Csoportos adóalanyiság a társasági adó rendszerében

2018. 11. 20., 09:30

Az Országgyűlés által 2018. november 13-án elfogadott legfrissebb adócsomag értelmében 2019. január 1-től bevezetésre kerül a csoportos adóalanyiság választásának lehetősége a társasági adó rendszerébe is – hívja fel a figyelmet a Mazars.

Másodsorban azonban érdemi adómegtakarítással is járhat majd. A csoportos társasági adóalanyiság választásához azonban egyidejűleg több fontos tényezőt és feltételt is érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy az elérhető valamennyi előny és lehetőség megfelelően érvényesíthető legyen. Szem előtt kell tartani például, hogy nem minden kapcsolt vállalkozás felel meg a követelményeknek.

Az első, és a vonatkozó határidőt tekintve leginkább sürgető aspektus, hogy a társaságoknak 2019. január 1. és 2019. január 15. szükséges a csoportos adóalanyiság választására vonatkozó nyilatkozatot benyújtaniuk az Adóhatóság felé annak érdekében, hogy a csoportos társasági adóalanyisággal járó kedvezményeket és előnyöket már a 2019-es évben alkalmazni tudják. A szabályok értelmében tehát, a határidő lejártát követően a társaságoknak már nem lesz lehetőségük a csoportos társasági adóalanyiság választására a 2019-es évre vonatkozóan.

A csoportos adóalanyiság választása a csoporttagok transzferárazási kötelezettségeit is jelentős mértékben befolyásolhatja, ugyanis a csoportos társasági adóalany tagjai az egymással folytatott ügyleteikre vonatkozóan nem, vagy csak részben kötelesek alkalmazni a transzferárazási szabályokat, beleértve a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségre és az adóalap kölcsönös módosítására vonatkozó rendelkezéseket. A transzferár rendelkezések egyszerűsített alkalmazásának azonban további feltételei is lehetnek.

Az adócsomag a veszteségelhatárolásra, illetve a veszteségek felhasználására vonatkozóan is újdonságokat tartalmaz a csoportos adóalanyiságot választó társaságok részére. A csoportos társasági adóalany adóalapja a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege lesz. A közös adóalap tehát nem kerül nettósításra a veszteséges évet záró tagok veszteségeinek összegével, azonban ehhez kapcsolódóan előnyként említhető, hogy a tagok egymás között érvényesíthetik a csoportos adóalanyiság tagjaként keletkezett veszteségeiket.

A veszteségelhatároláshoz kapcsolódóan azonban egyéb szabályok és feltételek is helyet kaptak az adócsomagban, amelyek megnehezítik az új szabályozás egyértelmű értelmezését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-01-29 18:16:14
Köszönet illeti a fajtaklubok tagjait, a galambtartókat és a tenyésztőket, hogy óvják a csodát, megőrzik a génállományt, a biológiai sokféleséget és továbbadják az utókornak az állatok szeretetét, a galambász hagyományokat – jelentette ki Nagy István agrárminiszter.
2023-01-29 12:16:15
Európa egyik vezető divatkereső platformjának friss felmérése szerint tavaly bár a magas infláció, a geopolitikai kihívások, az energiaválság és a makrogazdasági eredmények romlása jelentős hatással volt a fogyasztói magatartásra, mégis a forgalom élénkülése volt a jellemző tendencia az ágazatban.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS