Hatáskörével visszaélve kedvezett ismerőseinek a földhivatal ügyintézője

2023. 02. 28., 18:08

A Kecskeméti Járási Ügyészség hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás, költségvetési csalás és termőföld jogellenes megszerzése miatt emelt vádat azzal a földhivatali szakügyintézővel szemben, aki hivatali hatáskörével visszaélve, szabálytalan eljárásával ismerősei számára termőföldeket segített telephellyé átminősíteni.

A vádirat szerint a kecskeméti nő – az ügy egyik vádlottja – földügyi szakügyintézőként 2019 májusában két régi ügyfelének – az ügy másik két vádlottja – kérelme alapján 22 szántó és legelő végleges más célú hasznosításának engedélyezése ügyében járt el. Társai az általuk irányított cégek nevében napelempark létesítése érdekében kérték a termőföldek művelési ágának megváltoztatását, mely célra tekintettel a földvédelmi járulék megfizetése alól is mentesültek – olvasható a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség közleményében.

A cégvezető elkövetők annak ellenére, hogy a napelem parkok nem valósultak meg, alig fél év múlva ugyanezen termőföldek kapcsán a telephellyé átminősítést kérelmezték. Ügyeikben ismét a vádlott járt el, akinek az eredeti engedélytől eltérő hasznosítás esetén a kérelmeket el kellett volna utasítania. Ehelyett azonban a nő valamennyi ingatlan esetében hamis tartalmú feljegyzéseket készített, amelyek szerint az előzetesen engedélyezett beruházások megvalósultak.

Az ügyintéző a hivatali hatáskörével visszaélve közreműködött a földterületek művelési ágának telephelyre történő átvezetésében, aminek révén az egyik cégvezető vádlott a földforgalmi törvény kijátszásával szerezte meg cégei számára öt termőföld tulajdonjogát.

Mivel időközben a szabálytalan eljárásra fény derült, a művelési ág változások ingatlan-nyilvántartási bejegyzésére csak tíz esetben került sor. A hivatalos személynek minősülő szakügyintéző jogsértő intézkedése következtében az érintett cégek jogosulatlanul mentesültek a földvédelmi járulék megfizetése alól is és ezzel összesen 13 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Az ügyészség mindhármukat költségvetési csalás bűntettével és hivatalos személyként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettével vádolja. Emellett a földforgalmi törvény szabályainak kijátszásával megszerzett termőföldek esetében az érintett cégvezetőnek és az ügyintézőnek termőföld jogellenes megszerzésének bűntette miatt is felelnie kell.

Bűnösségükről a Kecskeméti Járásbíróság fog dönteni.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS