Hogyan igazodhatunk el a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseiben?

2022. 10. 14., 11:23

A Polgári Törvénykönyv talán már ismerősen cseng sokak számára. Nem is csoda, hiszen az egyik legnagyobb és a mindennapi életünkben legmeghatározóbb törvényről van szó. Pont emiatt egyáltalán nem könnyű eligazodni benne. Mit érdemes tudni a Polgári Törvénykönyvről? Hogyan próbáljunk meg kijutni a szabályok dzsungeléből? A legfontosabb tudnivalókat dr. Kocsis Ildikó ügyvéd foglalta össze.

Mi pontosan a Polgári Törvénykönyv?

Magyarország Alaptörvénye határozza meg, hogy milyen jogszabályaink vannak, pontosabban azt, hogy mi minősül jogszabálynak – kezdi az Érthető Jog friss bejegyzését dr. Kocsis Ildikó ügyvéd. Eszerint „jogszabály a törvény, a kormányrendelet, a miniszterelnöki rendelet, a miniszteri rendelet, a Magyar Nemzeti Bank elnökének rendelete, az önálló szabályozó szerv vezetőjének rendelete és az önkormányzati rendelet”.

A felsorolásban azonban nem szerepel a törvénykönyv. Hogyan létezhet hát a Polgári Törvénykönyv?

A Polgári Törvénykönyv valójában egy törvény, mégpedig a 2013. évi V. törvény.

A törvények megjelölésében mindig találunk egy évszámot és egy római számot. Ebben az esetben az évszám „2013”, a római szám pedig a „V”, aminek a jelentése öt. A római számokról jól érthető magyarázatot itt találsz.

A Polgári Törvénykönyv hivatalosan tehát így található meg:

2013. évi V. törvény a Polgári Törvénykönyvről.

Ezt úgy olvashatod fel, hogy „kétezertizenharmadik évi ötödik törvény a polgári törvénykönyvről”.

A Polgári Törvénykönyvet sokszor láthatod rövidítve úgy, hogy Ptk.

Arról, hogy mi minősül jogszabálynak, ebben a cikkünkben találsz további információkat. A különböző jogszabályok jelöléséről itt olvashatsz többet.

Miért törvénykönyv a Ptk.?

„A Polgári Törvénykönyv nem egy a törvények közül. Kiemelkedő jelentőségét az általa közvetlenül szabályozott életviszonyok fontossága, szerteágazó volta önmagában is mutatja” – olvashatjuk a Polgári Törvénykönyv hivatalos indoklásában.

Mivel ez egy igen szerteágazó, széles körben érvényesülő törvény, így ezt a nevében is hordozza. Ezért nevezik törvénykönyvnek. A törvénykönyv nagy terjedelmű, átfogó, az adott területhez, jogághoz tartozó szabályokat tartalmaz. Ám ettől nem lesz a törvénytől eltérő jogszabály. Ugyanúgy a törvények közé sorolható be.

Miért „polgári” a Polgári Törvénykönyv?

A jog különböző jogágakra bontható. A jogág egy meghatározott területet ölel át. Egy-egy jogág azonos típusú társadalmi viszonyokat, ügyeket azonos módszerrel szabályozó jogszabályokból áll. Egy adott jogágban található jogszabályok a szabályozás célját, tárgyát és módját tekintve egységet alkotnak.

Talán számodra is ismerősen cseng a büntetőjog vagy a munkajog kifejezés. Ezek is külön jogágak úgy, mint ahogyan a polgári jog is.

A Polgári Törvénykönyv a polgári jog meghatározó jogszabálya. A társadalom tagjainak vagyoni és személyi viszonyait szabályozza. Ide tartoznak például a szerződésekkel kapcsolatos szabályok, a tulajdonjoggal kapcsolatos rendelkezések, a cégek szabályozása és az öröklés is.

A polgári jogban igen lényeges, hogy az érintettek mellérendeltek. Egyik fél sincs a másik fölé helyezve, nincs közöttük jogilag biztosított hatalmi viszony.

A Polgári Törvénykönyv számokban

A Ptk. egy nagyon nagy és átfogó törvény. Hogy el tudd képzelni mit is jelent ez a nagyság, itt van néhány számadat.

A törvény közel 1600 szakaszból áll. Ezeket jelölik a sokszor látható paragrafus jellel, ami így néz ki: §.

Ám egy-egy szakasz (sokan paragrafusként mondják, de ez nem a helyes kifejezés) több részből is állhat. Ezeket a részeket nevezzük bekezdésnek. A bekezdés sorszámát mindig zárójelben találod így (1), (2) stb. De még tovább is megy, hiszen egy-egy bekezdésben több alpont is szerepelhet, amit betűkkel jelölnek, például így: a), b) stb.

Ha a törvényben található karakterek számát összeadnánk, akkor az 1 milliót is meghaladná.

Mit hogyan találhatsz meg a Polgári Törvénykönyvben?

Mivel a Ptk. nagyon nagy törvény, ezért különösen fontos a megfelelő tagolás ahhoz, hogy használható, követhető legyen. A jogban egyébként is lényeges a logika. A szabályokat nem lehet csak úgy hasraütés-szerűen megalkotni. Figyelni kell azok megfelelő összhangjára.

A Polgári Törvénykönyv úgynevezett Könyvekből áll. Minden Könyv – egy-egy jól körülhatárolható területet foglal magában. Összesen 8 Könyvet találunk, melyek a következők:

– Első Könyv: Bevezető rendelkezések

– Második Könyv: Az ember mint jogalany

– Harmadik Könyv: Jogi személy

– Negyedik Könyv: Családjog

– Ötödik Könyv: Dologi jog

– Hatodik Könyv: Kötelmi jog

– Hetedik Könyv: Öröklési jog

– Nyolcadik Könyv: Záró rendelkezések.

Ám egy-egy Könyv még mindig igen terjedelmes, így további tagolásokkal segít a jogalkotó a szabályok közt eligazodni. A Könyveken belül találkozhatunk részekkel, címekkel és fejezetekkel is.

A szakaszok számozása sorban halad, ám minden egyes Könyvben újból kezdődik. Ahhoz, hogy ne legyen 8 darab 6.§., minden Könyv esetén a § száma előtt ott áll, hogy hányadik Könyvben szerepel. Például így: 1:6. §. Ez azt jelenti, hogy az Első Könyv 6. szakasza (tudod, amit sokan paragrafusnak mondanak, de ha igazán szakmabelinek szeretnél tűnni, használd inkább a szakasz kifejezést). Az első szám tehát a Könyv számát mutatja, míg a kettős pont utáni szám a szakasz sorszáma, amit a paragrafusjel mutat.

Nem állítom, hogy a Polgári Törvénykönyv a legizgalmasabb esti olvasmányok közé tartozik, ám nagyon hasznos lehet számodra is, ha legalább egy vékony zsinór van a kezedben, amikor szeretnél kijutni a jogi labirintusból. Remélem, ezután már nem tévedsz el.

 

dr. Kocsis Ildikó
ügyvéd

Érthető Jog

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS