Gépjárműadó: miért a NAV-tól kaptam levelet? – És más kérdések…

2021. 02. 28., 11:56

A leggyakrabban feltett kérdésekre az adóhivatal szakértői válaszolnak.

 1. Miért a NAV-tól kaptam a gépjárműadó kivetéséről határozatot?
 2. Miért határozatot kaptam a NAV-tól és nem levelet?
 3. Miért ezer forintra kerekítve kell megfizetnem a gépjárműadót és miért forintra pontosan van meghatározva az adó összege a határozat rendelkező részében?
 4. Miért a könyvelőm kapja az adókivetésről szóló határozatot, illetve könyvelőként miért én kapom meg a határozatokat?
 5. Meddig postázza a NAV a gépjárműadó fizetésre vonatkozó készpénz-átutalási megbízásokat (csekkeket)?
 6. Miért van a csekken az adóazonosító jel után plusz egy karakter?
 7. 2021-ben meddig kell befizetni a gépjárműadót?
 8. A korábbi években járó kedvezményeket automatikusan figyelembe veszi-e a NAV is, vagy be kell újra jelenteni azokat a GJADO-jelű adat- és változásbejelentő nyomtatványon?
 9. Elektromos hajtású gépjármű után kell-e gépjárműadót fizetni?
 10. „P” betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármű után kell-e gépjárműadót fizetni?

1. Miért a NAV-tól kaptam a gépjárműadó kivetéséről határozatot?

A gépjárműadóval kapcsolatos adóztatási feladatokat 2021. január 1-től az önkormányzati adóhatóságok helyett – a gépjárműadóról szóló 1991. évi LXXXII. törvény (Gjt.) 9. § (1). szerint – a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) látja el.

2. Miért határozatot kaptam a NAV-tól és nem levelet?

A NAV az adókötelezettségről, az adózó jogát, kötelezettségét érintő kérdésekben határozatot hoz. [Az adóigazgatási rendtartásról szóló 2017. évi CLI. törvény (Air.) 72. §]

Az adó összege, a fizetési határidő az adókötelezettséggel kapcsolatos tény, ezért azokról a NAV-nak határozatot kell hoznia. 2021-ben változott a fizetési határidő és az a számlaszám is, ahová az adót be kell fizetni, így ezeket is határozatban kell közölni.

3. Miért ezer forintra kerekítve kell megfizetnem a gépjárműadót és miért forintra pontosan van meghatározva az adó összege a határozat rendelkező részében?

A gépjárműadó számításának módját a Gjt. határozza meg. Az adót az adóalap és az adómérték alkalmazásával forintra pontos összegben kell megállapítani.

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) szerint azonban a NAV-nál nyilvántartott adók többségét – köztük a gépjárműadót is – ezer forintra kerekítve kell megfizetni.

A két csekken a kerekített összeg fele-fele szerepel, ezzel segítve az adózókat, hogy ne nekik kelljen számolniuk. Ha valakinek több autója van, nem kell mindegyik után kerekíteni a fizetendő adót, csak az összesen fizetendő összeget.

A kerekítés általános matematikai szabályok alapján történik, így 499 forintig lefelé, 500 forinttól felfelé kell kerekíteni. Tehát nem csak felfelé, hanem lefelé kerekített összegek is előfordulnak. Erről a kiküldött határozatok indokolásában található részletes tájékoztatás.

4. Miért a könyvelőm kapja az adókivetésről szóló határozatot, illetve könyvelőként miért én kapom meg a határozatokat?

Az adóhatósági iratot – ideértve a döntést is – meghatalmazott képviselővel rendelkező adózó esetében a képviselőnek kell kézbesíteni. [Air. 79. § (1).]

Sok érintett magánszemély adóügyeivel úgy bízott meg számviteli szakembert, például könyvelőt, hogy állandó jelleggel, valamennyi adóügyére kiterjedő meghatalmazást adott, és nem szűkítette azokat az ügyeket, amelyekben képviselője eljárhat. A határozatot ezekben az esetekben a teljeskörű állandó meghatalmazottnak küldte a NAV.

Ha mégsem szeretné, hogy minden adóügyében a könyvelője járjon el Ön helyett, úgy javasoljuk, hogy adjon be új EGYKE adatlapot, és abban ne a minden adóügyre vonatkozó felhatalmazást válassza, hanem tekintse át az adtalapot, és válassza ki azokat az ügyeket, amelyekben a könyvelő ténylegesen eljárhat. Ezt a módosítást azonban a NAV – a vonatkozó jogszabályi rendelkezések miatt – csak az adatlap beküldését követő ügyeiben tudja figyelembe venni.

Ha ügyfele képviseletét mégsem látja el, vagy nem tervez a későbbiekben ügyfele minden adóügyében eljárni, úgy javasoljuk, hogy egyeztessenek egymással és tegyenek új bejelentést, amelyben csak azokat az ügyeket jelöljék meg, melyekben ténylegesen el fog járni.

A képviselet megszüntetése szintén az EGYKE adatlapon jelenthető be.

5. Meddig postázza a NAV a gépjárműadó fizetésre vonatkozó készpénz-átutalási megbízásokat (csekkeket)?

A papíralapú határozatokhoz a NAV két csekket küld, a határozatok kézbesítése február közepén indult. A gyártás és kézbesítés akár több hetet is igénybe vehet, a Magyar Posta Zrt. 2021. márciusának végéig juttatja el a címzettekhez.

6. Miért van a csekken az adóazonosító jel után plusz egy karakter?

A Magyar Posta által kézbesített határozatokhoz mellékelt csekken technikai okból van 11 jegyű számsor. A NAV az első 10 számjegy alapján azonosítja a befizetéseket, ami a fizetésre kötelezett adóazonosító jele.

7. 2021-ben meddig kell befizetni a gépjárműadót?

A gépjárműadót főszabály szerint két egyenlő részletben kell megfizetni. A 2021-es első részletet 2021. április 15-éig kell megfizetni, ha a gépjárműadót megállapító határozat addig végleges lesz. Ha az előbbi időpontig nem lesz végleges a határozat, akkor a véglegessé válásától számított 15 napon belül kell az adót megfizetni. A 2021-es második részletet 2021. szeptember 15-éig kell megfizetni.

A gépjárműadót a 410-es adónemhez tartozó, 10032000-01079160 számú, NAV Belföldi gépjárműadó bevételi számlára kell megfizetni. Azok, akik postán kapnak határozatot, az adót a határozathoz mellékelt csekken is befizethetik.

8. A korábbi években járó kedvezményeket automatikusan figyelembe veszi-e a NAV is, vagy be kell újra jelenteni azokat a GJADO-jelű adat- és változásbejelentő nyomtatványon?

A NAV az önkormányzati adóhatóság adatszolgáltatása alapján a 2020. december 31-én nyilvántartott és hatályos mentességekre vonatkozó adatokat megkapta, azokat az adókivetésnél hivatalból figyelembe veszi/vette. Tehát a korábban is élő mentességeket újból nem kell bejelenteni.

Ha 2021-ben új mentességet szeretne igénybe venni vagy szünetelést, adókedvezményt kér, akkor azt a GJADO „adat- és változásbejelentő lap a gépjárműadó mentesség/kedvezmény/szüneteltetés igénybevételéhez” elnevezésű adatlap benyújtásával teheti meg. Az adatlap elérhető a NAV honlapján az Általános Nyomtatványkitöltő keretprogramban (ÁNYK), elkészíthető az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA), vagy a központi ügyfélszolgálatokon papíralapon is kérhető.

9. Elektromos hajtású gépjármű után kell-e gépjárműadót fizetni?

A környezetkímélő gépjármű adómentes.

A jogszabályi rendelkezések alapján ilyen az elektromos gépkocsi és a nulla emissziós gépkocsi. Ezek a következők:

 • tisztán elektromos gépkocsi (a forgalmi engedélyben 5E környezetvédelmi osztály jelölés van),
 • külső töltésű (plug-in) hibrid (a forgalmi engedélyben 5P környezetvédelmi osztály jelölés van),
 • növelt hatótávolságú hibrid (a forgalmi engedélyben 5N környezetvédelmi osztály jelölés van),
 • nulla emissziós gépkocsi (a forgalmi engedélyben 5Z környezetvédelmi osztály jelölés van).

10. „P” betűjelű ideiglenes rendszámtáblával ellátott gépjármű után kell-e gépjárműadót fizetni?

A „P” betűjelű ideiglenes rendszámtáblás jármű után 23.000 forint adót kell fizetni, az adókötelezettség a rendszámtábla kiadásakor keletkezik. [Gjt. 7. § (3); Gjt. 3. § (2).]

NAV

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-04 22:40:00
A hivatal kilencedikként csatlakozik a blokklánc hálózathoz az EUIPO, Portugália, Észtország, Málta, Lengyelország, Olaszország, Lettország és Görögország után, így a publikus hazai adatok is ezen a rendszeren keresztül lesznek elérhetők az Európai Unió védjegy- és designoltalmi adatbázisában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS