Csoportos adóalanyiság a társasági adó rendszerében

2018. 11. 20., 09:30

Az Országgyűlés által 2018. november 13-án elfogadott legfrissebb adócsomag értelmében 2019. január 1-től bevezetésre kerül a csoportos adóalanyiság választásának lehetősége a társasági adó rendszerébe is – hívja fel a figyelmet a Mazars.

Másodsorban azonban érdemi adómegtakarítással is járhat majd. A csoportos társasági adóalanyiság választásához azonban egyidejűleg több fontos tényezőt és feltételt is érdemes figyelembe venni annak érdekében, hogy az elérhető valamennyi előny és lehetőség megfelelően érvényesíthető legyen. Szem előtt kell tartani például, hogy nem minden kapcsolt vállalkozás felel meg a követelményeknek.

Az első, és a vonatkozó határidőt tekintve leginkább sürgető aspektus, hogy a társaságoknak 2019. január 1. és 2019. január 15. szükséges a csoportos adóalanyiság választására vonatkozó nyilatkozatot benyújtaniuk az Adóhatóság felé annak érdekében, hogy a csoportos társasági adóalanyisággal járó kedvezményeket és előnyöket már a 2019-es évben alkalmazni tudják. A szabályok értelmében tehát, a határidő lejártát követően a társaságoknak már nem lesz lehetőségük a csoportos társasági adóalanyiság választására a 2019-es évre vonatkozóan.

A csoportos adóalanyiság választása a csoporttagok transzferárazási kötelezettségeit is jelentős mértékben befolyásolhatja, ugyanis a csoportos társasági adóalany tagjai az egymással folytatott ügyleteikre vonatkozóan nem, vagy csak részben kötelesek alkalmazni a transzferárazási szabályokat, beleértve a transzferár dokumentáció készítési kötelezettségre és az adóalap kölcsönös módosítására vonatkozó rendelkezéseket. A transzferár rendelkezések egyszerűsített alkalmazásának azonban további feltételei is lehetnek.

Az adócsomag a veszteségelhatárolásra, illetve a veszteségek felhasználására vonatkozóan is újdonságokat tartalmaz a csoportos adóalanyiságot választó társaságok részére. A csoportos társasági adóalany adóalapja a csoporttagok által egyedileg megállapított, nem negatív adóalapok összege lesz. A közös adóalap tehát nem kerül nettósításra a veszteséges évet záró tagok veszteségeinek összegével, azonban ehhez kapcsolódóan előnyként említhető, hogy a tagok egymás között érvényesíthetik a csoportos adóalanyiság tagjaként keletkezett veszteségeiket.

A veszteségelhatároláshoz kapcsolódóan azonban egyéb szabályok és feltételek is helyet kaptak az adócsomagban, amelyek megnehezítik az új szabályozás egyértelmű értelmezését.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022-06-28 17:27:00
A borászok kiválóan alkalmazkodnak a változásokhoz, úttörői a mezőgazdasági újításoknak, és utat mutatnak az egész magyar agrárium számára – jelentette ki Nagy István agrárminiszter a 41. Országos Borverseny megnyitóján.
2022-06-28 15:37:00
2021-ben az országnak három olyan megyéje volt, ahol a természetes fogyás ellenére a belföldi és a nemzetközi vándorlás együttes hatásának köszönhetően a lakosság lélekszáma ténylegesen nőtt – olvasható a statisztikai hivatal „Népmozgalom, 2021” című kiadványában.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 06. 26., 09:15
epizód: 2022 / 7   |   hossz: 21:02
Milyen volt a Hannoveri Technológiai Kiállítás és Vásár a Covid után, de háborús időben? Hol tart az ipar 4.0 napjainkban, melyek a digitalizáció legfontosabb új irányai? Mit jelent a virtuális üzembe helyezés? Hogyan hat az automatizálás a munkaerőpiacra? Hogyan szimulálható a Marsra szállás? Mit jelent Európa egyik legnagyobb ipavállalatának, hogy kivonul az orosz piacról, ahol 1851 óta jelen volt? A kérdésekre Jeránek Tamás, a Siemens Magyarország Zrt. elnök-vezérigazgatója válaszol.
2022. 06. 13., 06:35
epizód: 2022 / 6   |   hossz: 19:01
A kamerás megfigyelés csak „célhoz kötött” lehet, de a célok meghatározásakor is körültekintően kell eljárni – hívja fel a figyelmet dr. Szabó Gergely ügyvéd. A Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda irodavezető partnerét a munkavállalók megfigyelésére, a kamerák elhelyezésére vonatkozó szabályokról, az élőképekre vonatkozó speciális előírásokról és a technika fejlődés nyújtotta lehetőségek jogi korlátairól kérdeztük.
2022. 05. 30., 12:00
epizód: 2022 / 5   |   hossz: 21:41
Mi vár a vendéglátóiparra a Covid-járvány végén és az ukrajnai háború közben? Miként lesznek a konkurensekből partnerek? Miért a 3. év a legkritikusabb az ágazatban? Hogyan lehet visszacsábítani a pályaelhagyókat? Hány főnök tud kiszabadulni a napi rutinból a hetenkénti feladatmegbeszélésre a csapattal? Bánhalmi Kata, a több ezer tagot számláló Piqniq Budapest szakmai szervezet társalapítója válaszol a kérdésekre.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS