Gyakran nem élnek egy jelentős kedvezménnyel a hazai cégek

2023. 04. 20., 13:50

Jelentős adókedvezményt vehetnének igénybe a hazai vállalkozások a saját beruházásaik után, 2022-ben pedig tovább bővült a kedvezményezettek köre, mégis sokan nem élnek a lehetőséggel. A lehetőség alanyi jogon jár, és mindössze néhány fontos kritériumnak kell megfelelni ‒ hívta fel a figyelmet dr. Vargha Máté, a BDO Magyarország Adótanácsadás szakértője.

A hazai cégek beruházásainak összegéből egy nem jelentéktelen rész leírható a társasági adóból, aminek belépési küszöbe ráadásul nemrégiben jelentősen csökkent. Figyelni kell azonban néhány kritériumra ‒ mutatott rá dr. Vargha Máté. A társasági adóból igénybe vehető fejlesztési adókedvezmény szabályai mind a nagy-, mind a kis- és középvállalkozások szempontjából kedvezően változtak a tavalyi évben. A lehetőség beruházások esetén nagyon jelentős társasági adókedvezményt biztosít, akár a beruházás aktiválását követő 13 éven át. Fontos, hogy a kedvezmény közvetlenül a fizetendő adó összegét csökkenti, nem pedig az adóalapot.

A fejlesztési adókedvezmény igénybevétele – a legnagyobb beruházásokat kivéve – nem engedélyhez kötött. Feltétele mindösszesen a szándék bejelentése a jogszabályban meghatározott formában a Pénzügyminisztérium felé, maga a kedvezmény pedig önadózás útján vehető igénybe. Pont e könnyebbség miatt ‒ tehát hogy nincs az igénybevételt megelőző kontroll a hatóságok részéről ‒ nagyon fontos előzetesen, megfelelő szakértelemmel tisztázni, hogy a kedvezmény igénybevételének feltételei adottak-e a cégnél. A NAV utólag kötelezően ellenőrzi ezen adókedvezmény igénybevételének jogszerűségét, ami érthető is egy ilyen jelentős összegnél, ugyanakkor önmagában nem ok arra, hogy egy cég ne éljen a lehetőséggel.

Mikor lehet érdekes ez a kedvezmény? Mindenképpen érdemes a fejlesztési adókedvezményre gondolnia egy vállalkozásnak, ha például:

  • kkv-ként, kisvállalkozás esetében legalább 50 millió forint, középvállalkozás esetén legalább 100 millió forint értékű beruházást tervez;
  • jelenértéken legalább 3 milliárd forint értékű beruházást tervez;
  • munkahelyeket szeretne létrehozni és azokat hosszú távon meg is kívánja tartani;
  • környezetvédelmi, kutatási-fejlesztési célú, film- és videógyártást szolgáló, vagy élelmiszerhigiéniai feltételeinek megteremtését célzó (állati eredetű élelmiszer esetén) beruházást tervez;
  • szabad vállalkozási zóna területén kíván beruházást megvalósítani vagy jegyzett tőkéjének felemelése keretében részvényeket bocsátott ki, azokat bevezetteti egy szabályozott piacra és ezt követően beruházást tervez megvalósítani (legalább 100 millió forint értékű beruházás a feltétel).

A 2022-ben életbe lépett változások lényege, hogy jóval szélesebb körben vált elérhetővé a fejlesztési adókedvezmény.

A nagyvállalatok tavaly óta a Közép-Magyarország régióban már nemcsak új tevékenység megkezdéséhez (pld. zöldmezős beruházáshoz) vehetnek igénybe kedvezményt, hanem a jelenleg is folytatott tevékenységeik fejlesztése érdekében is. Nagyvállalatok számára fontos változás továbbá, hogy az összes Pest vármegyei településen (kivéve: Budapest) 50 százalékos támogatási intenzitást érhetek el, a korábbi – településtől függően – 20 százalékos vagy 35 százalékos támogatási intenzitás helyett. (A nagyvállalatok továbbra sem nem vehetnek igénybe a kedvezményt Budapesten, és maradt a Dél-Dunántúlra, Észak-Magyarországra, az Észak-Alföldre és a Dél-Alföldre vonatkozó 50 százalékos, illetve a Közép-Dunántúlra és a Nyugat-Dunántúlra vonatkozó 30 százalékos támogatási intenzitás.)

A kkv-k pedig – amelyek eddig a fejlesztési adókedvezmény feltételeit nehezebben teljesítették – tavaly óta kisvállalkozás esetén 200 millió forint helyett már 50 millió, a középvállalkozások 300 millió forint helyett már 100 millió forint értékű beruházási értéktől kezdődően is igénybe vehetik a fejlesztési adókedvezményt.

A fejlesztési adókedvezmény igénybevételének legnagyobb buktatója ugyanakkor az időzítés. Az adókedvezmény igénybevételére irányuló szándék ugyanis csak a beruházás megkezdését megelőzően jelenthető be! Amennyiben a beruházás már megkezdődött, az adókedvezmény iránti igény már nem jelenthető be, így a kedvezmény lehetősége elveszik a vállalkozás számára.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Nem drága a csapatépítés, ha a dolgozók napi béréhez viszonyítjuk, de nem az étel, az ital és maga az esemény a fontos, hanem az, hogy mit hozunk ki a résztvevőkből. A látens távozóktól az elkerülhető fluktuáción át a jutalmazás-elismerés egyensúlyáig – íme, a recept ahhoz, hogy egy nyelvet beszéljen dolgozó és munkáltató. A következetes, tervszerű vállalati fejlődéshez vezető útról Kalmár Pétert, az [eureka] Consulting & Games alapító-vezérigazgatóját kérdeztük.
Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS