Figyelmeztet az ügyészség: az ebédmeghívás is vesztegetésnek minősül

Figyelmeztet az ügyészség: az ebédmeghívás is vesztegetésnek minősül
2022. 08. 12., 12:17

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt gyanúsítottként hallgatott ki két pénzügyőrt és egy vállalkozót.

A nyomozó ügyészség 2022. július végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársainak bevonásával összehangolt akciót szervezett egy vesztegetési cselekmény tettenérése céljából.

A megalapozott gyanú szerint 2022. július 22-én egy pénzügyőr hivatali kötelességét megszegve előre tájékoztatott egy nyírségi egyéni vállalkozót az általa üzemeltetett pálinkafőzdét érintő várható ellenőrzésről. A pénzügyőr a jelzéssel megteremtette annak a lehetőségét, hogy a vállalkozó az esetlegesen fennálló szabálytalanságokat, illetve jogsértéseket a váratlan ellenőrzés végrehajtását megelőzően megszüntesse, és így a szankciókat elkerülje.

2022. július 25-én a pénzügyőr az előzetes értesítésnek megfelelően kollégájával megjelent a pálinkafőzdében és elvégezték a váratlannak feltüntetett, a valóságban azonban előre bejelentett jövedéki ellenőrzést. Ennek során a vállalkozó a figyelmeztetésért cserébe több fogásos ebédet biztosított, amelyet a pénzügyőrök elfogadtak és elfogyasztottak.

Az összehangolt eljárási cselekmények eredményeként a nyomozó ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki a pénzügyőröket és a vállalkozót, akik lényegében ténybeli beismerő vallomást tettek, bár arra hivatkoztak, hogy a cselekményt nem tartották jogellenesnek.

A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

A fotó a szemlén készült. 

Az üggyel kapcsolatban az ügyészség arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a hivatalos személyeknek az eljárással kapcsolatban adott bármilyen – akár kisebb értékű – ajándék is jogtalan előnynek minősül, így bűncselekményként értékelendő. A korrupciós bűncselekmények pedig minden esetben szabadságvesztéssel büntetendőek és a büntetési tétel független a vesztegetési előny mértékétől, ami jelen esetben a hivatalos személy esetében kettőtől nyolc évig, míg a vállalkozó vonatkozásában egytől öt évig terjedő szabadságvesztés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 09. 19., 10:49
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége és a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége szervezésében 2022. szeptember elején Budapesten tanácskozott a genfi székhelyű Munkaadók Nemzetközi Szövetségének Európai és Közép-Ázsia csoportja. A konferencián, amelyre 35 országból érkeztek küldöttek, a VOSZ-t dr. Kovács Patrik és Barabás Tamás társelnökök, valamint Varga Julianna nemzetközi és oktatási igazgató képviselte, aki egyben az esemény egyik szervezője is volt. A rendezvényről őt kérdeztük.
2022-09-27 12:17:00
Tíz nappal a határidő előtt 115 ezren választották az új katát a korábbi 400 ezerből, és 125 ezer új átalányadózó jelent meg, azaz „összesen a katások fele már rendezte a saját sorsát” – tájékoztatott Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára.
2022-09-27 09:17:16
A hazai biztosítási piac díjbevétele 2022 első felében elérte a 785 milliárd forintot, ami közel 15 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának szintjét. A pozitív képet árnyalja, hogy jelentősen megugrott a kárkifizetések mértéke.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 09. 23., 12:05
epizód: 2022 / 9   |   hossz: 18:38
Milyen a gazdaság, a vállalkozások helyzete Covid után, a háború és az energiaválság árnyékában? Mekkora sokkokat okozott az elmúlt pár év? Nyílnak-e kivezető utak az európai és a magyar gazdaság előtt? Hogyan segítheti a kilábalást az államilag támogatott Széchenyi Hitel MAX program? A kérdésekre Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója válaszol.
2022. 07. 26., 10:30
epizód: 2022 / 8   |   hossz: 20:30
Milyen új utakat nyitott az internet a csalók előtt? Hogyan azonosíthatjuk vállalkozóként az átverési kísérleteket? Mikor kell szakértőhöz, esetleg egyenesen a rendőrséghez fordulnunk? És mitől menthet meg bennünket egy kis önképzés? Dr. Kocsis Ildikó ügyvéd olyan céges csalásokra is felhívja a figyelmet, amelyek még a hozzáértők előtt sem feltétlenül nyilvánvalóak.
2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerő-piacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója válaszol.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS