Haláleseti rendelkezés a bankszámláról: a legfontosabb tudnivalók

2022. 08. 29., 11:47

A bankszámla tulajdonosának lehetősége van arra, hogy halála esetén megjelölje, ki legyen a számla kedvezményezettje.Hogyan működik a haláleseti rendelkezés? Milyen hatással van az elhunyt személy utáni öröklésre? A kérdésekre dr. Szabó Gergely ügyvéd válaszol

Mi a haláleseti rendelkezés?

Természetes személy tulajdonában lévő bankszámla esetén a számlatulajdonosnak lehetősége van arra, hogy halála esetére egy vagy több kedvezményezettet jelöljön meg, akinek a részére a pénzintézet a számlatulajdonos halála esetén kifizeti a számlán lévő összeget. A számlatulajdonos ilyen tartalmú rendelkezését szokás haláleseti rendelkezésnek vagy elhalálozási rendelkezésnek nevezni.

A haláleseti rendelkezés lényegében nem más, mint a számlát vezető pénzintézetnek adott megbízás. Ebben a számlatulajdonos arról rendelkezik, hogy halála esetén a pénzintézet az általa megjelölt személynek teljesítsen kifizetést a bankszámláról.

A haláleseti rendelkezés például akkor lehet előnyös, ha a bankszámla tulajdonosa meg kívánja gátolni, hogy halála esetén a számláján lévő összeggel csak a hagyatéki eljárás befejezése után lehessen rendelkezni.

Például előfordulhat, hogy egy házaspár egyedüli számlája csak az egyik házastárs nevén van. Ilyen esetben, ha ez a házastárs meghal, a számlavezető bank a halálesetről való tudomásszerzés után a számlát zárolja. Ezt követően a számlán lévő pénzhez csak a hagyatéki eljárás befejeződése után lehet hozzájutni. Ez azonban több hónapot is igénybe vesz. Ennek a helyzetnek a megoldására szolgálhat a haláleseti rendelkezés. Ekkor a pénzintézet már a hagyaték átadását megelőzően ki tudja fizetni a számlán lévő összeget a kedvezményezettnek.

Hogyan intézhetjük el a haláleseti rendelkezést?

A bankszámlákon nincs automatikusan haláleseti rendelkezés. Tehát a számlavezető pénzügyi intézménynél a számlatulajdonosnak külön kell intézkednie erről. Ezt a számlatulajdonos megteheti a bankszámla megnyitásakor vagy ezt követően bármikor az adott pénzügyi intézmény megfelelő nyomtatványának kitöltésével.

Haláleseti rendelkezésre általában akkor van lehetőség, ha az érintett számlának egy tulajdonosa van. Több tulajdonossal rendelkező számla esetén az adott pénzintézettől függ, hogy a társtulajdonos a számlaegyenleg egy része tekintetében haláleseti rendelkezést tegyen.

Ha a számlának több tulajdonosa van, akkor az egyikük halála esetén a számla nem kerül zárolásra, hiszen a társtulajdonosnak is teljes joga van a számla használatához. Fontos azonban, hogy ha valaki nem társtulajdonosa a számlának, hanem a tulajdonos hozzájárulása alapján csak saját bankkártyával (társ-kártyával) rendelkezik, akkor a számlatulajdonos halála estén nem fog hozzáférni a bankszámlához. 

Haláleseti rendelkezésre nem minden számla esetén van lehetőség. Így például haláleseti rendelkezés tehető a fizetési számlára és általában a betétszámlára, de az értékpapírszámlára nem.

A számlatulajdonos halála esetén a haláleseti rendelkezés kedvezményezettje akkor tud a számlán lévő összeghez hozzájutni, ha a számlavezető pénzintézet számára igazolni tudja a számlatulajdonos halálát. A pénzügyi intézmények rendszerint megjelölik, hogy az igazoláshoz milyen dokumentumokat fogadnak el (pl. halotti anyakönyvi kivonat, holtnak nyilvánító végzés).

A haláleseti rendelkezés hatása az öröklésre, kötelesrészre

A haláleseti rendelkezés legfontosabb következménye, hogy a rendelkezéssel érintett bankszámla egyenlege nem fog öröklés alá esni. Tehát az érintett számla nem lesz része a számlatulajdonos hagyatékának, így nem is örökölhető. Ennek oka, hogy a számlatulajdonos a haláleseti rendelkezésben nem végrendelkezik, nem örököst jelöl meg, hanem megbízást ad a számlavezető bank részére a kedvezményezettnek való kifizetésre.

Tekintettel arra, hogy a kötelesrész alapjába beletartozik az örökhagyó által élők között bárkinek juttatott ingyenes adományok juttatáskori tiszta értéke is, ezért a haláleseti rendelkezés esetén kötelesrész iránti igény felmerülhet.

Az örökhagyó leszármazója, házastársa és szülője kötelesrész iránti igénnyel élhet, ha ennek a törvényben meghatározott feltételei fennállnak. Ebben az esetben pedig a kötelesrész alapjába a haláleseti rendelkezéssel érintett összeg is beletartozik. Amennyiben pedig a kötelesrész kiadásra kerül, akkor a kötelesrész iránti követelés kielégítéséért a haláleseti rendelkezés kedvezményezettje is felelős lehet. A kedvezményezett azonban csak a kötelesrész iránti igénynek a hagyatékból ki nem elégíthető részéért felel.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS