Első konszolidált beszámoló: a legnagyobb kihívások

2022. 04. 06., 16:17

Az IFRS szerinti konszolidált beszámoló sokszor az üzleti lehetőségek maximális kihasználásának eszköze is – hívja fel a figyelmet Berke Ildikó, a PwC menedzsere.

A PwC számviteli tanácsadó csapatának menedzsereként több csoportnak nyújtottam segítséget az első IFRS konszolidált beszámoló összeállítása kapcsán felmerülő kérdésekben. Az alábbiakban összefoglaltam, hogy szerintem mik azok a területek, melyek a legnagyobb kihívást jelentik ügyfeleinknek a konszolidációs folyamat kialakításában és az első beszámoló elkészítésében – kezdi friss bejegyzését Berke Ildikó.

Mit, mikor és hogyan konszolidáljunk?

Kezdjük a legelején! Mit, mikor és hogyan konszolidáljunk – sajnos a kérdésben rejlő lehetőségeket és kihívásokat szinte mindenki jelentősen alulbecsüli. A konszolidációs folyamat első lépése ugyanis a konszolidációs kör meghatározása. A befektetőknek értékelni kell befektetéseiket és megítélni, hogy mely gazdálkodó egységek felett gyakorolnak ellenőrzést, közös ellenőrzést vagy jelentős befolyást, hiszen ez határozza meg a konszolidációba való bevonás mértékét és módját.

A feladatot nehezíti, hogy az első IFRS beszámolónak (az IFRS 1 szabvány előírásainak megfelelően) három időpontra vonatkozó mérleget és két időszakra vonatkozó teljes átfogó eredménykimutatást kell tartalmaznia (amennyiben nem a tárgyévben létrejövő csoportról van szó). Gyakran ebben az időszakban alakul ki a végleges csoport struktúra, így számos változást, „mozgást” kell kezelni a beszámolóban, ami sokszor kihívást jelenthet. Hogyan kezeljük például, ha egy vállalat az áttérés napjára vonatkozó nyitó mérleg időpontjában még társult vállalatnak minősül, négy hónappal később további részesedés vásárlásával a csoport megszerzi az ellenőrzést, majd a következő év során a teljes részesedés értékesítésre kerül csoporton kívüli félnek? Minden időpontra vonatkozóan rendelkezésre állnak a szükséges adatok?

Egyedi IFRS számok előállítása

A legtöbb magyarországi cégcsoport vállalatai egyedi beszámolójukat jellemzően nem az IFRS szabványok alapján állítják össze, hanem a helyi számviteli szabályoknak megfelelően. Emiatt a konszolidált beszámoló összeállításának előkészítő feladata a leányvállalatok, közös szerveződések és társult vállalatok egyedi számainak átforgatása, hogy megfeleljenek az IFRS-ek előírásainak.

Ennek első lépése az IFRS-ek és helyi számviteli szabályok különbségeiből adódó eltérések azonosítása az egyes vállalatoknál, mely a vállalatok tevékenységétől függően komplex feladatot jelenthet. További nehézséget okozhat, ha a csoport több országban működik, és a leányvállalatok eltérő helyi számviteli szabályok szerint vezetik a könyveiket. Vajon milyen eltérések lehetnek az IFRS szabványok és az osztrák, lengyel, német stb. számviteli szabályok között?

Szintén kihívást jelenthet az azonosított eltérések jellegétől függően azok számszerűsítése, a módosító tételek kezelése és követése az egyes bemutatott időszakokban. Hogyan kell kezelni például, ha egy magyar vállalat euróban könyvel, de IFRS szerinti funkcionális pénzneme a Forint (és a konszolidált beszámoló euróban készül)?

A társult vállalkozások esetében további problémát jelenthet az információhiány. Rendelkezésre állnak az IFRS számok előállításához szükséges adatok?

Eltérő számviteli politika miatti módosítások

A vállalatok eltérő számviteli politikái alapvetően nem jelentenek problémát a cégcsoport életében, a konszolidáció kapcsán viszont az egyedi IFRS számok előállításához hasonló nehézségeket okozhatnak.

Kihívást jelenthet az eltérő üzleti éves cégek kezelése is. Esetükben kérdéses lehet a megfelelő adatok elérhetősége a konszolidált beszámoló fordulónapjára vonatkozóan, illetve a fordulónapra elvégzett zárási feladatok teljessége.

Az IFRS 1 által meghatározott mentességek

Az első IFRS beszámoló összeállítása során érdemes átgondolni, hogy az IFRS 1 szabvány az IFRS-ek visszamenőleges alkalmazása alól való mentességi lehetőségei közül melyekkel él a cégcsoport. A kapcsolódó döntések jelentős mértékben befolyásolhatják a konszolidált számokat, így a csoport kulcsmutatóinak értékére is hatással lehetnek.

Az első alkalmazó választhatja például, hogy nem alkalmazza visszamenőlegesen az IFRS 3 standardot az áttérés időpontját megelőzően történt üzleti kombinációkra, vagy hogy nem jelenít meg kumulált átváltási különbözetet az áttéréskor a beszámoló prezentációs pénznemétől eltérő devizás leányvállalatok átváltása kapcsán.

Mit és hogyan mutassunk be a beszámolóban?

Az első IFRS beszámoló összeállításának szintén fontos lépése a beszámoló struktúrájának kialakítása. Az IFRS szabványok számos közzétételi kötelezettséget írnak elő, emellett viszont sok esetben a beszámoló készítőjére bízzák annak megítélését, hogy mi az az információ, ami a beszámoló felhasználói számára lényeges és ebből adódóan (külön) bemutatandó.

A struktúra kialakításában (például a beszámoló sorainak meghatározásában) nehézséget jelenthet az is, ha a cégcsoport vállalatai nagyon eltérő tevékenységgel rendelkeznek. Milyen struktúrát alakítsunk ki, ami minden vállalatra ráhúzható, és a beszámoló felhasználói számára lényeges információk megfelelően bemutatásra kerülnek?

Különösen fontos ez a feladat, elvégre a beszámoló az egész folyamat végső terméke, ezért dolgozunk, ezzel szeretnénk bemutatni a csoport eredményességét és értékét. Ennek ellenére sokszor látom, hogy a vállalatok túl későn kezdik el vizsgálni ezt a kérdést, ami többletmunkát, kapkodást eredményezhet. A legsikeresebb projektek esetében a fenti szempontok már a projekt legelején megjelennek, és a felső vezetés vagy a tulajdonos is időben bevonásra kerül a struktúra kialakításának folyamatába.

Információs rendszer kialakítása

Sokan alábecsülik ennek jelentőségét, de a konszolidáció során talán a legnagyobb nehézséget az információáramlás folyamatának kialakítása jelenti. Ebben a cégcsoportoknál nagy különbségeket látok a jó, és az átlagos gyakorlatok között.

Annak biztosítása, hogy a folyamat hatékonyan működjön és a konszolidált beszámoló összeállításához szükséges információk a megfelelő időben és a megfelelő minőségben rendelkezésre álljanak – dolgozzunk bár leányvállalati adatcsomagokból („package”-ekből), teljes könyvelési listákból vagy főkönyvekből –, komplex projektmenedzsment feladat.

A konszolidáció felnagyítja a csoport cégek zárási folyamatainak hatékonytalanságait. Lehet, hogy 50 vállalatból 40-nél hatékonyan, a megadott határidőket tartva megvalósul a zárás, de ha a fennmaradó 10 cégnél késnek, az a konszolidációs folyamatban már jelentős csúszásokat eredményezhet.

Azt is fontos megjegyezni, hogy a konszolidáció előhozhat olyan adatminőségbeli problémákat, melyek ezt megelőzően nem okoztak gondot. A legkézenfekvőbb példa az adósság- és a hozam-ráfordítás konszolidáció, ahol a csoporton belüli tranzakciók nem megfelelő kezelése és a megfelelő egyeztetések hiánya miatti eltérések jelentős nehézségeket okozhatnak.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS