ChatGPT a könyvvizsgálatban: előnyök és kihívások

2023. 12. 01., 17:55

„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

A mesterséges intelligencia (Artificial intelligence, AI) folyamatosan fejlődik és napjainban egyre több iparág napi gyakorlatába épül be, legyen szó ipari gyártótól a szolgáltató cégeken át, természetesen ideértve a könyvvizsgálatot is. A ChatGPT és más AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban. Az AI auditori munka során történő alkalmazása lehetővé teszi a feladatok automatizálását és a munkafolyamatok gyorsítását. Ugyanakkor fontos észben tartani, hogy az AI-t észszerűen és felelős módon kell alkalmazni – írja friss bejegyzésében Mosonyi Ádám bejegyzett könyvvizsgáló, az RSM Hungary partnere.

A ChatGPT használata a könyvvizsgálatban

A ChatGPT (amely az OpenAI általl üzemeltett chatbot, jelenlegi legfrissebb verziója a 4.0) és hasonló mesterséges intelligencia által üzemeltetett rendszerek rendkívül hasznosak lehetnek a pénzügyi szakmában, ezen belül a könyvvizsgálat során is, mivel segíthetnek a szakembereknek az információk gyors és hatékony kezelésében, feldolgozásában, amelyek alapján gyorsabb és ésszerűbb döntéseket lehet hozni.

Könyvvizsgálat szempontjából milyen kategóriába bonhatók az AI rendszerek?

1. Kérdés-válasz rendszerek

A könyvvizsgálók könnyen feltehetnek kérdéseket a ChatGPT-nek a könyvelési, vagy pénzügyi adatokkal kapcsolatban. Ez lehetővé teszi, hogy az auditorok, gyors és pontos válaszokat kapjanak, ami felgyorsíthatja a könyvvizsgálati folyamatot. Akár egy központi tudástár is felépíthető rá, így kiegészítve a tapasztalt kollégák bevonását az egyes terület auditjába.

2. Dokumentum és szövegfeldolgozás

Az AI rendszerek alkalmasak dokumentum- és szövegfeldolgozásra. Ez azt jelenti, hogy például a ChatGPT képes elemzést végezni a könyvelési naplókon és egyéb pénzügyi dokumentumokon. A rendszer segíthet az információk megtalálásában és az azonosításában, ami segíti a könyvvizsgálókat a releváns adatok feldolgozásában.

3. Kockázatalemzés

Az AI rendszerek továbbá hozzájárulhatnak a kockázatelemzéshez. Az AI képes lehet figyelni és azonosítani a lehetséges szabálysértéseket, vagy anomáliákat a pénzügyi adatok és tranzakciók terén. Segíthet a könyvvizsgálóknak a potenciális csalási kockázatok azonosításában és kezelésében.

A ChatGPT előnyei a könyvvizsgálat során

Gyors információk

A ChatGPT és hasonló mesterséges intelligencia chatbot rendszerek a könyvvizsgálat területén az információk gyorsabb megszerzésére és a pénzügyi szakemberek támogatására használhatók.

Pénzügyi átláthatóság

Az előnyök közé tartozhat többek között a már fentebb vázolt pénzügyi átláthatóság és a csalások megelőzése, adatelemzés által, továbbá az automatizált eljárások bevezetése is.

VBA makrók

Hasznos lehet egyéb Microsoft termékek során használt VBA makrók megírására is, amelyek a munkalapok előkészítésében tudják segíteni a könyvvizsgálók munkáját. 

Oktatási anyagok, online tanulási platformok

A minőségi könyvvizsgálat egyik fontos eleme az oktatás. A ChatGPT és más AI chatbotok segíthetnek mind a kollégának mint az oktatóknak is. Ezek a rendszerek válaszokat adhatnak az oktatási kérdésekre, segíthetnek az anyagok megértésében, és akár a tanulási folyamatot is támogathatják. Az oktatásban használhatók az oktatók és egyéb munkavállalók közötti kommunikációban, kiegészítő oktatási anyagok előállításában vagy online tanulási platformokon.

Azonban fontos megjegyezni, hogy az emberi szakértők és oktatók továbbra is elengedhetetlenek a döntéshozatal és az oktatás magas színvonalának biztosításához. Az AI rendszerek kiegészítő eszközként szolgálnak, amelyek segíthetik a szakembereket és oktatókat a munkájukban.

A ChatGPT kockázatai: mire kell figyelni a pénzügyi szakembereknek?

Természetesen vannak hátrányok is:

– A ChatGPT képességei korlátozottak, és nem mindig tudja helyesen értelmezni a felhasználók kérdéseit vagy szándékait, fontos szempont, hogy pontosan fogalmazzunk meg minden kérést. Szkeptikusan kell fogadni minden elvégzett feladatot, ezek tartalmi ellenőrzése elengedhetetlen, az emberi beavatkozás itt nem helyettesíthető.

– Emellett fontos kérdés az adatvédelem és az adatbiztonság. A könyvvizsgálat során kockázatot jelenthet az érzékeny pénzügyi információk kiszivárgása, fontos a személyes adatok védelme.

– Az etikai és adatvédelmi kérdések kiemelt fontosságúak az AI használatakor. Fontos szem előtt tartani, hogy szenzitív vagy személyes adatokat nem érdemes megosztani az AI rendszerekkel, hacsak nincs megfelelő védelem és jogi keret adataink biztonságának garantálására.

Mint látjuk, a mesterséges intelligencia, a ChatGPT és más AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban. A szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni, a végső döntés és felelősség az auditor szakember kezében marad.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS