Így változik a bérszámfejtés 2022-ben

2022. 01. 21., 12:35

Az év eleje a cégek bérszámfejtése kapcsán mindig ellenőrzéssel és a jogszabályi változások áttekintésével indul. 2022. januárjában a társaságoknak, a munkáltatóknak tisztában kell lenniük a bérszámfejtéshez kapcsolódó adózást, egészségbiztosítást, minimálbért érintő változásokkal – hívja fel a figyelmet az RSM Hungary.

2022. január 1-jétől a minimálbér bruttó 200 000 forint, míg a garantált bérminimum bruttó 260 000 forint. Figyelni kell a részmunkaidős foglalkoztatás arányában is a módosításokra! – kezdi friss bejegyzését Pentz Edina, az RSM Hungary bérszámfejtési üzletágvezetője.

Szociális hozzájárulási adó, szakképzési hozzájárulás

A szociális hozzájárulási adó mértéke 13 százalék, 2022. január 1-től ezzel a járulékkulccsal kell számolni.

A szakképzési hozzájárulás 2022-től megszűnt, tehát nincs 1,5 százalékos munkáltatói kötelezettség.

SZJA kedvezmények

Fontos változás, hogy 2022. január 1-től él a 25. életévét be nem töltött fiatalok kedvezménye. A kedvezménnyel csökkenthető például a bérjövedelem, a megbízási díj, az őstermelői jövedelem, az egyéni vállalkozó átalányban megállapított jövedelme, vagy vállalkozói kivét. 2022-ben a kedvezményre jogosító jövedelmi plafon havi összege hónaponként 433.700 forint, amely 65.055 forint adómegtakarítást jelenthet.

2022. január 1-jétől – nem változott - az érvényesíthető családi kedvezmény – az eltartottak számától függően – kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként:

– egy eltartott esetén 66 670 forint,

– kettő eltartott esetén 133 330 forint,

– három és minden további eltartott esetén 220 000 forint.

A négy vagy több gyermeket nevelő anyák esetében 2022-ben is lehetőség van az összevont adóalap csökkentésére, ezáltal az adómentesség elérésére. A jogosultak körébe tartozik az a négy vagy több gyermeket nevelő vér szerinti vagy örökbefogadó anya, aki az általa nevelt gyermekekre tekintettel családi pótlékra jogosult. Továbbá amennyiben a családi pótlékra már nem jogosult, de jogosultsága legalább 12 éven keresztül fennállt, vagy a jogosultság a gyermek elhunyta miatt szűnt meg, és az előzőek alapján figyelembe vehető gyermekek száma eléri a négy főt. Az adómentesség nem minden kifizetési jogcímre vonatkozik automatikusan! Ilyen például az ingatlan-bérbeadás, az osztalék, EKHÓS, KATA-s bevétel. Fontos, hogy aki tavaly tett ilyen nyilatkozatot és fennáll a jogosultsága, annak a nyilatkozatot nem szükséges ismét kitöltenie!

A személyi kedvezményt 2022-ben is adóalap-csökkentő tételként kell figyelembe venni. Ez azt jelenti, hogy a jogosult magánszemély az összevont adóalapját a minimálbér egyharmadának megfelelő összeggel csökkentheti 100 forintra kerekítve. A jogosultsági feltételek nem változtak.

2022. január 1-jétől az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 8.400 forint/hó, azaz 280 forint/nap.

Béren kívüli juttatásokra vonatkozóan a kedvezményes közterhek a SZÉP-kártyák esetében 2022. január 1-től módosultak. Béren kívüli juttatásként 28% szocho és szja fizetendő. A kedvezményes keretösszeget meghaladó rész egyes meghatározott juttatásnak minősül, ami utána munkáltatóknak 33,04 százalék kötelezettséget kell megfizetni.

A SZÉP alszámlák között megmarad az átjárhatóság, valamint 2022. február 1. és május 31. között a SZÉP kártya alszámlákon elérhető egyenlegeket hideg élelmiszer vásárlására is fel lehet használni.

A SZÉP-kártya támogatások kedvezményes keretösszegei 2022-ben

A rekreációs kedvezményes keretösszeg összesen 400 000 forint lehet, az alszámlákra utalt kedvezményes keretösszegek a következők:

– SZÉP-Kártya szálláshely alszámlájára utalt, legfeljebb évi 225 ezer forint támogatás;

– SZÉP-Kártya vendéglátás alszámlájára utalt, legfeljebb évi 150 ezer forint támogatás;

– SZÉP-Kártya szabadidő alszámlájára utalt, legfeljebb évi 75 ezer forint támogatás.

Egyszerűsített foglalkoztatás

Az egyszerűsített foglalkoztatás esetében a maximum napi kifizethető összeg 18 400 forint/nap/fő, ami további adófizetési kötelezettséggel nem jár. Órabér esetében minimálbér esetén 978 forint, szakképzettséget igénylő munkakörben viszont 1301 forint. Fontos, hogy EFO foglalkoztatás esetében is az Mt. szerinti kötelezettségek is járnak a munkavállaónak, mint például az éjszakai pótlék. Az egyszerűsített foglalkozás során történő munkavégzésre tekintettel fizetendő közteher mértéke mezőgazdasági és turisztikai idénymunka esetén 500 forint, alkalmi munka esetén 1000 forint, filmipari statisztamunka esetén 4000 forint.

EKHO, gyed, gyes, táppénz

Az EKHO munkáltatói kötelezettsége 13 százalékra csökken. A minimálbér változása okán azonban bruttó 200.000 forint alapján kell a kötelezettségeket megállapítani.

A GYED maximum összege bruttó 280 000 forint.

A GYES összege bruttó 28 500 forint és az öregségi nyugdíj összeg is 28.500 forint.

A táppénz napi maximuma bruttó 13.333 forint (ennek összege is a minimálbérhez kapcsolódik).

A 2021. évi M30-cas munkáltatói igazolásokat legkésőbb 2022. január 31-ig idén is át kell adni a munkavállalók részére.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Már régóta túl sok olasz, ázsiai, fúziós és akármilyen szakácskönyv van a piacon, miközben a modern időknek és vásárlói igényeknek megfelelő, a magyar konyhát maximális szakmaisággal megközelítőből meg alig.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS