Hogyan módosíthatja a bíróság a szerződésem? – 3. rész

2020. 02. 06., 13:45

A bíróság bármikor, bármit és bárhogyan módosíthat egy megkötött szerződésen? Milyen feltételei vannak a bírósági szerződésmódosításnak? Milyen esetben lehetséges a bírósági szerződésmódosítás, és mikor nem? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd válaszol.

Hogyan módosulhat a már aláírt szerződés?

Egy szerződés módosulhat:

  1. a felek kölcsönös megállapodása alapján,
  2. egyoldalú szerződésmódosítással,
  3. a szerződő felektől függetlenül, vagyis nem a szerződő felek döntenek a módosításról.

Az első két lehetőséget ebben a részben néztük meg: Hogyan módosulhat a már aláírt szerződés? – 1. rész.

A III. esetben két lehetőséget tudunk megkülönböztetni.

  1. Az egyik, amikor valamilyen jogszabály „dönt”, vagyis egy jogszabályi rendelkezés miatt módosul a szerződés. Erről itt olvashatsz többet: Amikor a fejünk felett döntenek a szerződésmódosításról – 2. rész.
  2. A másik lehetőség a bírósági szerződésmódosítás. Ebben a részben ezt ismerhetjük meg közelebbről.

A bíróság bármit átírhat?

Még mielőtt azt gondolnád, hogy a bíróság bármikor, bármit és bárhogyan módosíthat a megkötött szerződéseden, hadd nyugtassalak meg. Akármilyen rémtörténetet is hallottál korábban, ez bizony nem így megy.

A főszabály az, hogy a bíróság nem avatkozhat be a felek közötti szerződésbe. A bírósági szerződésmódosítás szigorú feltételekhez van kötve.

A bíróság azt vizsgálja, amivel kapcsolatban egy per folyamatban van. Vagyis például dönthet arról, hogy hibás volt-e a teljesítés, késedelembe esett-e valamelyik fél, érvénytelen-e a szerződés. De a bíróság nem jogosult a szerződés tartalmát hivatalból, vagyis bármelyik peres fél kérése nélkül módosítani. Általában egy per során is csak abból „főzhetnek” a felek, amiben korábban a szerződésükben megállapodtak.

Bírósági szerződésmódosítás: mikor lehetséges?

Csak kivételes esetben van arra lehetőség, hogy a bíróság egy szerződés tartalmát módosítsa. A bírósági szerződésmódosítás a Polgári Törvénykönyvben leírt feltételek esetén lehetséges. Ezek a következők:

1. Feltétel, hogy csak a fél kérelme alapján jöhet szóba a módosítás lehetősége.

A bíróság a szerződést kizárólag valamelyik fél kifejezett kérelmére módosíthatja. Nem arról van tehát szó, hogy a bíróság látván a szerződést, saját maga úgy dönt, hogy módosít rajta. Csak akkor módosíthat, ha ezt valamelyik fél kifejezetten kéri. Persze ekkor is meg kell vizsgálnia, hogy indokolt-e, jogszerű-e.

2. Feltétel, hogy csak tartós jogviszony esetén lehetséges a bírósági szerződésmódosítás.

Tartós jogviszonynak tekintjük a szerződésekkel létrehozott hosszabb időre szóló kapcsolatokat. Ilyen például a hosszabb időre szóló lakásbérlet, hosszabb átfutási időre kötött kölcsönszerződés, a közüzemi szerződések, tartási szerződés, vagy akár a közös telek használatát szabályozó megállapodás. De tartós jogviszony lehet egy hosszabb időre szóló vállalkozási vagy megbízási szerződés is. Mindig az adott esetben, az adott szerződéssel kapcsolatban lehet eldönteni, hogy az tartós jogviszonyt hoz-e létre.

3. Feltétel, hogy a szerződés megkötését követően előállott körülmény következtében a szerződés változatlan feltételek melletti teljesítése a fél lényeges jogi érdekét sértené.

Lényeges, hogy a szerződés megkötését követően kell valamilyen új körülménynek bekövetkeznie a bírósági szerződésmódosításhoz. Ez azonban önmagában még nem elegendő indok. Az is kell, hogy az új körülmény miatt a szerződés változatlan feltételek melletti teljesítése sértse a fél lényeges jogi érdekét. De további feltételek is vannak még.

4. Feltétel, hogy a körülmények megváltozásának lehetősége a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható.

Ha a szerződő félnek előre kellett számolnia a körülmények későbbi megváltozásával, akkor nem hivatkozhat arra, hogy új körülmények következtek be, amik sértik az érdekeit.

5. Feltétel, hogy a körülmények megváltozását nem a kérelmező fél idézte elő.

Az a szerződő fél, aki saját maga idézte elő, hogy később a körülmények megváltoztak, nem kérheti sikerrel a bírósági szerződésmódosítást.

6. Feltétel, hogy a körülmények változása nem tartozik a fél rendes üzleti kockázata körébe.

Ha a körülmények változása a fél rendes üzleti kockázata körébe esik, akkor nincs lehetőség a bírósági szerződésmódosításra. Például a kereslet-kínálat viszonyainak változása nem elegendő indok. De önmagában az infláció miatt sem lehet sikerrel kérni a szerződés módosítását.

Hogyan módosíthatja a bíróság a szerződést?

Abban az esetben, ha a fenti feltételek alapján nem kizárt a szerződés bíróság általi módosítása, még mindig vannak további korlátok. A bíróság ugyanis nem módosíthat akárhogyan egy megkötött szerződést.

A bíróság legkorábban a szerződésmódosításra irányuló igény bíróság előtti érvényesítésének időpontjától kezdődően módosíthatja a szerződést. Vagyis azt megelőzően nem tud hozzányúlni a felek által szabott feltételekhez.

További korlát, hogy a szerződésmódosításnál figyelemmel kell lenni arra, hogy a körülmények megváltozása miatt egyik fél lényeges jogi érdeke se sérüljön. A bíróságnak tehát nem csak a módosítást kérő fél érdekeire kell tekintettel lennie.

Nem egyszerű a bírósági szerződésmódosítás. Érdemes a szerződés megkötése előtt jól átgondolni, hogy mit is szeretnénk. Ne feledjük, kockázatok mindig vannak, hiszen jó eséllyel nem látunk a jövőbe. Az azonban nem mindegy, hogy mennyire készülünk fel egy-egy jövőbeli lehetőségre.

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd
Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS