Együttműködhetnek-e a versenytársak veszélyhelyzetben?

2020. 03. 27., 16:55

A rendkívüli helyzetre való tekintettel indokolt lehet a versenytársak együttműködése a szűkösen rendelkezésre álló termékek és a tisztességes forgalmazás biztosítása érdekében – áll az Európai Versenyhatóságok Hálózata (European Competition Network, ECN) által március 25-én kiadott közös nyilatkozatban. Ebben azonban azt is rögzítik, hogy a versenyjogi szabályok alkalmazására a koronavírus miatti válság idején is kiemelt figyelmet kell fordítani.

A versenytársakkal való együttműködésnek, az információk megosztásának számos korlátja van versenyjogi szempontból. A koronavírus miatt kialakult helyzet azonban sok esetben a versenytársak fokozott együttműködését teszi szükségessé. Felvetődik hát a kérdés: az érintettek meddig mehetnek el az együttműködésben, milyen kooperáció nem ütközik a versenyszabályokba?

Emiatt rendkívül fontos az Európai Versenyhatóságok Hálózatának március 25-én közzétett közös nyilatkozata, amely azzal foglalkozik, hogy a jelenlegi válsághelyzetben a versenyhatóságok hogyan kívánják érvényesíteni a versenyszabályokat. Az ECN nyilatkozata nem előzmények nélküli: a válsághelyzetben egyre több tagállam ismerte fel, hogy bizonyos ágazatokban félre kell tenni a versenyszabályok egy részét, hogy a versenytársak a folyamatos működést fenn tudják tartani és a fogyasztók ellátását biztosítani tudják.

Az Egyesült Királyságban például március 19-én hirdették ki, hogy a versenyhivatal egy ideig nem érvényesít minden versenyjogi tilalmat a kiskereskedelmi láncokkal szemben. Például megengedik azt, hogy a kereskedők információt cseréljenek egymással a készleteikről, együttműködjenek annak érdekében, hogy a boltok nyitvatartását biztosítani tudják, megosszák egymással raktáraikat, szállító járműveiket vagy személyzetüket. A norvég versenyhivatal három hónapig részlegesen felfüggeszti egyes versenyjogi szabályok alkalmazását a szállítási szektorban, hogy a személyek és áruk szállítása biztosított legyen a járvány idején is. Az Európai Bizottság pedig múlt héten enyhítette az állami támogatási szabályokat, hogy a tagállamok kormányai kivételes támogatást nyújthassanak a vírus által érintett ágazatok és vállalkozások számára.

Az ECN tegnap elfogadott közös nyilatkozata kiemeli, hogy az európai versenyhivatalok tisztában vannak azzal, hogy a rendkívüli helyzet szükségessé teheti a vállalkozások együttműködését, hogy a szűkösen rendelkezésre álló termékek biztosítása és forgalmazása minden fogyasztó számára biztosított legyen. Éppen ezért a hatóságok nem fognak aktívan fellépni az olyan szükséges és átmeneti intézkedésekkel szemben, amelyeket vállalkozások az ellátási hiány elkerülése érdekében tesznek.

A nyilatkozat nem nevesíti, hogy konkrétan milyen szektorokban és milyen együttműködési keretek lesznek elfogadhatók a járványhelyzetben. Ha a vállalkozásoknak kétségeik merülnének fel, hogy a járvány miatti együttműködésük megfelel-e a versenyjogi szabályoknak, akkor informális iránymutatásért fordulhatnak az Európai Bizottsághoz, az EFTA Felügyeleti Hatósághoz vagy a nemzeti versenyhatósághoz is.

„Nagyon fontos, hogy a versenyhatóságok nyilatkozata nem a versenyszabályok teljes felfüggesztéséről beszél. Továbbra is tilos kartellezni vagy más, nyilvánvalóan jogsértő magatartást elkövetni. A versenyhivatalok továbbra is szigorúan fellépnek azokkal a vállalkozásokkal szemben, amelyek kartellezés vagy erőfölénnyel való visszaélés révén előnyt akarnak szerezni a jelenlegi helyzetből” – mondta el dr. Miks Anna, a Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda versenyjogi csoportvezetője.

A lengyel versenyhatóság például március elején indított vizsgálatot két, egészségügyi védőfelszereléseket árusító nagykereskedő ellen, mert megszüntették a kórházakkal korábban kötött szerződéseiket, hogy a védőfelszereléseket a szabadpiacon jóval magasabb áron árusítsák. A lengyel versenyhivatal vezetője ezt szégyenletes magatartásnak nevezte és felhívta a figyelmet, hogy ez a magatartás erőfölénnyel való visszaélésnek, vagy árrögzítésnek is minősülhet. Az olasz versenyhivatal ugyanakkor azt vizsgálja, hogy az egyik legnagyobb online platform jogszerűen reklámozta és emelte-e meg az általa forgalmazott kézfertőtlenítők és szájmaszkok árát.

„A vállalkozásoknak és érdekképviseleti szerveiknek tehát fokozottan oda kell figyelniük arra, hogy a mostani kiélezett helyzetben hogyan kooperálnak egymással.  Fontos, hogy a tervezett együttműködés körét illetően minden esetben érdemes versenyjogi szakember tanácsát kikérni és szükség esetén versenyhatósági egyeztetést kezdeményezni” – hívta fel a figyelmet dr. Göndöcz Péter, a Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda partnere.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS