Formailag változik a távmunka szabályozása

2022. 05. 25., 15:07

A távmunka, home office szabályozás formailag változik 2022. június 1-től. A jelenleg is hatályos rendeleti szabályok ugyanis törvényi szintre emelkednek és a Munka Törvénykönyve részévé válnak.

A leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat összegezte friss bejegyzésében dr. Vakulya Csaba, az RSM Legal jogi szakértője.

El tudja-e rendelni a munkáltató a távmunkát egyoldalúan?

Volt egy időszak, amikor a járvány elején erre is lehetőség volt, de júniustól a Munka Törvénykönyve is megerősíti, hogy a feleknek a munkaszerződésben kell megállapodniuk a távmunkavégzésben.

Elrendelheti-e a munkáltató, hogy a munkavállaló 44 munkanapot meghaladóan is otthoni munkát végezzen?

Itt először is fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az otthoni munkavégzés (home office) nem munkajogi fogalom. A munkavállaló végezhet otthon munkát akkor is, amikor távmunkában dolgozik a felek megállapodása alapján és akkor is, ha a munkáltató egyoldalúan rendeli ezt el számára, mert lehetősége van évi 44 munkanap erejéig a munkaszerződésben meghatározott feltételektől eltérően foglalkoztatni a dolgozót. Az ismerősen csengő 44 nap erre a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatásra utal. Ha az otthoni munkavégzés egész évben csak pár napra korlátozódik, akkor elég lehet ezt a lehetőséget kihasználni a feleknek és nem biztos, hogy szükséges a távmunka bevezetése miatt módosítani a szerződést.

Elegendő annyit írni a munkaszerződésbe, hogy a munkavállaló távmunkában dolgozik?

Alapvetően elég lehet, de a Munka Törvénykönyve által felkínált főszabályok nem feltétlenül a legkényelmesebb vagy legpraktikusabb megoldást jelentik minden munkaviszonyban. A Munka Törvénykönyvébe beépülő ilyen szabály pl. hogy a munkáltató utasítási joga a munkavállaló által ellátandó feladatok meghatározására terjed ki. Egy munkaviszony azonban a legtöbb esetben nem csak arról szól, hogy a feladatok meg legyenek határozva, a munkáltatóknak nagyon sok esetben van szüksége ennél összetettebb irányításra a munkavállalók felett.

Ha távmunkában dolgozik a munkavállaló akkor nem is kell bejárnia az irodába?

Alapvetően a távmunkában foglalkoztatott munkavállaló esetében ez a felek megállapodásától is nagyban függ. A jelenlegi és a Munka Törvénykönyvében is megjelenő szabály szerint a munkavállaló a munkáltató telephelyén a tárgyévben legfeljebb a munkanapok egyharmada esetén végez munkát. Ettől azonban el is lehet térni a két fél megegyezése alapján bármelyik irányba, ezért érdemes mérlegelni, hogy melyik rendelkezésektől és milyen mértékben kell/lehet eltérni adott esetben, adott munkáltatónál.

Ha a munkavállaló távmunkában dolgozik, akkor intézhet napközben ügyeket, ha egyébként este ledolgozza a munkaidőt?

Ebben a tekintetben lényeges változás történik, illetve történt. Míg a korábbi szabályozás alapértelmezetté tette a kötetlen munkaidőt, a mostani rendeleti, illetve a hatályba lépő Munka Törvénykönyve ezt viszont megváltoztatta. A továbbiakban csak akkor lesz kötetlen a munkarend, ha munkavégzés önálló megszervezésére tekintettel ezt a munkáltató kifejezetten átengedi, egyebekben az általános munkaidő-beosztás lesz irányadó.

Kell-e a munkáltatónak széket biztosítania, ha a munkavállaló távmunkában dolgozik?

Alapvetően a munkáltató köteles biztosítani a munkavégzés feltételeit. Ugyanakkor nincs akadálya annak, feltéve, hogy a munkavédelmi feltételek teljesülnek, hogy a munkáltató és munkavállaló a munkavállaló eszközeinek használatában állapodjanak meg.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-27 11:27:00
Az MNB 70 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Bankmentor Kft.-vel szemben és azonnali hatállyal megtiltotta az engedély nélküli pénzügyi közvetítői tevékenység folytatását számára. A társaság huzamosabb időn át, több ezer lakossági ügyféllel szerződve végzett jegybanki engedély nélkül pénzügyi alkuszi és jelzáloghitel közvetítői tevékenységet.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS