Engedményezés: öt dolog, amit érdemes tudni

2020. 09. 22., 15:15

Elég gyakori a pénzbeli és más jellegű követelések átruházása, engedményezése. Mégis, sok esetben félreértéseket okoz, hogy miként kerülhet másik személyhez egy követelés. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

1. Általános szabály, hogy a követelések szabadon átruházhatók

A törvényben meghatározott néhány kivételtől eltekintve a követelések lényegében szabadon átruházhatók. Ez azt jelenti, hogy a követelés jogosultja a kötelezettel szemben fennálló követelését (pl. pénzkövetelését) másik személyre átruházhatja. Tipikusan a pénzbeli követeléseket szokták átruházni. Azonban a nem pénzbeli követelések átruházása sincs kizárva, mint például valamely magatartásra, ingó dolog kiadására vonatkozó követelés.

Engedményezésnek azt a megállapodást nevezzük, amellyel a követelés új jogosultja a korábbi jogosult helyébe lép. Maga a követelés átruházása rendszerint valamely szerződéses megállapodás keretében szokott történni. Lehetséges, hogy a szerződés a követelés megvásárlására irányul, tehát ellenérték fejében történik az engedményezés, de nem kizárt az ingyenes követelés átruházás sem.

2. Az engedményezés nem mindig lehetséges

Az engedményezés egyik korlátja, hogy egy követelés csak akkor engedményezhető, ha már létezik az a jogviszony, amelyből a követelés fakad. A még nem létező jogviszonyon alapuló követelések nem engedményezhetők.

Fontos tudni, hogy magának a követelés alapjául szolgáló jogviszonynak kell léteznie (pl. egy szerződésnek), de nem szükséges, hogy az engedményezés megtörténtekor már a követelés is fennálljon. Tehát olyan jövőbeli követelés is engedményezhető, amelynek az alapjául szolgáló jogviszony az engedményezéskor már létezik.

Nem engedményezhetők olyan követelések, amelyek a jogosult személyéhez kötődnek. Ezek olyan követelések, amelyek csak és kizárólag a jogosultat illetik meg. Ilyen például a gondozás iránti követelés egy tartási szerződés keretében.

3. Az engedményezéshez nem szükséges a kötelezett beleegyezése

Ahhoz, hogy egy követelést harmadik személyre engedményezhessen a jogosult, általában nem szükséges a követelés kötelezettjének beleegyezése. Léteznek azonban jogszabályban meghatározott kivételek. Például a szerzői mű felhasználója a felhasználási jogát harmadik személyre csak a szerző engedélyével ruházhatja át.

Nem kizárt ugyanakkor, hogy a jogosult és a kötelezett előzetesen megállapodjanak egymással, hogy a követelés nem ruházható át, vagy az átruházáshoz a kötelezett engedélye is szükséges. Azonban az ilyen megegyezés csak a jogosultra és a kötelezettre terjed ki, harmadik személyre nem. Ez azt jelenti, hogy ha a megállapodás ellenére a jogosult engedményezi a követelést, az engedményezés nem lesz érvénytelen. A követelés ebben az esetben is átszáll a harmadik személyre. Viszont ilyen esetben a jogosult az engedményezési tilalom megszegéséért a kötelezett felé a szerződésszegésért való felelősség szabályai szerint felel.

4. Az engedményezésről a kötelezettet értesíteni kell

A kötelezettet írásban kell értesíteni arról, hogy a tartozása engedményezésre került. A kötelezettet akár az engedményező, akár az engedményes (aki a követelést megszerezte) értesítheti.

Az értesítés még nem jelenti önmagában, hogy a kötelezettnek az új jogosult részére kell teljesítenie. A kötelezett mindaddig az engedményezőnek köteles teljesíteni, amíg nem kap teljesítési utasítást arra vonatkozóan, hogy tartozását a követelés megszerzője részére kell teljesítenie. Leggyakrabban az értesítést és a teljesítési utasítást egyidejűleg szokták kiadni, de ez nem kötelező.

5. A kötelezett engedményezés miatti költségeit meg kell téríteni

Előfordulhat, hogy a követelés átruházása a kötelezett oldalán is olyan költségeket eredményez, amelyek az engedményezés nélkül nem merültek volna fel. Ilyen lehet, ha az új jogosult olyan bankszámlára kéri a fizetést, ahova az átutalási költség magasabb, például külföldre való teljesítés esetén. Az engedményezés miatt a kötelezettnél keletkezett költségeket az engedményező és az engedményes köteles megtéríteni.

 

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.
2023-06-08 12:41:03
A lakásbiztosítások kiemelt szerepet kapnak a nyár elején gyakran előforduló viharok és az azok okozta károk miatt – közölte a Netrisk.hu. Ha régen, akár 5 évvel vagy korábban kötött lakásbiztosításról van szó, érdemes megnézni, milyen értékű az ingatlan.
2023-06-08 09:41:20
Nem árt figyelni, hogy milyen jogviszonyban foglalkoztatják a diákmunkásokat, mert az eltérő formákhoz tartozó különféle adózási kötelezettségek jelentős hatással vannak a nettó jövedelem alakulására. A főbb lehetőségeket járja körül a Moore Hungary elemzése.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 05. 29., 17:20
epizód: 2023 / 8   |   hossz: 22:26
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökével áttekintettük az építőipar első negyedévi visszaesésének okait, és arra is megkértük, hogy vázolja az ágazat továbbiakban várható sorsát. Bár nem minden szakmabeli járt rosszul az utóbbi időben, „sok pozitívumot nehezen tudna mondani“. Az elnök tisztázta a nemzeti tüzépek körül halmozódó félreértéseket, és azt is elárulta, hogy milyen modern éptőipari megoldásokat kedvelnek az embereket, illetve melyek felfutását reméli.
Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS