Energiahatékonysági beruházások: még nem késő élni az adókedvezménnyel

2024. 02. 23., 13:10

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő adókedvezmények rendszere jelentősen átalakult, a folyamatban lévő beruházások esetében azonban még nem késő élni a lehetőséggel – hívja fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

Az energiahatékonysági beruházásokkal összefüggő társasági adókedvezmény már 2017 óta elérhető a hazai vállalkozások számára. A jogszabályt többször módosították, legutóbb (jelentős mértékben) 2023 végén – emlékeztetett Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group partnere. Technikai módosításként bekerült a jogszabályba az „alternatív beruházás, felújítás” fogalma, amely azt szolgálja, hogy az adózó a kedvezmény számításakor csak azt a többletköltséget tudja figyelembe venni, amely egy alternatív beruházáshoz képest saját energiahatékonysági projektje során felmerül. Ha tehát egy alternatív beruházás többe kerülne, mint a nagyobb energiahatékonyságot célzó projekt, akkor a cég nem tudja az adókedvezményt érvényesíteni. Kizárólag energiahatékonysági célt szolgáló beruházásnál ugyanakkor a teljes költség elszámolható. Persze itt nagy kérdés, hogy van-e egyáltalán olyan beruházás (talán a szigetelést nem számítva), amely nem szolgál más célokat – jegyezte meg Bagdi Lajos. A 2023 végi változások az ingatlanokkal összefüggő energiahatékonysági beruházásokra is új rendelkezéseket vezettek be, ami a szakértő szerint tovább bonyolítja az amúgy sem egyszerű szabályozást.

Aki korábban élt az adókedvezménnyel, az új beruházásai kapcsán annak is egy teljesen új szabályrendszert kell követnie, és valószínű, hogy a végső adókedvezmény is kevesebb lesz a korábban kalkuláltnál. Ugyanakkor a szabály olyan helyzetekre is kiterjed, amilyeneket korábban nem kezelt, ami olyan vállalkozásokat is „megmozgathat”, amelyek korábban éppen a bizonytalanság miatt nem vették igénybe a kedvezményt – mondta Bagdi Lajos, hozzátéve: az adókedvezmény akár a folyamatban lévő beruházásokra is igénybe vehető.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS