezménnyel csökkenthető például a bérjövedelem, a megbízási díj, az őstermelői jövedelem, az egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelme, vagy vállalkozói kivét. 2022-ben a kedvezményre jogosító jövedelmi plafon havi összege hónaponként 433.700 forint, amely 65.055 forint adómegtakarítást jelenthet.

2022. január 1-jétől – nem változott - az érvényesíthető családi kedvezmény – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként:

– egy eltartott esetén 66 670 forint,

– kettő eltartott esetén 133 330 forint,

– három és minden további eltartott esetén 220 000 forint.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák esetében 2022-ben is lehetőség van az összevont adóalap csökkentésére, ezáltal az adómentesség elérésére. A jogosultak körébe tartozik az a négy vagy több gyermeket nevelő vér szerinti vagy örökbefogadó anya, aki az általa nevelt gyermekekre tekintettel családi pótlékra jogosult. Továbbá amennyiben a családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, vagy a jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg, és az előzőek alapján figyelembe vehető gyermekek száma eléri a négy főt. Az adómentesség nem minden kifizetési jogcímre vonatkozik automatikusan! Ilyen például az ingatlan-bérbeadás, az osztalék, EKHÓS, KATA-s bevétel. Fontos, hogy aki tavaly tett ilyen nyilatkozatot és fennáll a jogosultsága, annak a nyilatkozatot nem szükséges ismét kitöltenie!

A személyi kedvezményt 2022-ben is adóalap-csökkentő tételként kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy a jogosult magánszemély az összevont adóalapját a minimálbér egyharmadának megfelelő összeggel csökkentheti 100 forintra kerekítve. A jogosultsági feltételek nem változtak.

2022. január 1-jétől az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 8.400 forint/hó, azaz 280 forint/nap.

Béren kívüli juttatásokra vonatkozóan a kedvezményes közterhek a SZÉP-kártyák esetében 2022. január 1-től módosultak. Béren kívüli juttatásként 28% szocho és szja fizetendő. A kedvezményes keretösszeget meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül, ami utána munkáltatóknak 33,04 százalék kötelezettséget kell megfizetni.

A SZÉP alszámlák között megmarad az átjárhatóság, valamint 2022. február 1. és május 31. között a SZÉP kártya alszámlákon elérhető egyenlegeket hideg élelmiszer vásárlására is fel lehet használni.

A SZÉP-kártya támogatások kedvezményes keretösszegei 2022-ben

A rekreációs kedvezményes keretösszeg összesen 400 000 forint lehet, az alszámlákra utalt kedvezményes keretösszegek a következők:

– SZÉP-Kártya szálláshely alszámlájára utalt, legfeljebb évi 225 ezer forint támogatás;

– SZÉP-Kártya vendéglátás alszámlájára utalt, legfeljebb évi 150 ezer forint támogatás;

– SZÉP-Kártya szabadidő alszámlájára utalt, legfeljebb évi 75 ezer forint támogatás.

Egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatás esetében a maximum napi kifizethető összeg 18 400 forint/nap/fő, ami további adófizetési kötelezettséggel nem jár. Órabér esetében minimálbér esetén 978 forint, szakképzettséget igénylő munkakörben viszont 1301 forint. Fontos, hogy EFO foglalkoztatás esetében is az Mt. szerinti kötelezettségek is járnak a munkavállaónak, mint például az éjszakai pótlék. Az egyszerűsített foglalkozás során történő munkavégzésre tekintettel fizetendő közteher mértéke mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forint, alkalmi munka esetén 1000 forint, filmipari statisztamunka esetén 4000 forint.

EKHO, gyed, gyes, táppénz

Az EKHO munkáltatói kötelezettsége 13 százalékra csökken. A minimálbér változása okán azonban bruttó 200.000 forint alapján kell a kötelezettségeket megállapítani.

A GYED maximum összege bruttó 280 000 forint.

A GYES összege bruttó 28 500 forint és az öregségi nyugdíj összeg is 28.500 forint.

A táppénz napi maximuma bruttó 13.333 forint (ennek összege is a minimálbérhez kapcsolódik).

A 2021. évi M30-cas munkáltatói igazolásokat legkésőbb 2022. január 31-ig idén is át kell adni a munkavállalók részére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 03. 22., 13:09
Vezetői stílusom szerves része a folyamatos és drasztikusan őszinte visszajelzés, de ezt nagyon szépen be tudom csomagolni – mondta az Üzletemnek Hortobágyi László, a Nova Human Resource Kft. új üzletágának igazgatója.
2023. 03. 14., 13:43
Tíz év alatt sikerült egy marginális szereplőnek számító magyar kisvállalatból Magyarország elsőszámú fejvadász cégét felépíteni – mondta az Üzletemnek dr. Molontay Patrik, a HumanField Vezető- és Specialistakiválasztó Kft. ügyvezető igazgatója és Executive-üzletágvezetője.
2023-03-24 18:49:58
Kulcskérdés a megtakarítások esetében a kockázat, amire az adott befektetés árfolyamának ingadozása utal. Főszabály, hogy minél nagyobb a gyarapodás, annál magasabb a kockázat is. Erre is rávilágít a fiatalok számára útmutatót adó K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedője.
2023-03-24 16:49:00
Idén húsvétkor is meghirdeti „Húsvét zöldítő” című pályázatát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Maradék nélkül programja. A több kategóriából álló pályázat célja, hogy az ünnepi időszak közeledtével felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás csökkentésének fontosságára, valamint a felelős állattartásra. A nevezéseket április 5-ig várják.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miért és hogyan érdemes különbséget tenni vállalkozás és női vállalkozás között? Hogyan segítheti ez a szekció a VOSZ-on belül a hazai társas vállalkozások női vezetőit és dolgozóit? Mi az, amit egy női vállalkozás csípőből tud, de a cégeknek – még a nagyobbaknak is – még mindig tanulni kell? A szövetség legújabb szervezetét, a Női Vállalkozói Szekciót az elnök, Lakatosné Lukács Zsuzsanna mutatja be.
Mire számíthatnak a hazai vendéglátók és a szálláshely-szolgáltatók 2023-ban? Melyek az ágazat legfőbb problémái és kiugrási lehetőségei, mely régiók reménykedhetnek leginkább jó eredményekben? Hogyan támogatja a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége az ágazat szereplőit? A kérdésekre Duska Sándor, az Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekció elnöke válaszol.
2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Nekem nagyon tetszik, annyira, hogy kiálltam mellette főszerkesztőnkkel szemben is, aki szerint csak szokványos ipari képlettel van dolgunk.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS