Hogyan igazodhatunk el a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseiben?

2022. 10. 14., 11:23

A Polgári Törvénykönyv talán már ismerősen cseng sokak számára. Nem is csoda, hiszen az egyik legnagyobb és a mindennapi életünkben legmeghatározóbb törvényről van szó. Pont emiatt egyáltalán nem könnyű eligazodni benne. Mit érdemes tudni a Polgári Törvénykönyvről? Hogyan próbáljunk meg kijutni a szabályok dzsungeléből? A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó ügyvéd foglalta össze.

Mi pontosan a Polgári Törvénykönyv?

Magyarország Alaptörvénye határozza meg, hogy milyen jogszabályaink vannak, pontosabban azt, hogy mi minősül jogszabálynak – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Eszerint „jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, az önálló szabályozó szerv vezetőjének rendelete és az önkormányzati rendelet”.

A felsorolásban azonban nem szerepel a törvénykönyv. Hogyan létezhet hát a Polgári Törvénykönyv?

A Polgári Törvénykönyv valójában egy törvény, mégpedig a 2013. évi V. törvény.

A törvények megjelölésében mindig találunk egy évszámot és egy római számot. Ebben az esetben az évszám „2013”, a római szám pedig a „V”, aminek a jelentése öt. A római számokról jól érthető magyarázatot itt találsz.

A Polgári Törvénykönyv hivatalosan tehát így található meg:

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről.

Ezt úgy olvashatod fel, hogy „kétezertizenharmadik évi ötödik törvény a polgári törvénykönyvről”.

A Polgári Törvénykönyvet sokszor láthatod rövidítve úgy, hogy Ptk.

Arról, hogy mi minősül jogszabálynak, ebben a cikkünkben találsz további információkat. A különböző jogszabályok jelöléséről itt olvashatsz többet.

Miért törvénykönyv a Ptk.?

„A Polgári Törvénykönyv nem egy a törvények közül. Kiemelkedő jelentőségét az általa közvetlenül szabályozott életviszonyok fontossága, szerteágazó volta önmagában is mutatja” – olvashatjuk a Polgári Törvénykönyv hivatalos indoklásában.

Mivel ez egy igen szerteágazó, széles körben érvényesülő törvény, így ezt a nevében is hordozza. Ezért nevezik törvénykönyvnek. A törvénykönyv nagy terjedelmű, átfogó, az adott területhez, jogághoz tartozó szabályokat tartalmaz. Ám ettől nem lesz a törvénytől eltérő jogszabály. Ugyanúgy a törvények közé sorolható be.

Miért „polgári” a Polgári Törvénykönyv?

A jog különböző jogágakra bontható. A jogág egy meghatározott területet ölel át. Egy-egy jogág azonos típusú társadalmi viszonyokat, ügyeket azonos módszerrel szabályozó jogszabályokból áll. Egy adott jogágban található jogszabályok a szabályozás célját, tárgyát és módját tekintve egységet alkotnak.

Talán számodra is ismerősen cseng a büntetőjog vagy a munkajog kifejezés. Ezek is külön jogágak úgy, mint ahogyan a polgári jog is.

A Polgári Törvénykönyv a polgári jog meghatározó jogszabálya. A társadalom tagjainak vagyoni és személyi viszonyait szabályozza. Ide tartoznak például a szerződésekkel kapcsolatos szabályok, a tulajdonjoggal kapcsolatos rendelkezések, a cégek szabályozása és az öröklés is.

A polgári jogban igen lényeges, hogy az érintettek mellérendeltek. Egyik fél sincs a másik fölé helyezve, nincs közöttük jogilag biztosított hatalmi viszony.

A Polgári Törvénykönyv számokban

A Ptk. egy nagyon nagy és átfogó törvény. Hogy el tudd képzelni mit is jelent ez a nagyság, itt van néhány számadat.

A törvény közel 1600 szakaszból áll. Ezeket jelölik a sokszor látható paragrafus jellel, ami így néz ki: §.

Ám egy-egy szakasz (sokan paragrafusként mondják, de ez nem a helyes kifejezés) több részből is állhat. Ezeket a részeket nevezzük bekezdésnek. A bekezdés sorszámát mindig zárójelben találod így (1), (2) stb. De még tovább is megy, hiszen egy-egy bekezdésben több alpont is szerepelhet, amit betűkkel jelölnek, például így: a), b) stb.

Ha a törvényben található karakterek számát összeadnánk, akkor az 1 milliót is meghaladná.

Mit hogyan találhatsz meg a Polgári Törvénykönyvben?

Mivel a Ptk. nagyon nagy törvény, ezért különösen fontos a megfelelő tagolás ahhoz, hogy használható, követhető legyen. A jogban egyébként is lényeges a logika. A szabályokat nem lehet csak úgy hasraütés-szerűen megalkotni. Figyelni kell azok megfelelő összhangjára.

A Polgári Törvénykönyv úgynevezett Könyvekből áll. Minden Könyv – egy-egy jól körülhatárolható területet foglal magában. Összesen 8 Könyvet találunk, melyek a következők:

– Első Könyv: Bevezető rendelkezések

– Második Könyv: Az ember mint jogalany

– Harmadik Könyv: Jogi személy

– Negyedik Könyv: Családjog

– Ötödik Könyv: Dologi jog

– Hatodik Könyv: Kötelmi jog

– Hetedik Könyv: Öröklési jog

– Nyolcadik Könyv: Záró rendelkezések.

Ám egy-egy Könyv még mindig igen terjedelmes, így további tagolásokkal segít a jogalkotó a szabályok közt eligazodni. A Könyveken belül találkozhatunk részekkel, címekkel és fejezetekkel is.

A szakaszok számozása sorban halad, ám minden egyes Könyvben újból kezdődik. Ahhoz, hogy ne legyen 8 darab 6.§., minden Könyv esetén a § száma előtt ott áll, hogy hányadik Könyvben szerepel. Például így: 1:6. §. Ez azt jelenti, hogy az Első Könyv 6. szakasza (tudod, amit sokan paragrafusnak mondanak, de ha igazán szakmabelinek szeretnél tűnni, használd inkább a szakasz kifejezést). Az első szám tehát a Könyv számát mutatja, míg a kettős pont utáni szám a szakasz sorszáma, amit a paragrafusjel mutat.

Nem állítom, hogy a Polgári Törvénykönyv a legizgalmasabb esti olvasmányok közé tartozik, ám nagyon hasznos lehet számodra is, ha legalább egy vékony zsinór van a kezedben, amikor szeretnél kijutni a jogi labirintusból. Remélem, ezután már nem tévedsz el.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-10-03 09:09:44
Több nagybank csökkentette az elmúlt hetekben a kamatait, így a lakáshiteleknél egyre több ajánlatot találhatunk 10 százalék alatti kamattal, de van már 8 százaléknál kisebb is. A folytatás azonban göröngyösebbé is válhat – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS