Holtnak nyilvánítás: a legfontosabb tudnivalók

2023. 11. 04., 21:10

A Számkivetett című filmben Chuck Noland, akit Tom Hanks alakít, egy végzetes repülőszerencsétlenségben eltűnik a világ szeme elől. Egyedül ő marad életben egy lakatlan szigeten. Bár túléli, családja, barátai mind halottnak hiszik és megtörténik a holtnak nyilvánítás. Ám 4 év múlva hősünk váratlanul visszatér... Mi történt volna, ha a főhős Magyarországon élt volna a filmbeli baleset előtt? Akkor is elhunytként kezelték volna? Mi az a holtnak nyilvánítás? A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó ügyvéd foglalta össze.

Jogviszonyok jönnek-mennek?

Bár a mindennapi életben nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel, de jogilag sok helyre kötődünk, különböző jogviszonyokban vagyunk benne – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd.

Mit jelent a jogviszony?

A jogviszony egy jogi kifejezés. Olyan társadalmi viszonyt, kapcsolatot jelent, ami jogilag szabályozott.

Egy személynek életében vannak jogai, kötelezettségei, tulajdona. Gondoljunk a munkahelyünkre, ahol munkaviszonyban vagyunk, a családunkra, ahol a családi kapcsolatainknak is van jogi oldala. Ezek mind önálló jogviszonyok. A szülők törvényesen képviselik gyerekeiket, a házastársak jogi viszonyait is törvény szabályozza. A tulajdonunk szintén jogi köteléket jelent, de még egy országban élést is jogviszony határoz meg. A jog mondja ki, hogy melyik ország állampolgárai lehetünk, hol élhetünk, hol illet meg a választási jog, a munkavégzéshez való jog, a nyugdíj, az egészségügyi ellátás és még hosszan sorolhatnánk.

Mindez a sok jogi kötelék, vagyis a különböző jogviszonyok maguktól nem alakulnak ki, de legfőképpen nem szűnnek meg egyik pillanatról a másikra. Szükséges egy olyan jogi lépés, ami hivatalossá teszi, hogy egy-egy jogviszony létrejöjjön, megszűnjön, vagy rögzíti, hogy az megtörtént. Ha a szüleink magyar állampolgárok, mi is azok leszünk, de ezt az anyakönyvezés rögzíti. A házasság a válással ér véget, a munkaviszony többféle módon is megszűnhet, a tulajdont el lehet adni, ajándékozni stb.

Mi a közös mindegyik jogviszonyban?

Minden esetben törvényben, jogszabályban van rögzítve egy-egy jogviszony keletkezésének és megszűnésének vagy megszüntetésének módja. Minden esetben van egy olyan pont, szerződés, döntés, ami kimondja, hogy ettől kezdve már nem áll fenn az a viszony. Ezek között ott van, amikor valaki eltávozik az élők sorából.

A halál időpontjához rengeteg jogviszony megszűnése kapcsolódik. Attól kezdve a tulajdon már az örökösökre száll, a házasság, a munkaviszony megszűnik és így tovább. Felmerül azonban a kérdés, hogy mi történik az eltűnt személy esetében?

Eltűnt személyek: az ő jogviszonyaik örökké fennmaradnak?

Láthatjuk, hogy az élet jogilag is igen összetett. Fontos kérdés, hogy mikor keletkezhet és mikor ér véget egy jogviszony. Az eltűnt személyek esetén nem csupán érzelmileg nehéz az ott maradt családtagoknak, barátoknak feldolgozni a személy hiányát, de ez bizony az ügyek intézésében is komoly nehézséget jelent. Ha a tulajdonos nem elérhető, a tulajdonában lévő vagyon ügyei egyáltalán nem, vagy csak nehezen intézhetők. A munkaviszony bár jogilag fennáll, valójában még sincs ott senki, aki elvégezné a munkát.

Fontos, hogy a bizonytalan, függő állapot ne tartson örökké. Mi erre a megoldás?

A holtnak nyilvánítás

A bizonytalan, függő helyzetet a holtnak nyilvánítással tudják orvosolni. A holtnak nyilvánítással zárható le a személyhez kötődő sok jogviszony, hogy az élet tovább mehessen a maga normál kerékvágásában.

A Polgári Törvénykönyv mondja ki, hogy „az eltűnt személyt a bíróság kérelemre holtnak nyilvánítja, ha eltűnésétől öt év eltelt anélkül, hogy életben létére utaló bármilyen adat ismert volna”.

Vagyis bírósági döntés születik arról, hogy a személyt hivatalosan holttá nyilvánítják. Az eljárást csak 5 év után lehet megindítani. Így a filmbeli Tom Hanks nálunk még nem került volna abba a helyzetbe, mint a filmbeli történetben, ahol 4 év után tért vissza a civilizált életbe.

A holtnak nyilvánítás minden esetben végleges?

Mi történik, ha egy eltűnt személyt holtnak nyilvánítanak, majd ezt követően ismét előkerül? Úgy, mint a filmben a Tom Hanks által alakított személy.

Természetesen a jogalkotó erre az eshetőségre is gondolt. A holtnak nyilvánított személyt az ellenkező bizonyításáig kell halottnak tekinteni. Vagyis a folyamat visszafordítható. „Ha a holtnak nyilvánított előkerül, a holtnak nyilvánító határozat hatálytalan, és az annak alapján beállott jogkövetkezmények semmisek.”

Holtnak nyilvánítás: Ki kérheti?

A kör szűkre van szabva. „A holtnak nyilvánítást az eltűnt személy közeli hozzátartozója, az ügyész, a gyámhatóság, és az kérheti, akinek az eltűnt holtnak nyilvánítása jogi érdekét érinti.”

Szerencsére a holtnak nyilvánítás nem mindennapi téma, és kívánom, hogy senkinek ne kelljen ezzel közelebbről is megismerkednie.

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS