Globális minimumadó: a vállalatvezetők jelentős része még nem lépett

2022. 04. 21., 12:19

A PwC Magyarországi Vezérigazgató Felmérése alapján a megkérdezett vállalatvezetők majdnem fele semmit nem tesz a globális minimumadóra való felkészülés érdekében.

Magyarországon a megkérdezett vállalatvezetők 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy semmilyen intézkedést nem tesz az új szabályrendszerre való felkészülésért, miközben mindösszesen 19 százalékuk gondolja azt, hogy az új adópolitika nem lesz hatással a cégére. Ugyan az arány globálisan némiképp kiegyensúlyozottabb, az összkép hasonló: úgy tűnik, hogy a vállalatvezetők egyelőre nem foglalkoznak mélyrehatóan ezzel a kérdéssel – kezdi friss bejegyzését Juhász Gergely, a PwC Magyarország cégtársa.

Pedig a dolgok jelenlegi állása szerint a globális minimumadó bevezetése a 20. század eleje óta végrehajtott legjelentősebb nemzetközi adóreform lesz, amelyet már 2024-től széleskörűen alkalmazhatnak. Továbbá, mivel számos ország nyújt adóösztönzőket a különböző gazdaságpolitikai célok elérésére, az új szabályrendszer az adóterhelés növekedését, és így a részvényesi profit csökkenését eredményezheti.

Tekintsük át, miért és milyen céllal jött létre a nemzetközi javaslat, és kiket, hogyan érinthet majd a változás. Hogyan érdemes a vállalatvezetőknek ezt lehetőségként kezelni?

A globális minimumadóról röviden

Az OECD-országok által kidolgozott globális minimumadó célkitűzése, hogy a legnagyobb multinacionális vállalatok legalább 15 százalékos effektív (!) adóterhelést fizessenek a tevékenységeik eredménye után, függetlenül attól hol végzik azokat, vagy hol mutatják ki azok eredményét. A szabályrendszer megalkotói abban bíznak, hogy egy hatékony globális minimumadó gátat szabhat az országok között kialakuló adóversenynek és mérsékelheti az adóelkerülést.

Bár a kezdeményezést 2021. végén az OECD-n belül több mint 140 ország támogatta és elfogadta, kétségkívül nem biztosítható, hogy a nemzeti adókulcsokat a világ összes országa egységesen és azonos időben megemelje. Ezért a szabályrendszer nem is az adókulcsok harmonizációjára tesz kísérletet, hanem olyan rendelkezéseket tartalmaz, amelyek lehetőséget biztosítanak a minimumadót bevezető országok számára, hogy az alacsony effektív adókulcsot alkalmazó országok helyett szedjék be azt az adót, amely biztosítja az egységes, legalább 15 százalékos effektív adóterhelést (különbözeti adó). A rendelkezések értelmében elsősorban az anyavállalatok szedhetik be az aluladóztatott leányvállalatok tevékenysége utáni különbözeti adót, de ennek hiányában (ha például az anyavállalatok országai sem vezették be a minimumadó szabályrendszerét) a cégcsoport bármely vállalkozásának országa lehetőséget kap az adóztatásra.

A szabályrendszer hatékonysága azon múlik tehát, hogy a jelentős gazdasági erővel bíró országok, kritikus tömegben alkalmazzák-e majd. A folyamatok némiképp megbicsaklottak e tekintetben a közelmúltban, és egyre kisebb a valószínűsége annak, hogy az Amerikai Egyesült Államok a már létező minimumadó szabályát az OECD-javaslattal összhangban módosítsa 2023-tól. Emellett az Európai Unió is a napokban halasztotta el a tervezett bevezetés céldátumát 2024-re. Mégis, figyelembe véve a politikai akaratot, jelenleg valószínűnek tűnik, hogy a közeljövőben széles körben bevezetik a szabályrendszert.

Kik az érintettek?

A minimumadó-szabályozás hatálya alá azok a multinacionális vállalkozások tartoznak majd, amelyeknek a konszolidált éves bevétele a megelőző négy évből legalább kettőben elérte a 750 millió eurót. Bár a szabályrendszer deklarált célkitűzése az adóverseny és az adóelkerülés visszaszorítása, hatálya nincs korlátozva a valós gazdasági és kereskedelmi tevékenységet nélkülöző, adótervezés motiválta struktúrákra. Így egy szűk körtől eltekintve – a tárgyi eszközök és bérköltségek egy része csökkenti a minimumadó alapját – a nagy vállalatcsoportok valamennyi tevékenysége érintett lehet. Magyarország esetében ez több ezer vállalkozást jelent, ha figyelembe vesszük a külföldi központú cégcsoportok magyar leányvállalatait is.

Mi várható Magyarországon?

Magyarországon a társasági adó nominális kulcsa 9 százalék, amelyet csökkentenek a különböző kedvezmények, így többek között a beruházást (például fejlesztési adókedvezmény) vagy az egyes tevékenységeket (például kutatás-fejlesztés) ösztönző kedvezmények. A képet árnyalja, hogy a társasági adó mellett az egyes szektorok – különböző mértékben ugyan, de esetenként jelentős – egyéb vállalati adóterheket is viselnek (lásd helyi iparűzési adó, energiaellátók jövedelemadója, bankadó stb.). A várakozások alapján ezek közül néhány (így a helyi iparűzési adó vagy az energiaellátók jövedelemadója), de nem mindegyik (várhatóan a bankadó, kiskereskedelmi adó) figyelembe vehető lesz a globális minimumadó számítása során is. Így ugyan lesznek esetek, amikor a magyar tevékenység effektív adóterhelése eléri vagy meghaladja a 15 százalékos küszöbértéket, de sokszor a magyar működés aluladóztatottnak minősül majd.

Magyarország, OECD és Európai Uniós tagállamként be fogja vezetni a szabályrendszert. Ez azonban várhatóan nem jelenti majd az adókulcsok általános emelését, e miatt nem lesz a társasági adó mértéke 15 százalékot meghaladó. Sokkal inkább az várható, hogy Magyarország bevezeti az ún. belföldi különbözeti adóztatás intézményét, melyet az OECD és az Európai Bizottság javaslata is elfogad. Ennek lényege, hogy a szabályozás hatálya alá nem tartozó – a 750 millió eurós küszöbértéket el nem érő – cégcsoportok tovább élvezhetik a kedvező magyar adómértékeket, és kizárólag a legnagyobb vállalkozások adóterhelése változik, pontosan 15 százalékra (effektív). Utóbbiak azonban Magyarországon fognak magasabb adóterhet viselni a hazai tevékenységük után, nem külföldön, és a magyar központú vállalatcsoportoknak itthon kell majd megfizetni a különbözeti adót az esetleges külföldi, aluladóztatott tevékenységeik után is.

Ez egyben azt is jelenti, hogy a legnagyobb vállalkozások egy részének esetében a magyar adórendszerben meglévő ösztönzők a mai formájukban a továbbiakban egyáltalán nem, vagy csak lényegesen kevésbé lesznek hatékonyak. Ez igaz az adókedvezményekre és adóalap-kedvezményekre, de a közvetlen állami támogatások hatékonysága is csökkenhet. Ezen felül nem zárható ki a többszörös adóztatás veszélye sem a minimumadó szabályok eltérő bevezetési időpontjaiból fakadó harmonizációs hiányosságok okán, és megjelenik az új szabályok alkalmazásához kapcsolódó többlet adminisztrációs teher is.

Miért érdemes a változásokkal már most foglalkozni?

A vállalkozások szempontjából az adó egy költségtényező. A költségek szintje pedig kihat a vállalkozás versenyképességére, különösen, ha az egymással versenyző vállalkozások költségszerkezete eltérő. Egy komplex, globális szabályrendszerben, mint a globális minimumadó, számtalan választási lehetőség illeti meg az adóalanyokat, eltérő vállalati struktúrákat eltérő módon terhelhet majd az adó. Már most tudjuk, hogy átmeneti rendelkezések okán az időben megszerzett adókedvezmények hatékony ösztönzők maradhatnak, míg az elkésettek hatékonysága csökken vagy megszűnik. Ráadásul ennek a szabályrendszernek a sajátossága, hogy az országok szabályozása is reagál rájuk, különösen az olyan tőkeimportőr országoké, mint Magyarország. Nem zárható ki tehát, hogy a magyar adókedvezmények és szektorális adók rendszere is át fog alakulni a jövőben, és az egyes vállalkozások szempontjából érthető módon nem közömbös, hogy pontosan hogyan. Érdemes tehát a vállalatvezetőknek is figyelemmel kísérni a fejleményeket, mert, bár várható, hogy a legnagyobb vállalatok adóterhelése általánosan növekszik, az már korántsem biztos, hogy azonos mértékben. Itt is érvényesnek tűnik az az általános igazság, miszerint aki kimarad, az lemarad!

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-05-29 14:35:00
Több hatóság egyszerre tartott revíziót a nagybani piac kereskedőinél. A NAV alapos ellenőrzését a rendőrség és a NÉBIH is segítette. A nagyszabású akcióban az árusokat, a termékek eredetét és a forgalmat is kontrollálták.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS